TvObzor
HRT DONOSI EUROSONG U LIVE PRIJENOSU

Prije polufinala 10. svibnja dokumentarac o Miji Dimšić
Objavljeno 6. svibnja, 2022.
Finale, po meni, nije uopće upitno - rekao je Tomislav Štengl, urednik projekta Dora i Eurosong
Tanja KVORKA

Hrvatska radiotelevizija i ove godine, od 10. do 14. svibnja, tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja - natjecanja za pjesmu Eurovizije. Ovogodišnje, 66. izdanje Eurosonga održava se u Torinu, u Italiji, zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi grupe Måneskin u Rotterdamu u Nizozemskoj. Eurosong se u Italiji, u produkciji televizije Rai, održava treći put. Zemlja domaćin Italija prvi je put ugostila Eurosong 1965., a drugi put 1991.



Natjecanje se održava u dvorani Pala Alpitour, u olimpijskom kompleksu, a trodnevnim zabavnim programom gledatelje će voditi svjetski poznata pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika - Michael Holbrook Penniman. Tema mira bit će u središtu ovog izdanja Eurosonga. Na ovogodišnjem Eurosongu natjecat će se 40 zemalja, među njima su i povratničke zemlje poput Crne Gore i Armenije. Rusiji je ove godine zabranjen nastup zbog pokretanja rata i invazije na Ukrajinu. Prva polufinalna večer na rasporedu je u utorak, 10. svibnja, u 21 sat na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1). Druga polufinalna večer slijedi 12. svibnja, a veliki finale 14. svibnja. Službeni logo i slogan Eurosonga 2022. glasi "The Sound of Beauty" ("Zvuk ljepote"), a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Sinteza je to glazbe i umjetnosti, gdje se umjetnička ljepota, koja simbolizira Italiju u svijetu, ujedinjuje s glazbenom ljepotom, objedinjenima u pjesmama zemalja sudionica Eurosonga.

Nova ekipa, haljina...


U prvom polufinalu za prolazak dalje natječu se: Albanija, Latvija, Litva, Švicarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Nizozemska, Moldavija, Portugal, Hrvatska, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška, Armenija. Izravni finalisti koji glasuju u tom polufinalu su Francuska i Italija. Hrvatska predstavnica Mia Dimšić nastupa pod rednim brojem 11 s pjesmom "Guilty Pleasure", za koju su tekst i glazbu napisali Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, a za aranžman je zaslužan Ante Gelo. Miju će na pozornici pratiti back vokali Bruna Oberan i Josip Palameta te plesači: Rebecca Krajnović, Roman Vrančić i Danon Vrkić. Komentator prijenosa na HTV-u je Duško Ćurlić. Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) prijenos Eurosonga možete pratiti i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT-HR2). Radijski komentator je Zlatko Turkalj Turki.

Ususret Eurosongu, sat vremena prije prijenosa iz Torina, u 20.10, HTV će emitirati dokumentarni film "Priča o Miji", autorice Martine Validžić. U filmu upoznajemo osječki i zagrebački život naše ovogodišnje predstavnice na Eurosongu Mije Dimšić - njezine roditelje, sestru, prijatelje, profesore, glazbene uzore, omiljene pjesme, kao i pripreme za nastup u Torinu. Ekipu filma "Priča o Miji" čine: autorica i urednica Martina Validžić, snimatelji Siniša Galar i Marjan Živić, tonski snimatelji Saša Anetić, Andrej Žuškin i Jan Galić, novinar Šime Kovačević, montažer Filip Karabelj, producent Dario Jakiša i šminkerica Ivana Šimunić. Hrvatska predstavnica na ovogodišnjem Eurosongu, Mia Dimšić, i HRT-ova delegacija predvođena Tomislavom Štenglom već je tjedan dana u Torinu, gdje se pripremaju za nastup na velikoj pozornici. U dvorani se održavaju probe za prvu polufinalnu večer, 10. svibnja, na kojoj će nastupiti Mia. Uz svoje pjevačke sposobnosti Mia je pokazala i prekrasnu haljinu u kojoj će nastupiti, a koju potpisuje dizajnerski dvojac ELFS. S Mijom su u Torino stigli autor i menadžer Damir Bačić, šef HRT-ove Euorosong delegacije Tomislav Štengl, urednik Željko Mesar, producent Denis Škorput, dizajner rasvjete Marko Foretić, koreograf Igor Barberić, kostimografkinja Nataša Svekler, novinarka Zlata Muck Sušec, back vokali Bruna Oberan i Josip Palameta te plesači: Rebecca Krajnović, Roman Vrančić i Danon Vrkić. Tomislav Štengl, urednik projekta Dora i Eurosong, prije puta je u emisiji "Svijet diskografije" Zlatka Turkalja Turkija na Drugome programu Hrvatskoga radija izjavio da svi jedva čekaju vidjeti kako je RAI razradio režiju nastupa.

