Novosti
NEZADOVOLJNI ZAPOSLENICI OSJEČKOG UNIKOMA

Miljenik Iblerova trga uzeo od SDP-a sve, a ostavio pustoš
Objavljeno 11. svibnja, 2022.
Davor Vić je na poziciju u Zagrebu stigao na intervenciju osoba iz vrha stranke

Vezani članci

VISOKA PLAĆA I PRIVILEGIJE

Vić ostvario transfer kakvog se ne bi postidio ni Bočkaj

S obzirom na to da je već cijelo desetljeće poznato kako se osječkim SDP-om upravlja na daljinu, odlazak potpredsjednika osječkog ogranka Davora Vića na rad u Zagreb neće donijeti promjene u tom smislu.



Uostalom, i dok je bio u Osijeku, Vić je, unatoč visokim stranačkim dužnostima koje je obnašao, vrlo malo ili gotovo nikako sudjelovao u radu stranke, tvrde i oni koji se još vode članovima SDP-a, ali i oni koji su je morali napustiti zbog neslaganja s vodstvom na Iblerovu trgu u Zagrebu. Njegovo se političko djelovanje svodilo na zbivanja povezana s poslovanjem Unikoma, kojemu je na čelu bio osam godina. Činjenicu da je u dva mandata imao svoga čovjeka u vodstvu komunalne tvrtke, što je u pravilu iznimno vrijedno za lokalnu politiku jer su komunalne teme uvijek zanimljive građanima, SDP nije znao politički iskoristiti.

Zbrinut u Zagreb


Viću su upravo to često prigovarali članovi osječkog SDP-a, koji danas tvrde kako se on na to nikada nije osvrtao. Prije svega jer je bio "ljubimac" vodstva stranke, koje ga je, uostalom, i nakon gubitka vlasti u Osijeku zbrinulo u Zagreb. Naime, naši sugovornici kažu kako je Vić prvo postao direktor Unikoma, a tek onda članom stranke, što se mnogima u osječkom SDP-u tada nije svidjelo. Sigurno i danas nije došao na vodeću poziciju Čistoće Zagrebačkog holdinga tek tako, nego na intervenciju osoba iz samog vrha SDP-a, koje su ga dovele i u osječku komunalnu tvrtku. Dogovor s Možemo, SDP-ovim koalicijskim partnerom u hrvatskoj metropoli, očito je bio ultimativan, to više što je Vić na odlasku iz Unikoma u prvih šest mjeseci 2021. gradsku tvrtku ostavio s negativnim poslovnim rezultatom u iznosu od 243 tisuće kuna. Očito da zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića nije zanimalo koga dovodi u Holding jer da jest, doznao bi da Vić uz ostavljeni gubitak nije ni poduzimao mjere za naplatu prihoda, zbog čega je, prema podatcima Uprave, koja je tvrtku naslijedila nakon njega, ostavio potraživanja od fizičkih osoba u iznosu od 9,5 milijuna kuna, od čega su 6,2 milijuna kuna potraživanja starija od dvije godine. Iako su navedeni iznosi oprihodovani, ipak nije učinjeno vrijednosno usklađivanje potraživanja. Znao bi gradonačelnik Zagreba također da je u takvom ponašanju imao podršku Nadzornog odbora Unikoma, koji je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj u tom sastavu, u svibnju 2021., neshvatljivo usvojio prijedlog da se otpišu potraživanja od građana (od 2017. do 2019.) i pravnih osoba u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna kuna.

Nakon onoga što je nedavno slijedilo na sjednici Skupštine Grada Zagreba, kada je objavljen aneks ugovora o radu voditelja podružnice zagrebačke Čistoće Davora Vića, koji je s njim 31. prosinca potpisao predsjednik Uprave ZG holdinga Ivan Novaković, javnosti je obznanjeno da se osječkom SDP-ovcu uz 26 tisuća kuna brutoplaće odobrava i dodatnih 5000 kuna za najam stana i režije, gotovo dvostruko više nego saborskim zastupnicima i drugim dužnosnicima, te službeno vozilo, kojim svaki radni tjedan odlazi u Osijek. Taj je trošak mjesečno još oko 3000 kuna, koliko bi "običan smrtnik", zaposlenik Čistoće, platio kada bi svojim vozilom putovao u posjet obitelji u Osijek.

Niz nepravilnosti


Nakon objave tih podataka Glasu Slavonije se obratila nekolicina zaposlenika osječkog Unikoma koji smatraju da bi novi Vićev poslodavac i zaposlenici trebali znati i njihova iskustva iz vremena njegova vođenja Unikoma. Oni, naime, ističu kako je upravo Vić, odnosno njegovo ponašanje prema zaposlenicima, bio uzrokom loših međuljudskih odnosa u Unikomu.

