Osijek
SVIBANJSKI SAJAM ANTKIVITETA

Nepresušno vrelo starina,
druženja i gastro ponude
Objavljeno 7. svibnja, 2022.

Osječki Sajam antikviteta, u organizaciji tvrtke Osječki sajam i suorganizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, koji se tradicionalno održava svake prve subote u mjesecu, i u svibanjskom je izdanju u Perivoj kralja Držislava, koji je posljednjih godinu dana zbog radova na obnovi Tvrđe mjesto održavanja najpopularnijeg osječkog sajmišta, privukao veliki broj Osječanki i Osječana, ali i goste iz cijele Slavonije i Baranje, u potrazi za antikvitetima po kojima je sajam najpoznatiji, ali i jednako traženih i popularnih proizvoda domaćih obrtnika, OPG-ova i drugih. Osječki je Sajam antikviteta zaista nepresušno vrelo kako starina, knjiga i brojnih drugih predmeta tako i radosnog druženja, ali i gastro ponude. Čak i ako ne namjeravate ništa kupiti, šetnja, uvijek dobrodošlo cjenkanje, ili čašica razgovora sa znancem ili prijateljem kojega ćete tamo sigurno sresti, dovoljan su povod za posjet ovoj uistinu jedinstvenoj manifestaciji.

Među brojnim izlagačima našao se i Zoran Balaban, koji se starinama bavi oko 30 godina, a na Sajmu je rodoviti izlagač. Nekada je imao trgovinu, no odlaskom u mirovinu okreće se sajmovanju i polako prodaje ono što mu je ostalo. Izlaže široki asortiman, kako kaže, sa svakoga ponešto, od tegli, porculana, stakla, srebrnih predmeta...

- Morate imati široki dijapazon kako bi vam se isplatilo doći na Sajam, no na njega ne gledam samo kroz prizmu profita, ovo je u prvom redu jedno lijepo druženje, mladi dolaze, interesiraju se, razgovaramo, a usput se nešto i zaradi - rekao nam je gospodin Zoran.

I jedna od brojnih posjetiteljica Sajma koju smo susreli, gospođa Zlata Bogdanović iz Bilja, u prvi plan stavlja druženje.

- Najprije odem po kolegicu u Tvrđu pa nas dvije prošetamo ovdje do parka i susrećemo poznate ljude s kojima smo nekoć radili, a koji se također ovdje okupljaju - rekla je za naš list ova umirovljenica.

Ivan Alilović

Antikfanatik: Piše Grgur Marko Ivanković

 
Kuhinjski "Wasserleitung"


Na svibanjskom Sajmu antikviteta, još uvijek na alternativnoj lokaciji, među mnoštvom štandova prepunim raznovrsne ponude, posebnu pozornost izazvao je jedan sjajan secesijski predmet. Na štandu gospodina Đurđevića iz Virovitice vidjeli smo među brojnim zanimljivim predmetima i dva kuhinjska sudopera, od kojih je jedan sjajan primjer secesijskog stila. Predmet je nastao početkom 20. stoljeća, izveden je od ljevenog željeza, s emajliranom caklinom u dvije boje. Na bijeloj osnovi reljefno se ističe zeleno ocakljen pejzaž te secesijski stilizirane vitice koje obavijaju cijeli predmet. Donja strana izljeva ocakljena je zelenom bojom.

U gornjem dijelu nalaze se tri perforacije od kojih su dvije manje za pričvršćivanje predmeta za zid, a veća za pritezanje slavine, koja je u ono vrijeme najčešće bila od mjedi. Predmet je na Sajam stigao iz jednog od zagrebačkih stanova, a poveznica s Osijekom mu je ta što se u osječkom reprezentativnom secesijskom nizu u Europskoj aveniji nalazi primjerak jednak ovome. Očito je osječki graditelj Ante Slaviček opremajući 1904. godine kuću veletrgovca pokućstvom Josefa Povischila kuhinjske sudopere za svih šest, super modernih stanova, naručio iz iste tvornice, ili možda od istog dobavljača. Pojava ovakvih kuhinjskih dovoda čiste i odvoda prljave vode kućnoj je posluzi, u ovakvim reprezentativnim stanovima, uvelike olakšavalo pranje posuđa i obavljanje drugih kućanskih poslova, kao i domaćicama u stanovima radničkih obitelji koje si još nisu mogle priuštiti takvu pomoć u kući.