- Period od Dore do našeg puta u Torino obilježilo je zapravo mnogo posla i stresa. Kao i u svakom kreativnom procesu, bilo nas je uključeno više. Tu su, naravno, bili Mia i Damir, kao i izvođač i menadžer, o kojima zapravo sve ovisi. Jedan dio bio je iz televizijske ekipe: redatelj Ivan Miladinov, koreograf Igor Barberić. Naravno, tu su i plesači, prateći vokali… Da ne nabrajam sve, ali hvala svima na trudu, volji, želji i radu. Tu je bio i naš dizajner rasvjete Marko Foretić, Tomislav Krajcar, koji je pomogao uz animaciju LED ekrana. Cijeli taj nastup složili smo drukčije no što je bilo na Dori. Sve se mijenja. Drukčija je scenografija, drukčiji su LED ekrani. Zapravo smo promijenili cijeli pristup tom nastupu, da ne bude čista kopija, da ljudi ipak vide nešto novo. Tu je i dizajnerski dvojac ELFS, koji je Miji i plesačima izradio kostime za nastup, naša kolegica iz kuće Nataša Svekler kao kostimografkinja dala je početnu ideju kako bi to trebalo izgledati. To je jedan veliki tim koji je ova dva mjeseca kontinuirano radio - ispričao je Štengl.

Na kojem jeziku...


Mia Dimšić na Dori je izvela englesku verziju pjesme "Guilty Pleasure", koju je ubrzo nakon toga predstavila i u verziji na hrvatskome, pod nazivom "Netko drugi". Štengl je u emisiji kod Turkija rekao da je obje verzije čuo mnogo puta te da su mu odlične i jedna i druga.

- Čuo sam Miju kako pjesmu izvodi uživo u velikom studiju, u malom studiju, kada smo za RAI i njihove društvene mreže snimali nekakve songove. Mia je savršen izvođač za suradnju. Sve napravi bez greške. U onom trenutku kada najviše treba, ona je najbolja. Ja stvarno mislim da je i jedna i druga verzija dobra. Naravno, postoji taj šarm englesko-hrvatski, ali Mia je ta koja bi trebala imati posljednju riječ. Mi smo pripremili sve na engleskom, ali možda bude nekakvo iznenađenje - rekao je šef naše delegacije i dodao da će se konačna odluka znati nakon današnje prve probe i zajedničkih konzultacija - dodao je Štengl. Podsjetimo, za pjesmu "Guilty Pleasure" tekst i glazbu napisali su Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, a za aranžman je zaslužan Ante Gelo.

- Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti postići što bolji rezultat, a finale, po meni, nije uopće upitno - zaključio je Štengl. Podsjetimo, za prave fanove Eurovizije objavljena je maksisingl kompilacija "Guilty Pleasure (Eurovision Edit)", s čak pet verzija pjesme "Guilty Pleasure".
Tanja Kvorka
I OVE GODINE “LAŽNI” EUROSONG
Njemačka televizijska kuća ProSieben potvrdila je da će se “Lažni” Eurosong održati i ove godine. Podsjetimo se, “Lažni” Eurosong, točnije, Free European Song Contest, koncept je nastao u prvoj pandemijskoj godini, 2020., kada je pravi Eurosong bio otkazan prvi put u povijesti. Za ideju je zaslužan Stefan Raab, njemački predstavnik na Eurosongu 2000. i voditelj Eurosonga 2011., održanog u Düsseldorfu. Datum održavanja “Lažnog” Eurosonga još nije određen, ali pretpostavka je da je cilj održati natjecanje nakon Eurosonga kako bi se događaj medijski odvojio od Eurosonga. Na drugom izdanju pobijedio je irski pjevač s njemačkom adresom Rea Garvey.

NOVA MODNA NAGRADA “YOU’RE A VISION”
”Barbara Dex”, nagrada za nelaskavu titulu najgore odjevenog na Eurosongu, otišla je u povijest te je odabran naziv za rebrendiranu nagradu koja će slaviti kreativnost i različitost. Nakon dva kruga glasanja i gotovo 8500 glasova fanova odabrano je ime “You’re a Vision”. Novom nagradom cilj je slaviti kreativnost i različitost koje utjelovljuju duh Eurosonga, kao i poslati pozitivniju i inkluzivniju poruku nego što je to bilo s nagradom “Barbara Dex”. Kako tvrde autori ove nagrade, novo ime nema negativnu konotaciju, što je bio cilj cijelog tog rebrendiranja. Sve ostalo vezano uz nagradu ostaje isto: svaki izvođač koji nastupi u Torinu ulazi u odabir za nagradu, a svoj glas za najosobitiju odjevnu kombinaciju možete ostaviti na stranici songfestival.be od nedjelje, 15. svibnja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike