Svijet
TREBA LI MIJENJATI EUROPSKI PRISTUP?

Pahor predlaže da EU odmah, i bez uvjeta, odobri BiH kandidatski status
Objavljeno 12. svibnja, 2022.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor predložio je promjenu pristupa Europske unije prema BiH, odnosno brzu dodjelu statusa kandidata za članstvo, nakon čega bi se ponovno inzistiralo na provedbi preduvjeta koje je Europska komisija postavila pred BiH još 2019. godine.



U govoru u Sarajevu, na otvaranju konferencije Sarajevo Bussines Forum, Pahor je kazao kako je politička stabilnost preduvjet gospodarskog razvitka, a regija zapadnog Balkana i dalje je prostor političke nestabilnosti. Spomenuo je stalnu nestabilnost zbog bugarske blokade makedonskih pregovora o članstvu u EU-u, što se prelijeva i na Albaniju, izostanak napretka pregovora Srbije i Kosova, ali i unutarnje probleme BiH. Pahor drži kako je možda baš tu najvažnije riješiti zastoj, jer je pred BiH postavljeno 14 prioriteta da bi postali kandidat, a zastoj traje više od dvije godine. Pahor predlaže da BiH dobije taj status kao važan politički signal o postojanju EU perspektive. Drži da je sporost tog procesa donijela rast nacionalizma i neprihvatljive ideje o promjeni granica, a smatra da je to najvažnije pitanje, i da je dobilo na značaju nakon ruske agresije. "Podržavam ubrzani pristup Ukrajine, no želim to i za BiH", kazao je, držeći to ključnim za stabilnost regije.

I ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Davor Filipović istaknuo je na toj manifestaciji da je BiH bila i ostaje važan susjed i partner Hrvatskoj s kojim je potrebno jačati suradnju i podupirati njezinu stabilnost. Ističe da Plenkovićeva vlada ozbiljno shvaća izazove gospodarskog oporavka i napretka, unatoč problemima koje su donijeli pandemija i ruska agresija. Kazao je i da zapadni Balkan mora imati jasnu perspektivu članstva u EU-u. "Hrvatska je snažno predana stabilnosti i sigurnosti BiH te njezinom napretku prema euroatlantskim integracijama", ističe Filipović, dodajući da postoje brojne prilike za suradnju na gospodarskom planu i treba ih iskoristiti. I.Bošnjak/H
BEZ PREGOVORA O IZBORNOM ZAKONU?
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da neće biti novih pregovora o izmjenama izbornog zakona uz posredovanje dužnosnika EU-a, i da su to samo želje nekih ljudi. Ima naznaka, dodaje, da bi idućih dana mogao doputovati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, ali se neće razgovarati o izbornom zakonu. "Nema takve najave, a i mislim da su predsjednica EK Ursula von der Leyen i Michel daleko pametniji", kaže, spominjući "ucjene Zagreba i HDZ-a kada je riječ o tome". On će se opet kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva. Na tvrdnje kako su Plenković i Čović rekli da očekuju još EU poticanja dogovora o izbornom zakonu, dodao je: "Što je babi milo, to joj se i snilo".

Najčitanije iz rubrike