Zdravlje
SVE ČEŠĆE PITANJE

Zašto je hladnije kada radimo u kućnim uvjetima
Objavljeno 4. svibnja, 2022.
Kada radimo od kuće ne krećemo se, pa srce tjera manje krvi u ruke i noge, te se tijelo hladi

Hladno, hladnije, temperatura u sobi može biti savršena, ali vama se često čini da vam je "zima" kad radite od kuće. Nakon što ste prvo kratko "putovali" od kuhinjskog stola, za kojim ste doručkovali, do radnog stola, vaša su stopala i dlanovi za sat ili dva rada postali osobito hladni. Zašto?Agencija dpa upitala je njemačkog profesora fiziologije Ralfa Brandesa što se događa kad je našem tijelu hladno iako je u toploj prostoriji. I kako vratiti unutrašnju toplinu.

Zašto nam tako brzo postane hladno kad radimo od kuće? "Zato što su udaljenosti (koje prevaljujemo) kratke, ne krećemo se i cijeli dan sjedimo. Ako se ne krećemo, srce tjera manje krvi u ruke i u noge. Onamo stiže manje tople krvi i polako se hladimo", kaže Brandes, dodajući kako, kada se temperatura snizi, tijelo prije svega nastoji zadržati toplinu u svom središtu jer ekstremiteti nisu toliko važni za preživljavanje. Zato se uglavnom suočavamo s hladnim stopalima i dlanovima. A jednom kad postanu hladni, teško ih je ponovno zagrijati.

Što pomaže protiv osjećaja hladnoće? Prema Brandesu, treba pokrenuti cirkulaciju i ubrzati srce na više od 100 otkucaja u minuti. To možete postići, primjerice, skakanjem. "Koristite se svojim mišićima, znojite se. To vas zagrijava. Može pomoći i da se zagrijete izvana tako da se otuširate vrućom vodom ili da pijete vreli čaj. Alkohol, naravno, u malim količinama, također pomaže, ima sličan učinak poput sporta i proširuje krvne žile. Čarape ili pokrivač, s druge strane, gotovo uopće ne poboljšavaju situaciju. Bar ne ako vam je već hladno. Isto vrijedi i za pomicanje dlanova i stopala."

Kako bi se imala optimalna strategija protiv hladnoće, Brandes savjetuje izbjegavanje propuha na radnom mjestu. "Propuh je uvijek kod prozora, bez obzira na to koliko je izolacija dobra. Ako radite u podrumu, trebali biste znati da je ondje veća vlažnost, zbog koje je i veća vjerojatnost da će vam biti hladno. Podizanje temperature u sobi za nekoliko Celzijevih stupnjeva također ne pomaže mnogo. Kako biste potpuno izbjegli osjećaj hladnoće, morali biste temperaturu podići na 29 ili 30 Celzijevih stupnjeva. No to ne pomaže jer nas tako visoke temperature umore - 21 Celzijev stupanj uglavnom je dovoljno, a nakon 25 nastupa umor", navodi Brandes.

Ako su temperatura i vlažnost na vašem radnom mjestu optimalni, morate osigurati da vam je posve toplo. U pravilu, ustanite svakih sat vremena i hodajte okolo dvije ili tri minute. Skačite malo. Povremeno popijte šalicu toplog čaja ili toplom vodom operite stopala. H
1

sat najduže je što bismo trebali sjediti “u komadu”

25

Celzijevih stupnjeva i više temperatura je koja pojačava osjećaj umora

Ako vam je već hladno, čarape ili pokrivač gotovo uopće ne poboljšavaju situaciju. Pokrenite se

Možda ste propustili...

NJEMAČKA STUDIJA OTKRILA GEN

Manji rizik od smrti

MOŽETE PRAKTICIRATI I 3-4 PUTA NA DAN

Morska sol protiv akni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana