Crna kronika
POLICIJA MLADIMA: ČUVAJTE SVOJE STVARI

Noćne krađe postale su redovite svake večeri za vikenda u Osijeku
Objavljeno 2. svibnja, 2022.
Noćnih krađa ima svakog vikenda u kafićima i klubovima na osječkom području. Meta lopovima uglavnom su torbice u kojima se nalaze novčanici, ali i mobiteli. Ovo zadnje je u prvim satima subote ukradeno u jednom osječkom kafiću 21-godišnjem mladiću. On je krađu prijavio policiji koja je objavila kako se šteta cijeni na oko 2000 kuna. Istraživanje ove krađe se nastavlja, kao i potraga za sada nepoznatim lopovom, koja će uključivati i pregled videozapisa. Kao i u drugim slučajevima, protiv nepoznatog lopova podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Krađe se događaju svake večeri, a neki je, iz samo njima znanih razloga, niti ne prijave policiji koja upozorava građane, prije svega mlađe ljude, da pravim postupanjem mogu bar smanjiti broj krađa na minimum. Mašta kradljivaca je neiscrpna, prilagodljivi su, smioni i spretni. Zbog nemarnosti, ravnodušnosti, pa možda i zbog neznanja, i sami im često stvaramo povoljnu mogućnost. Mjere samozaštitnog ponašanja u takvim se slučajevima u prvom redu temelje na promjenama ponašanja i navika. Zato, poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske, obratite pozornost na nekoliko savjeta.

- Na zapaženu sumnjivu osobu upozorite konobara, frizerku, liječnika, ili bilo koga drugog koji vam je u neposrednoj blizini, a u uredskim prostorima osobne predmete stavljajte u svoju ladicu ili ormarić, zaključavajte ih i nosite ključ sa sobom. Bolje je trenutačan osjećaj nelagode pred kolegama, nego sumnjičenje cijelog radnog vijeka. Također, novčanik i etui s dokumentima držite uvijek uza se, ili bar ključ ladice ili ormarića gdje ste ih pohranili. Ako se nalazite u garderobi dok čekate liječnički pregled, ponesite sa sobom vrednije predmete, ili ih odložite na vama vidljivo mjesto. Nikada ne ostavljajte novac i dokumente bez nadzora, upozorava Martina Perković, policijska službenica za odnose s javnošću PU osječko-baranjske.

Trebali bi znati, dodaje Perković, kako ostavljanjem odjeće u garderobi na bazenu nije nestala vaša odgovornost za ključić ili privjesak kojim ste trenutačno osigurali vaše stvari. "Odgovorne osobe u tvrtkama, ustanovama i sličnim prostorima, ali i vlasnici objekata koji građanima pružaju uslugu (frizeri, kafići i slično), dužni su upozoriti svoje sugrađane da pripaze na svoje stvari i predmete koje odlažu. Kao poslodavac dajte na znanje svojim zaposlenicima kakav je stav vaše tvrtke glede internih krađa, raspitajte se, razgovarajte sa sumnjivim osobama. Zateknete li, pak, nekog nepoznatog, ima jedna fraza koju lopov ne voli čuti: ‘Oprostite, mogu li vam pomoći!‘", kaže Perković.

Ako vam se dogodi da vas pokradu, prilikom podnošenja prijave dobro promislite i sjetite se svih pojedinosti koje su prethodile krađi: kretanje i zamjećivanje sumnjivih osoba, ali i mogućih osobnih propusta. Bilo bi dobro da upozorite druge osobe na počinitelja, zamolite druge osobe da vam pomognu, organizirajte pomoć, pobrinite se za žrtvu, upamtite što više pojedinosti o počinitelju, budite na raspolaganju kao svjedok i otuđene kartice odmah poništite.

Savjeti se možda čine ispraznima na papiru, no kako su krađe svakodnevne treba ih ponavljati, pogotovo zbog činjenice da se većina krađa događa upravo zbog nemara vlasnika. M.Bugarić
Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura