Mozaik
FILM REDATELJA SERGEJA LOZNICE

Ukrajinski antiratni film “Donbas” prikazan u povodu Dana Europe
Objavljeno 10. svibnja, 2022.
Ukrajinski film "Donbas", nagrađivanog redatelja Sergeja Loznice, prikazan je u ponedjeljak u povodu obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja, u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Prije projekcije izjavu novinarima dali su hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i izvanredni i opunomoćeni ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako su hrvatski kulturni djelatnici i umjetnici, isto kao što su hrvatska država i Vlada stale uz Ukrajinu od samoga početka, pokazali veliku solidarnost. Pokrenuli su se filmaši i kolege u području nakladništva koji su uglavnom imali kontakte ili surađivali s Ukrajincima, napomenula je.

- Mi se trudimo provesti programe pomoći i slanja pomoći Ukrajini te što bolje integrirati ukrajinske izbjeglice koje dođu u Hrvatsku i pomoći im da se ovo teško razdoblje nekako preživi. S Ukrajinom imamo dobru suradnju u području filmske umjetnosti, ali i u drugim područjima - napomenula je Obuljen Koržinek i dodala kako je održala zoom sastanak s ukrajinskim kolegom Aleksandrom Tkačenkom, gdje su rekapitulirali pomoć u području kulturne baštine koju su dali naši stručnjaci te pitanje nabave knjiga koja će se realizirati. Podsjetila je i kako su hrvatski filmski djelatnici surađivali s Ukrajincima još prije rata serijom "Šutnja" te filmom koji će biti prikazan u Cannesu, što ga je koproducirala Anita Juka. Filmaši su pokazali da su Ukrajinci umjetnici s kojima vole i mogu surađivati u dobrim projektima, dodala je.

Izvanredni i opunomoćeni ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych poručio je kako je zahvalnost ključna riječ za ovaj događaj.

- Sjećam se riječi velikoga Hrvata, oca hrvatske književnosti Marka Marulića: "Bogu budi hvala, ki nebesa skova i svako ostalo." Za vas Hrvatice i Hrvate, za Hrvatsku imam najjaču riječ, a to je: Hvala vam! Hvala na različitim idejama i na snažnoj potpori - rekao je i dodao kako je jedna mala zemlja dala veliku potporu velikoj zemlji Ukrajini.

“Donbas” je antiratni film koji govori o apsurdima, okrutnosti, korupciji, beznađu i preživljavanju. Naknade za prikazivanje filma bit će direktno usmjerene organizaciji Filmmakers for Ukraine. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana