Regija
DOK DRUGDJE HRANA POSKUPLJUJE

”Cijene na tržnici stoje jer narod nema novca”
Objavljeno 5. svibnja, 2022.
Krumpir je i dalje sedam, mrkva i kupus po 10, cvjetača 15, peršin 30, jabuke se mogu naći za tri ili pet, a jaja su do 1,20 kn
ĐAKOVO - Rasada i cvijeće bili su broj jedan u ponudi jučerašnjeg tržnog dana u Đakovu. Gradska tržnica doslovce se njima zelenila i šarenila, čineći tako proljetnu ugodu za oko.

Zelena rasada i žarko ružičaste surfinije, žuto-narančaste kadifice za oko, a nastavak stagnacije cijena za potrošački džep koji sve više gubi bitku s galopirajućim poskupljenjima hrane i drugih stavki za život.

Stagnacija


Jer, nakon prvih nekoliko valova poskupljenja, cijene povrća, voća i jaja na đakovačkoj tržnici već neko vrijeme su u stagnaciji, nisu išle gore, dok rasada jest dijelom, za oko 50 lipa. "Cijene stoje jer narod nema novca", rezimira stanje na đakovačkoj tržnici i dalje najveća OPG-ovka na njoj, povrtlarka Blaženka Škorvaga iz Punitovaca. Za cijene svoje rasade kaže da nisu mijenjane.

- Obične sorte su po dvije, a hibridi četiri kune, dok je rasada za krastavce, lubenice i dinje pet kuna - kaže Škorvaga, doslovce okružena rasadom i cvijećem.

- Cijene za oko pedeset posto cvijeća podigli smo za kunu - dodaje ova punitovačka povrtlarka. Iako se činilo da će kupci ove godine, a zbog hiperposkupljenja i otprije prisutnog trenda domaće hrane, značajno više kupovati rasadu i "saditi je u svaki slobodan, i najmanji komadić zemlje", naša sugovornica kaže kako je taj efekt u svojoj punini ipak izostao, da se rasada kupuje i nešto manje, a zbog, smatra ona, odlaska ljudi. "Ukupan promet pao je zadnjih godina za 60 posto", kaže Škorvaga.

Jaja su jučer na gradskoj tržnici, ovisno o veličini, prodavana za kunu, 1,10 i 1,20 kuna, no uglavnom potonja je cijena sada standardna za tu namirnicu. Jabuke su se mogle naći već za tri do pet kuna. Na jednom štandu za deset kuna mogle su se kupiti četiri glavice salate puterice. Pri kupnji rasade najviše se traži paprika i rajčica, no u ponudi je i rasada krastavaca, celera, kupusnjača... Na štandu OPG-a obitelji Kretonić iz Budrovaca, rasada paprike i rajčice je 2,5 kuna komad. Na štandu povrtlarke Marice Kretonić kilogram kupusa je deset, a bio je 12 kuna, mladi kelj je 12 kuna, mrkva je deset, a vezica blitve pet kuna. Krumpir je na malo i dalje sedam, a na veliko šest kuna. Cvjetača je 15, a bila je 20 kuna, a kilogram peršina je 30 kn, kao i prije, nema cjenovnog rasta ni na štandu ovog OPG-a.

"Tek se razdanilo"


- Vrijeme je bilo hladno i sada je nadošlo, pa ljudi prije svega kupuju rasadu - kaže Kretonić, na čijem je štandu rasada krastavaca tri, a kupusnjača 1,50 kuna, što je rast za pola kune, a koji se dogodio još nedavno, jer se rasada kupusnjača prva iznosi na prodajne štandove. "No uvijek se najviše traži rasada za paradajz i papriku", dodaje budrovačka povrtlarka.

I povrtlarka Škorvaga kaže kako vrijeme dosad nije poslužilo.

- Suša, bilo je hladno, vjetar. Tek se sada razdanilo - kaže gospođa Blaženka.

Pravo je pitanje s kakvim će se cijenama pojaviti nova roba kada joj dođe sezona.

Suzana Župan
Zbog skupe hrane štedi se na cvijeću
Zbog otprije poskupjele zelene ponude, kupci, kaže povrtlarka Blaženka Škorvaga, štede ovoga proljeća na cvijeću. “Kupuje se manje te se biraju jeftinije vrste, poput dudića i kadifica. Te su jeftinije vrste cvijeća po četiri kune, surfinije su šest, dok su muškatli deset kuna. Petunije su šest, a vinke pet i šest kuna”, kaže gospođa Blaženka, koja je cijene pedeset posto svoje ponude cvijeća ove godine povećala za jednu kunu. Osim prepunih štandovima sa sadnicama, u ponudi je bilo i rezano, kao i u bukete složeno te sušeno cvijeće.

Možda ste propustili...

SURADNJA BELI MANASTIR - CAMBRIDGE

Američki učenici u posjetu Baranji

CERIĆKI KLUB NATJECAO SE U SEDAM KATEGORIJA S 28 MAKETA

Maketari Aerokluba Fenix iz Budimpešte donijeli po dva zlata i srebra te broncu

U KATEDRALI U ĐAKOVU

Koncert na orguljama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama
kreirati cijele priče