Svijet
IPAK JOŠ NE GAJE PREVELIKA OČEKIVANJA

Ukrajinska vojska postiže uspjehe na bojištu, mogući zaokret u ratu
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Ukrajinske snage objavile su srijedu da su izvele uspješan protunapad na ruske snage koji bi mogao nagovijestiti zaokret u ratu.

U Vilhivki, selu istočno od Harkiva koje drže ukrajinske snage, gotovo konstantno odjekuju detonacije s obližnje bojišnice, koja je sada značajno pomaknuta na istok, gdje Ukrajina pokušava zauzeti obale rijeke Donjec i zaprijetiti ruskim opskrbnim linijama s druge strane. Nakon nekoliko dana napredovanja, ukrajinske snage nalazile su se u srijedu ujutro nekoliko kilometara od ruske granice u regiji Harkiva, rekao je ukrajinski vojni izvor za Reuters. Istočno od Vilhivke, ukrajinske snage izgleda da kontroliraju selo Rubižne, na obali Donjeca, nakon vjerojatno najbržeg napredovanja od travnja, kada je Ukrajina potisnula ruske snage kod Kijeva i na sjeveru zemlje. Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija objavio je da se ruske snage "postupno potiskuje iz Harkiva", premda je Kijev do sada potvrdio jako malo pojedinosti o napredovanju u toj regiji.

Zelenskij je u videoobraćanju u utorak navečer rekao da je Harkiv, drugi najveći grad u zemlji koji je konstantno bombardiran od samoga početka rata, zbog tih ukrajinskih uspjeha sve manje u dometu ruskog topništva, ali je i upozorio građane da još ne gaje prevelika očekivanja. Ukrajinska vojska, 92. mehanizirana brigada, potvrdila je da je osvojila četiri sela sjeverno od Harkiva, potisnuvši Ruse prema granici. "Neprijatelj pokušava spriječiti naše postrojbe da napreduju dalje prema granici u regiji Harkiva", objavio je ukrajinski glavni stožer. Rusija je objavila jako malo pojedinosti o borbama u tom području.

Ukrajina je u srijedu obustavila prijenos ruskog plina prema Europi preko teritorija koji drže proruski separatisti, što je prvi put da je opskrba plinom izravno pogođena sukobom. Opskrba plina Europe smanjena je za četvrtinu.

Osim na istoku, Rusija je zauzela dio južne Ukrajine, gdje vjerojatno planira organizirati lažni referendum o neovisnosti ili aneksiji. Kremlj je u srijedu rekao da je na stanovnicima Hersona da odluče žele li se priključiti Rusiji. Ruske snage nastavile su također bombardirati čeličanu Azovstal u Mariupolju. H
AGRESIJA UGASILA MILIJUNE RADNIH MJESTA
U Ukrajini je od početka ruske agresije u veljači ugašeno oko 4,8 milijuna radnih mjesta, budući da su mnoga poduzeća zatvorena, izvoz je smanjen, a milijuni građana izbjegli su pred sukobima, objavila je Međunarodna organizacija za rad (ILO). Izgubljena radna mjesta čine oko 30 posto ukrajinske radne snage prije invazije, utvrdio je ILO. Njihov broj mogao bi se popeti na sedam milijuna ako se neprijateljstva nastave, upozorila je organizacija, dodavši i da bi primirje moglo u kratkom roku obnoviti 3,4 milijuna radnih mjesta. Tisuće ljudi poginule su tijekom ruske invazije na Ukrajinu, a pred sukobima izbjeglo je više od pet milijuna ljudi, uglavnom žena, djece i starijih. Ukrajinski BDP mogao bi se ove godine zbog rata smanjiti najmanje za trećinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike