Ekonomija
RASTU CIJENE POLJOPRIVREDNIH KULTURA

Interes ratara za prodaju "na zeleno" minimalan je, očekuju dodatni rast cijena
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
Po novoj kotaciji cijena Žita, III. klasa pšenice u 30 je dana rasla 0,40, repica s 5,50 na 5,70, suncokret s 5,00 na 5,30 kn

Do jučer su takve cijene, takve njihove skokove i tu dinamiku rasta mogli samo sanjati. Nakon što je osječko Žito početkom travnja izišlo s kotacijskim cijenama za III. klasu pšenice od čak 2,00 kn/kg najnovijom kotacijom, objavljenom 5. svibnja, sada je ta klasa pšenice već 2,40, četvrta je 2,35 kuna, a odnose se na isporuku za srpanj/kolovoz 2022. Cijene za isporuku odmah te za premium, prvu i drugu klasu su na upit.
Uz tu žitaricu, povijesno visoku cijenu ponovno je ostvarila i uljana repica; travanjska kotacija bila joj je 5,50, a sada je već 5,70 kuna - za isporuku srpanj/kolovoz, dok je cijena za isporuku odmah na upit. Suncokret je u travnju imao kotacijsku cijenu od 5,00, a sada već 5,30 kuna i to za isporuku rujan/listopad, dok je cijena za isporuku odmah na upit. Žito je nove kotacijske cijene objavilo i za ječam, soju i kukuruz.
No, podsjećajući na poskupljenja svih inputa u proizvodnji, među ratarima nema prevelike impresioniranosti povijesno visokim cijenama i povijesno velikim skokovima i njihovoj brzini.

- U odnosu na rast cijena repromaterijala te goriva koje je cijenom otišlo u nebo, naime, plavi dizel sada je 9,58 kn/l, cijena strojeva, rezervnih dijelova i dr., poljoprivrednici ni s tim daleko većim cijenama neće ništa više zaraditi od lani s 1,30 kn/kg, koliko se tada nudilo za III. klasu pšenice, jer su za toliko veći troškovi. S obzirom na te odnose, bit će to zarada kao i lani s 1,30 kn/kg za III. klasu pšenice - kaže član Upravnog odjela Hrvatske poljoprivredne komore, ratar Matija Brlošić.

Zapitan kako komentira to što je cijena pšenice (i drugih kultura) za isporuku odmah "na upit", navodi svježi primjer.

- Ratar s brodskog područja ovih dana prodao je staru, lanjsku pšenicu treće klase za cijenu veću od one istaknute za srpanj/kolovoz – za 2,80 kn/kg - kaže Brlošić.

To što je od 5. svibnja kotacija cijena na stranicama Žita za uljanu repicu 5,70 kuna, 20 lipa više nego početkom travnja, također odviše ne impresionira ratare.

- Uljana repica, i da je 10 kuna, tu zarade nema, jer se repica u ovim uvjetima, s obzirom na zabranu uporabe određenih zaštitnih sredstava, ne isplati. Nekadašnji rast u ovoj proizvodnji zadnjih godina zamijenio je stalni pad, a, dok se nešto tehnološki ne riješi, površine pod tom uljaricom smanjivat će se i dalje - kaže Brlošić.

Na upit što dalje predviđa s cijenama ratarskih kultura s obzirom na globalnu situaciju i poremećaje, ali i godinu u smislu vremenskih prilika, ovaj ratar kaže kako je teško predvidjeti.

- Tko bi zamislio da će 100 kilograma gnojiva biti do 1000 kuna, a litra plavog dizela 9,58 kuna?! Jedino se bojimo da se cijene u jeku žetve naglo ne sruše, da – kako su otišle gore, tako mogu naglo i dolje, a poljoprivrednici su skupo investirali u sjetvu. Jer, poticaji trenutačno mogu samo pokriti troškove goriva - kaže Brlošić.

Uspoređuje trošak proljetne sjetve lani i ove godine; 2021. ona je bila, kaže, ovisno o kulturi 4-5 tisuća kn/ha, a u slučaju šećerne repe i 6-7 tisuća kn/ha, dok je trošak proljetne sjetve ove godine oko 10.000, a u slučaju slatkog korijena i 15.000 kuna.

- U kojem obujmu poljoprivrednici na ove, povijesno visoke cijene iskazane kotacijom odgovaraju sklapanjem ugovora s otkupljivačima, teško je reći. Nadaju se da će cijene biti još samo više, no, ponavljam, unaprijed poznate cijene dobra su stvar, oduvijek smo htjeli znati da kada sijemo po kojoj cijeni možemo prodati urod - kaže Brlošić.



Na upit koliki je interes poljoprivrednika za prodaju poljoprivrednih kultura koje su još na polju iz Žita ističu: "Interes za potpisivanje ugovora ‘na zeleno‘, tj. uz prethodno dogovorenu cijenu bez obzira na njen kasniji rast minimalan je. Iz toga možemo zaključiti da poljoprivrednici očekuju dodatni rast cijena s trenutačnih razina. Suzana Župan

NARUŠENI SU LOGISTIČKI TOKOVI ROBA
Ako je otkupna cijena kilograma pšenice III. klase već 2,40 kn/kg, zanimalo nas je: Koliko onda košta I. klasa? Iz Žita navode: "Cijena premium i prve klase u pravilu se formira ovisno o analizi uzorka u samoj žetvi, a trenutačno navedene klase nisu predmet trgovanja. U formiranju cijena ravnamo se po Euronextu, CBOT-u te cijenama na fizičkom tržištu po kojima trguju velike kuće." Stanje na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda je, kako ističu iz Žita, nepromijenjeno. Narušeni su logistički tokovi, vlada neizvjesnost vezano uz raspoložive količine u budućnosti izazvane sukobom u Ukrajini i nepovoljnim vremenskim prilikama na nekoliko važnih proizvodnih područja. Z.R.

NEMA LIMITA
A za nezapamćeno visoku cijenu uljane repice od čak 5,70 kn/kg iz Žita navode da je ona odraz već navedenih faktora. Napominju i da ne postoje limiti do koje razine mogu ići cijene sirovina ili gotovih proizvoda, osim ako pojedine države ne donesu mjere ograničavanja cijena.Z.R.

Najčitanije iz rubrike