Regija
VUKOVAR ŽELI OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Solari će ići na još 12 objekata
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
VUKOVAR



Zadnjih godina Grad Vukovar te njegove tvrtke i institucije čine značajne korake vezane uz podizanje energetske učinkovitosti brojnih objekata i obnovljive izvore energije.



Prošloga su mjeseca potpisali ugovor o poboljšanju energetske učinkovitosti i modernizaciji javne rasvjete koja će pridonijeti dodatnim uštedama, a suvremena će LED rasvjeta biti postavljena na više od 750 rasvjetnih stupova u različitim dijelovima grada. Korak dalje otišli su prijavom projekata za postavljanje solarnih panela na više objekata i institucija, pa je iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo potvrđeno kako im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatio sufinancirati 12 projekata za solare.

- Kada je riječ o solarnim elektranama, na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja prijavili smo niz projekata ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kuna, s tim da će nam Fond za zaštitu okoliša sufinancirati 85 posto iznosa. Radi se o solarnim elektranama koje će biti na bazenima i sportskoj dvorani u gradskoj četvrti Borovo naselje, potom na gradskoj upravi i gradskoj tržnici, na dva objekta dječjih vrtića, u središtu grada i na Sajmištu te na šest osnovnih škola, u Vukovaru i Borovu naselju, koje su imale pripremljenu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju - pojasnio je dogradonačelnik Filip Sušac.

Potvrdio je i kako je Grad krenuo u smjeru priprema za istraživanje geotermalnih izvora energije, a okretanje novim izvorima energije posebice je važno u aktualnoj situaciji kada cijene energenata rastu. Za financiranje projektno-tehničke dokumentacije dobit će ukupno 250 tisuća eura.

- Tim ćemo sredstvima platiti svu dokumentaciju, uključujući i ishođenje potrebnih dozvola do prve testne bušotine. Nakon toga aplicirat ćemo za osiguranje novca za same bušotine. Kupili smo i zgradu u kojoj je smještena Turistička zajednica. Kako je taj objekt u derutnom stanju, prijavili smo na Fond za zaštitu okoliša energetsku obnovu zgrade. Procijenjena vrijednost projekta je 1,9 milijuna kuna, a Fond nam je odobrio 1,3 milijuna - naveo je Sušac. D.K.
Najčitanije iz rubrike