Regija
NOVI CJENIK U PRIMJENI OD 1. SRPNJA

Cijena odvoza otpada
za većinu ostaje ista
Objavljeno 11. svibnja, 2022.
Korisnici u kategoriji kućanstva fiksni će dio plaćati 31 kunu mjesečno, a jedan odvoz spremnika od 120 litara 4,5 kuna
ŽUPANJA - Od 1. će srpnja, nakon dobivanja prethodne suglasnosti gradonačelnika, stupiti na snagu novi cjenik pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada na području Županje.

Njegovom će primjenom većina građana i dalje plaćati jednako kao i do sada, za pojedine korisnike cijena će biti niža, a poskupljenje će osjetiti samci zbog obveze usklađivanja lokalnih jedinica s odredbama novog Zakona o gospodarenju otpadom.

Cijenu obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio) određuje predstavničko tijelo lokalnih jedinica, a cijenu za količinu predanog mješovitog komunalnog otpada (varijabilni dio) donosi davatelj usluge, u ovom slučaju Čistoća Županja, a on ovisi o mjesečnom broju pražnjenja zelenih posuda prema njihovu volumenu.

Sredinom ožujka Gradsko vijeće donijelo je odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja mješovitog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada. Županjski su korisnici u kategoriji kućanstva do sada bili podijeljeni u tri kategorije. Fiksni dio cijene od 19 kuna mjesečno plaćali su samci, kućanstva su za spremnik od 120 litara plaćala 31 kunu, a 52 kune višečlana kućanstva koja se koriste spremnikom od 240 litara. Smeđu kantu i uslugu odvoza biootpada korisnici su plaćali dodatnih 20 kuna mjesečno. Zakon je sada jasno odredio da cijena mora biti jedinstvena za sve korisnike u kategoriji kućanstva, i za samce i za višečlane obitelji. Prema novom cjeniku, svi će korisnici koji sami budu kompostirali biootpad, uz sufinanciranje Grada od šest kuna, plaćati jedinstvenu fiksnu cijenu od 31 kunu mjesečno. Poskupljenje će zapravo osjetiti samci, a onima koji su u teškoj situaciji Grad je spreman pomoći.

Za korisnike iz kategorije koji nisu kućanstvo, a sami kompostiraju biootpad utvrđena je jedinstvena fiksna cijena od 50 kuna mjesečno za sve vrste spremnika, što znači da će većina tih korisnika plaćati manje, neki i višestruko. Za kantu od 80 litara do sada su plaćali 45 kuna mjesečno, od 120 litara 70 kuna, za spremnik od 240 litara 110 kuna, a od 1100 litara 350 kuna mjesečno.Što se tiče varijabilne cijene skupljanja mješovitog komunalnog otpada, ona će za kategoriju kućanstva i nakon 1. srpnja biti ista. Korisnici će za jedan odvoz spremnika od 120 litara i dalje plaćati 4,5 kuna, od 240 litara 9 kuna, a za spremnik od 1100 litara 41,25 kuna. Do poskupljenja će doći u kategoriji korisnika koji nisu kućanstvo. Prema dosadašnjem cjeniku, koji je u primjeni od lipnja 2018., cijena jednog preuzimanja mješovitog komunalnog otpada za korisnika koji ima zadužen spremnik od 120 litara iznosila je 4,50 kuna po odvozu, a prema novom cjeniku ona će biti 12 kuna.

Za spremnik od 240 litara umjesto dosadašnjih 9 kuna nova će cijena odvoza za korisnike koji nisu u kategoriji kućanstva biti 24 kune, a za spremnik od 1100 litara umjesto dosadašnjih 41,25 kuna plaćat će 110 kuna po odvozu.

Marija Lešić Omerović
ZNATAN RAST TROŠKOVA POSLOVANJA
Do porasta cijena je, objašnjavaju u Čistoći, dovelo znatno povećanje troškova poslovanja. Uz velik rast cijene goriva, tu su i povećanje minimalne plaće te režijski i ostali troškovi, koji su sve veći. Smatraju da je na temelju provedenih analiza predložena izmjena cijena opravdana i da je na granici pokrivanja troškova za pružanje javne usluge skupljanja komunalnog otpada. U drugim su gradovima, napominju, cijene puno više. Primjerice, fiksni dio u Đakovu plaćaju 61,64 kune, a varijabilni 13,70 kuna po jednom pražnjenju zelene kante.

Ante Klanac

direktor Čistoće

U usporedbi s cjenicima u drugim gradovima, može se zaključiti kako će korisnici u Županji i dalje imati jednu od najnižih cijena pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada u Hrvatskoj

Možda ste propustili...

DODATNI MEHANIZMI KONTROLE U ŠENGENSKOM PROSTORU VEĆ BRINE BIH

Ulazak u Slavonski Brod sedam eura?

CIJENE NEKRETNINA U VINKOVCIMA RASTU

"Kvadrat" u novogradnji od 1500 do 1700 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEKRETNINE BEZ NASLJEDNIKA

Grad prodaje stan i tri kuće - pripali mu kao ošasna imovina

2

DODATNI MEHANIZMI KONTROLE U ŠENGENSKOM PROSTORU VEĆ BRINE BIH

Ulazak u Slavonski Brod sedam eura?

3

DEKRETOM NADBISKUPA O IMENOVANJIMA

Misionar iz Tanzanije postaje
pastoralni suradnik u Županji