Kultura
ZBIRKU PRIČA

Dimitrije Popović objavio “Kratak život odrubljene glave”
Objavljeno 11. svibnja, 2022.
Slikar, kipar, grafičar i pisac Dimitrije Popović svoju osebujnu crtačku i slikarsku vještinu preslikao je u književnu priču "Kratak život odrubljene glave". Radi se o snažnoj, meditativnoj i uznemirujućoj zbirci priča vrhunskog slikara i poznatog književnika Dimitrija Popovića. Zbirka je to koja isprepleće tanke niti ovozemaljskog i nadrealnog. Ovom je knjigom Dimitrije Popović potvrdio da je doista utjelovljenje simbioze umjetnosti. Četiri Popovićeve priče međusobno se razlikuju, ali povezuje ih autorski rukopis i promišljanje o tankom bridu prirode i natprirode. Priče su formirane kao pripovjedna kronika, uglavnom anonimusa koji život ili promatraju ili nad njim provode eksperimentalne metode. Često senzualna i neobična, zbirka "Kratak život odrubljene glave" suočava nas s velikom ljepotom i tragičnosti života, umjetnosti i smrti.

Popović je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), crnogorskog PEN centra i Hrvatskog društva pisaca. Do sada je priredio sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na dvjestotinjak skupnih. Dobitnik je trideset domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, a o djelu Dimitrija Popovića do sada je objavljeno trinaest monografija te snimljeno petnaest dokumentarnih filmova. T.K.
ZAJEDNIČKA IZLOŽBA S DALIJEM
Dimitrije Popović, slikar i pisac, rođen je 1951. godine na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine, a godine 1978. izlaže u galeriji Alexander Braumüller sa Salvadorom Dalíjem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugim umjetnicima. U Pforzheimu 1982. godine Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Washingtona organiziraju mu zajedničku izložbu crteža i grafika sa Salvadorom Dalíjem.

Možda ste propustili...

NOVE BESPLATNE E-KNJIGE SUVREMENIH HRVATSKIH SPISATELJICA

Premašena brojka od 200 naslova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVE BESPLATNE E-KNJIGE SUVREMENIH HRVATSKIH SPISATELJICA

Premašena brojka od 200 naslova

2

MUZEJ SLAVONIJE

Židovska kultura

3

CENTAR ZA KULTURU

Dva koncerta u Belom Manastiru