Bivši direktor je posljednjih godinu-dvije vođenje firme prepustio pojedincima "od svoga povjerenja" iako za to nisu imali stručne spreme ni znanja, a on se sukobljavao s "nepodobnim" zaposlenicima, objašnjavaju nam djelatnici. Tomu svjedoči i činjenica da je od 2014. Unikom pred pravosuđem vodio 41 spor, od čega 25 parnica u kojima su sudionici radnici Unikoma. Od 25 sporova s radnicima Unikom je izgubio četiri spora i u njima je ukupno isplatio 298.120 kuna na ime glavnice, parničnih troškova i zateznih kamata. Postoji i jedna izvansudska nagodba, iz listopada 2013., na temelju koje je radniku isplaćeno 306.000 kuna bez kamata, što znači da je 600 tisuća kuna isplaćeno dok je na čelu Unikoma bio Vić.

Upozoravaju i na druge nepravilnosti, primjerice na to da je lani Vić potpisao 12 novih leasing ugovora, od kojih 11 s jednom leasing grupom, zatim da je za milijunski iznos kupio skup a tvrtki nepotreban stroj, koji se poslije navodno iznajmljivao, neki tvrde i na crno. Također tvrde da je u njegovo vrijeme Unikom plaćao najam uređaja za pranje vozila dvostruko više nego što se plaća danas. Sumnjivi su im, kažu, i odnosi s tvrtkom koja Unikomu održava vozila i prodaje rezervne dijelove, a također navode kako je jedna osječka firma za SDP odradila materijale za predizbornu kampanju a naplatila se preko Unikoma. Uz problem s nestalim uplatnicama za građane, tu je još niz prigovora koje navode zaposlenici Unikoma.

Tomislav Prusina
NAGRAĐIVANI VISOKIM KOEFICIJENTIMA
Neizbježna tema je, naravno, i zapošljavanje SDP-ova kadra u Unikomu, članova njihovih obitelji, ali i nevjenčanih drugova. U toj su kategoriji svakako najzvučnija imena Milan Blagojević i Marko Bogatić. Prvi je dugogodišnji profesionalni tajnik osječkog SDP-a, kojega je nakon odluke središnjice iz Zagreba o ukidanju profesionalnih ugovora za tajnike lokalnih organizacija trebalo negdje zbrinuti za redovitu plaću. To je učinio Vić u rujnu 2020. u Unikomu. Podsjećaju da je prije toga obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora osječkog GPP-a iako nije imao visoku stručnu spremu. Blagojević je odnedavno predsjednik Gradske organizacije i vijećnik u Gradskom vijeću Osijeka. Bogatić je pak aktualni vijećnik u Gradskom vijeću Belog Manastira, gdje i živi. U njemu je jedan mandat proveo na funkciji dogradonačelnika. Naši se sugovornici pitaju u čemu je tako stručan da je zaposlen baš u osječkom Unikomu, gdje je u prvo vrijeme bio čak na mjestu pomoćnika direktora, a uoči lokalnih izbora, kada se već znalo da će slijediti promjene, kako bi ga se osiguralo, novom je sistematizacijom imenovan voditeljem zaštite na radu. Ono što je zaposlenike Unikoma posebno činilo nezadovoljnim, činjenica je da su osobe od Vićeva povjerenja nagrađivane visokim koeficijentima iako to nisu ni na jednoj osnovi zaslužile. Tako je osoba sa SSS-om dobila koeficijent jednak onome koji su imali zaposleni s VSS-om i dugogodišnjim iskustvom, što je naravno unosilo razdor među zaposlenike. Mnogo toga su iznijeli ogorčeni zaposlenici, no na novoj je upravi da se time pozabavi.

OSJEČKI SDP - NAJVEĆI GUBITNIK
Najveći je gubitnik u ovoj priči osječki SDP, koji se vođenjem takve politike doveo na vrlo niske grane. U osječkom Gradskom vijeću i Skupštini Županije beznačajan su politički čimbenik, vijećnici su im neaktivni, a uz često promašene kritike, ne daju konkretne prijedloge rješenja. Javni interes odavno su zamijenili osobnim, a u igri je gotovo uvijek desetak istih imena. Nezadovoljni SDP-ovci tvrde da im se brojno stanje smanjilo sa 400 na nekoliko desetaka članova, stoga nije ni čudno što im politički prostor sve više uzimaju donedavni politički suradnici iz Kluba socijaldemokrata, koji su, iako u manjem broju, daleko aktivniji, otvaraju zanimljive teme i nude nova konkretna rješenja.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

Najčitanije iz rubrike