Magazin
HRVATSKI FILM: AKCIJA OD PRVE MINUTE

Liverić: S “Divljacima” dokazujemo da i Hrvati mogu napraviti jako duhovit film...
Objavljeno 7. svibnja, 2022.

Hrvatska će ovo ljeto dobiti svoju prvu modernu akcijsku komediju, film "Divljaci", neobičnu priču o navijačima koji žele putovati u Moskvu na finale Svjetskog nogometnog prvenstva - nemaju novaca pa pljačkaju benzinsku crpku, no kada pljačka krene po krivu, pobjegnu u Bosnu i Hercegovinu. U bosanskim šumama slučajno naiđu na kamp za obuku islamskih terorista…



Dugometražni prvijenac redatelja Darija Lonjaka najavljuje se kao spoj "Smrtonosnog oružja" i "Alana Forda", a gledatelji će ga nakon nekoliko godina najava konačno od 2. lipnja moći pogledati u svim kinima. Producent "Divljaka" je Jozo Patljak iz Alka Filma, poznat i kao producent hrvatskog kandidata za Oscara, filma "Osmi povjerenik", ali i mnogih drugih naslova iz povijesti hrvatske kinematografije - još 2001. potpisao je produkciju "Sami" Lukasa Nole, a bio je jedan od prvih koji je vjerovao u Dalibora Matanića pa tako i producirao njegov film ("Fine mrtve djevojke" (2002), kao i filmove Arsena A. Ostojića ("Ničiji sin", 2008) i Stanislava Tomića ("Josef", 2011). Patljak je poznat kao jedan od rijetkih producenata u Hrvatskoj koji u film ulaže vlastita financijska sredstva - tako je započela i produkcija "Divljaka", kao nezavisni žanrovski projekt izvan svih klasičnih modela hrvatske filmske produkcije, ne bi li se završila sufinanciranjem HAVC-a, koji je ipak prepoznao kvalitetu projekta i osigurao da se on, u konačnici, digne na jednu drugu, bolju i raskošniju razinu.


Autorska jezgra "Divljaka" su Dario Lonjak i Velimir Grgić, redatelj i scenarist, inače suvlasnici produkcijske kompanije Pulsar Produkcija. Kao kreativni tim stvaraju filmske i video sadržaje od 2017. godine pa tako produciraju mnoge videospotove i reklame, ali i igrane i dokumentarne filmove. Dario i Velimir, kao redatelj, scenarist i producenti zajedničkih projekata, zajedno su, između ostalog, potpisali poznati dokumentarni film o Gabrielu D‘Annunziju "Riječki orao" i kratki komični triler "Osma zapovijed". Radili su i dokumentarni film "Oklop na četiri rijeke", priču o improviziranim oklopnim vozilima domovinskog rata.

Na scenariju za "Divljake" radili su od 2017., kada je Velimir dobio ideju za film o terorističkom kampu u BiH, a pozvali su i Ivu Balenovića (scenarist "Metastaza" i "Ljudoždera vegetarijanca") da im pripomogne u procesu pisanja nekoliko verzija scenarija. Proces je trajao gotovo četiri godine, napisano je puno različitih priča, a na kraju snimljena ona najbolja, koja u sva hrvatska kina dolazi 2. lipnja.

 

Lista glumaca u "Divljacima" je impresivna. Glavnu ulogu imaju zvijezda TV komedija Branko Janković i poznati kazališni glumac Alen Liverić, a tu su Borko Perić kao vozač Mali romske nacionalnosti i Dejan Aćimović kao karizmatični vjerski vođa terorističke skupine te Slavko Sobin, koji glumi Arapa i cijeli film govori arapski jezik.

Alen Liverić, riječki glumac s dugim stažem na pozornici i pred kamerama, glavni je "akcijski junak" među "Divljacima". U razgovoru za Magazin otkriva sve što trebate znati o filmu prije nego krenete u kino...

"Divljaci" se najavljuju kao potpuno drukčiji hrvatski film - što je u njemu sve drukčije u odnosu prema onom na što smo naviknuli u hrvatskom filmu?

- Za početak, vrlo je zabavan. Druga stvar koja ga potpuno razlikuje od većine hrvatske kinematografije jest ta što je "u akciji" od prve minute. Ja kod nas još nisam vidio ni jedan film koji s akcijom kreće odmah na početku. Naravno da je za to dosta zaslužna montaža, ali cijela priča je vrlo zanimljiva, kao i način na koji je ona ispričana. Vjerujem da će svi koji dođu u kina biti prikovani za svoje stolice doslovce od prve minute filma.

NIJE SVE U NOVCU


Akcijske komedije nisu česte u Hrvatskoj, između ostalog i zbog vjere da se bez jako puno novca ne može snimiti dobra akcija. Dokazuju li "Divljaci" da je to ipak moguće?

- Da, doista je moguće napraviti akcijski film s nešto manje novca. Međutim, to ne može svatko! U ovom slučaju Jozo Patljak je već nekoliko puta dokazao da se s manje novca može napraviti jako dobar film. Nije stvar u efektima i takvim stvarima, nego u dobrom scenariju. Velimir Grgić napisao je uistinu sjajnu i zabavnu priču. Producent Jozo Patljak je već s filmom "Josef" (2011) pokazao da se mogu napraviti fantastični filmski efekti bez ulaganja golemog novca. S malo novca napravio je čudo. I u ovom filmu je ponovo dokazao da se može. Naravno da je uvijek poželjno imati više novca, jer onda je puno lakše realizirati neke stvari, ali očito s današnjom tehnologijom i zdravim razumom može se snimiti dobar, jako dobar film.


Vaš lik je Zolja - kako biste ga opisali?

- Zolja je luzer koji traži svoje mjesto pod suncem. Najkraće rečeno, bez puno filozofije.

SVE JE FIKCIJA


Kako je prošao rad na filmu - koliko ste ga dugo snimali, kako je bilo snimati takav film...?

- Bilo je to super iskustvo. Nalazili smo se u Pisarovini, gdje smo živjeli oko mjesec dana. Što se tiče samog rada, bilo je uistinu zabavno, ali naravno i naporno. Trebali smo biti fizički spremni na svu akciju.

U "Divljacima" glume dosta velika imena iz regije - s kojim ste se kolegama najviše slagali i od čijih uloga možemo očekivati puno u ovom filmu?

- "Divljaci" su mi bili prva prilika da radim s Brankom Jankovićem, mojim direktnim partnerom u filmu. Branko je doista fantastičan čovjek, izuzetan glumac, duhovit i inteligentan tip. Osim toga je moj cimer. Zajedno smo živjeli u drvenoj kućici tijekom snimanja, ja u jednoj, a on u drugoj sobi. Bilo je jako zabavno, kuhali smo, radili, zafrkavali se, razmišljali o filmu i scenama…

Meni je to iskustvo zlata vrijedno. Uživao sam s Brankom i nadam se da to neće biti jedini projekt na kojem ćemo surađivati. Naravno, bio je tu i Borko Perić, izuzetno duhovit tip, Ivan Ožegović, Slavko Sobin… Da sad ne nabrajam sve, ali bilo je tu jako puno divnih i talentiranih kolega. Ne smijem zaboraviti ni mladu glumicu Maju Jurić, koja danas živi u Njemačkoj.

Hrvati nisu ljubitelji domaćeg filma, uvoz filmova iz Srbije uglavnom ima nekoliko nula više gledanosti od hrvatskih filmova... Zašto mislite da je tako?

- Što se tiče cijelog tog mita da Hrvati ne vole hrvatski film, ja se s tim ne bih složio. To je jedna floskula koja se ponavlja kao mantra. Naravno da Srbi imaju odlične filmove, fenomenalne glumce… Ali imamo i mi. Doduše, što se tiče humora, Srbi su tu specifični i taj njihov specifični humor prolazi. Mi ćemo s ovim filmom dokazati da definitivno i mi Hrvati možemo napraviti jako duhovit film. Mnogi govore da su srpski filmovi bolji, ali na kraju dana, sve je stvar ukusa.

SVI MARŠ U KINO


Očekujete li kontroverze, s obzirom na temu terorizma u BiH?

- Vjerojatno će biti kontroverznih reakcija, pa čak i prijetnji, ali svi bi trebali shvatiti da su "Divljaci" fikcija. To nije stvarni događaj - to je film. Ako je netko dovoljno lud da to smatra provokacijom, onda taj netko ima veliki problem sa sobom. Film se ne izruguje ni sa kim i ni sa čim. Mi se u filmu jednostavno igramo. Tako da eventualnim negativnim reakcijama ne bih pridavao veliko značenje. Tko zna, možda ih neće ni biti.

Planira li se, u stilu holivudskih akcijskih komedija, već sada nastavak "Divljaci 2"?

- To sve ovisi o Velimiru Grgiću, scenaristu. Jako bih volio da napiše nastavak. Naravno, nakon toga ovisi o produkciji, ako je spremna producirati drugi dio… Meni je trenutačno najvažnije da “Divljaci” dobro prođu kod publike. Vjerujem da hoće. Pa ako budemo uspješni, moguće je da će se stvoriti plodno tlo i za “Divljake 2”. Stoga, dođite u kino!

Darko Jerković
Što se tiče cijelog tog mita da Hrvati ne vole hrvatski film, ja se s tim ne bih složio. To je jedna floskula koja se ponavlja kao mantra...

Nije stvar u efektima i takvim stvarima, nego u dobrom scenariju. Velimir Grgić napisao je uistinu sjajnu i zabavnu priču...

Vjerojatno će biti kontroverznih reakcija, pa čak i prijetnji, ali svi bi trebali shvatiti da su “Divljaci” fikcija. To nije stvarni događaj - to je film...

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike