Osijek
PUBLIKACIJA UDRUGE EKO-KVARNER I ZAKLADE FRIDRICH EBERT

”Moja energija, moja sloboda” i kako u 10 koraka do malih fotonaponskih elektrana
Objavljeno 12. svibnja, 2022.

Kako u deset koraka doći do male fotonaponske elektrane, opisano je u publikaciji "Moja energija, moja sloboda", autora Vedrana Piršića iz udruge Eko-kvarner, koju je u Osijeku predstavio zajedno s njezinim suizdavačem njemačkom zakladom Friedrich Ebert. Okupljenima je Piršić iznio osobna iskustva kao građanina, ali i pokretača energetske zadruge Krk, govoreći o energetskim zadrugama i zajednicama, kao i o njihovoj ulozi u društvu.



- Govorim o pravoj energetskoj neovisnosti, jer nije energetska neovisnost kada ruski plin zamijenite američkim, ili arapsku naftu norveškom. EU u Zelenom planu jasno definira energetsku tranziciju koja je, uz vraćanje proizvodnje na kontinent i jačanje vlastite poljoprivrede, najvažnija danas - kazao je u uvodu Piršić, dodajući kako je Hrvatska 2009. godine dobro krenula u solarizaciju, a onda je, tvrdi, došao Osječanin Ivan Vrdoljak i sve uništio, vrativši nas deset godina unazad gurajući termoelektrane na ugljen.

Također naglašava kako je poenta u tome da energetska tranzicija nije samo inženjerski posao, nego je treba shvatiti kao civilizacijski iskorak lokalne zajednice, i ako ga se prihvati kao društveni projekt, tada se može napraviti jako mnogo.

Podsjeća da kod obnovljivih izvora energije imate proizvodnju na mjestu potrošnje, što znači da nema PDV-a, parafiskalnih i drugih nameta te da je najveća proizvodnja u vrijeme kada je i najveća potrošnja, a to je ljeti.

- Ako je vaša godišnja potrošnja veća od 5000 kWh, po sadašnjim cijenama električne energije i opreme za fotonaponsku elektranu (i baterijske sustave), investicija se u svakom slučaju isplati. Ako je, pak, vaša godišnja potrošnja manja od 5000 kWh, financijska isplativost projekta je manja, ali i dalje ostaju kako društvena, tako i ekološka korist - podsjeća Piršić.

Prema njegovim riječima obnovljivi izvori bez bilo kojih poticaja isplate se za pet do deset godina, uz poticaje to je četiri do sedam godina, a ako se radi o intenzivnom gospodarstvu kao što je turizam, njima se investicija vrati za tri do pet godina.

Smatra kako Hrvatska može biti obnovljiva 100 posto i da joj za to treba 2 GW solara, 2 GW vjetra i reverzibilna hidro.

- Pitanje je to političke odluke, ali optimalno mogli bi biti 100 posto obnovljivi između 2030. i 2050. godine - vjeruje Piršić i poručuje

da dobro osviještena lokalna zajednica mora povesti promjene, i to je jedina šansa da se preživi u budućnosti.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike