Osijek
POTROŠENA SREDSTVA ZA SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA

Studenti HŽ-om besplatno do 15. svibnja
Objavljeno 6. svibnja, 2022.
Osječko-baranjska županija i HŽ Putnički prijevoz započeli su 2019. suradnju na projektu sufinanciranja troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije. Na početku provedbe projekta Županija je, uz postojeći popust HŽ-a Putničkog prijevoza, sufinancirala dodatnih 25 posto iznosa mjesečne i pojedinačne karte samo za redovite studente koji i imaju prebivalište i studiraju na području županije, a s vremenom su u projekt uključeni svi studenti s područja OBŽ-a. Od početka 2021. godine Županija potpuno sufinancira trošak prijevoza vlakom, te je on za redovite studente besplatan. Provedba tog projekta znatno je utjecala na potrebu osiguranja proračunskih sredstava. Naime, za troškove prijevoza redovitih studenata vlakom u 2019. godini iz proračuna Županije utrošeno je 48.369 kuna, a na kraju 2021. godine iznos je bio čak 1.439.096 kuna.

U 2022. godini u proračunu Županije prvotno je osigurano 800.000 kuna i potom još 200.000 kuna. Praćenjem mjesečne potrošnje osiguranih sredstava utvrđeno je kako od rasta broja studenata koji se koriste ovom uslugom puno više raste broj putovanja po pojedinom studentu. Mjesečni su računi počeli prelaziti 200.000 kuna, što je znatno veći iznos.

S obzirom na dinamiku potrošnje, projekt sufinanciranja prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije završava 15. svibnja 2022. Mjesečne karte izdane za svibanj vrijedit će do kraja mjeseca. Buduća će provedba ovog projekta ovisiti o raspoloživim proračunskim sredstvima Županije, a studenti se i nadalje mogu koristiti popustom od 50 posto koji odobrava HŽ. V.T.
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike