Svijet
SKANDALOZNO KRIVOTVORENJE POVIJEST

Izrael traži ispriku Lavrova jer je rekao da je Hitler bio židovskog porijekla
Objavljeno 2. svibnja, 2022.

Izrael je u ponedjeljak osudio izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je sugerirao da je Adolf Hitler imao židovske korijene.

„Cilj takvih laži je optužiti Židove za neke od najgroznijih zločina u povijesti koji su počinjeni nad njima“, priopćio je izraelski premijer Naftali Bennett.

„Korištenje holokausta židovskog naroda u političke svrhe mora odmah prestati“, dodao je Bennett.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid zatražio je ispriku od Lavrova i pozvao ruskog veleposlanika na razgovor.  Ruski šef diplomacije kontroverznu izjavu dao je u nedjelju za talijansku televiziju.

Izraelski ministar rekao je da je tvrdnja da je Hitler bio židovskog porijekla kao da se kaže da su Židovi počinili zločine same nad sobom.

Optužbu da su Židovi antisemiti prozvao je „najnižom razinom rasizma“.

Lavrov je tijekom razgovora s talijanskom televizijom Rete 4 upitan kako Rusija može reći da će „denacificirati“ Ukrajinu kad je njezin predsjednik Volodimir Zelenskij Židov.

„Kad kažu 'kakva je to nacifikacija ako smo Židovi', ja mislim da je i Hitler imao židovske korijene, pa to ništa ne znači“, kazao je Lavrov.

„Već dugo čujemo mudre Židove koji govore kako su najveći antisemiti upravo sami Židovi“, dodao je ruski ministar.

Dani Dayan, direktor Yad Vashema, izraelskog memorijalnog centra posvećenom šest milijuna Židova ubijenima u holokaustu, rekao je da su Lavrovljeve izjave „uvreda i težak udarac za žrtve pravog nacizma“.

Za radio Kan Dayan je rekao da Lavrov širi „antisemitsku teoriju zavjere koja nema temelja u činjenicama“.

Identitet jednog od Hitlerovih djedova nije poznato te se već govorilo, bez dokaza, da bi mogao biti Židov, piše Reuters.

Pogoršani odnosi

Lapid je odbacio Lavrovljevu tvrdnju da su ukrajinska vlada i vojska pod utjecajem nacista.

„Ukrajinci nisu nacisti. Jedini nacisti bili su nacisti, a oni su provodili sustavno uništenje židovskog naroda“, rekao je Lapid čiji je djed ubijen u holokaustu.

Glasnogovornik njemačke vlade u ponedjeljak je objavio da su tvrdnje ruskog ministra o Hitleru „apsurdna“ propaganda.

Izrael je izrazio podršku Ukrajinu nakon što ju je Rusija napala u veljači, no ne želeći pogoršati odnose s Rusijom, važnim igračem u susjednoj Siriji, Izrael je u početku izbjegavao izravnu kritiku Moskve i nije uvela sankcije ruskim oligarsima.

Odnosi su se u međuvremenu pogoršali. Lapid, budući izraelski premijer u sklopu dogovora s Bennettom o podjeli mandata, prošli je mjesec optužio Rusiju da je u Ukrajini počinila ratne zločine. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana