Kultura
SURADNJA HRVATSKIH NACIONALNIH KAZALIŠNIH KUĆA

Od iduće kazališne sezone zaživjet će konzorcij K-HNK
Objavljeno 30. travnja, 2022.
Konzorcij će djelovati na dva osnovna načina, a to su gostovanja i koprodukcije

Pet hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća od sljedeće će sezone surađivati u sklopu konzorcija K-HNK kako bi zajedno stvaralo predstave i gostovalo s vlastitim produkcijama. Kao uspješan pilot-projekt konzorcija pokazala se opera "Arlecchino & Gianni Schicchi" Ferruccia Busonija i Giacoma Puccinija, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, uoči čije su osječke premijere intendanti nacionalnih kazališta održali sastanak s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek o osnivanju i funkcioniranju konzorcija uz posredovanje, kulturno-političku, pravnu i financijsku podršku Ministarstva.Model funkcioniranja konzorcija, zamišljenog jednim od najobuhvatnijih, najkompleksnijih i najučinkovitijih projekata u sklopu promišljanja i provedbe strategija razvoja ne samo kazališne nego i uopće kulturne publike u Hrvatskoj, predstavljen je na konferenciji za novinare u svečanom foajeu osječkog HNK-a, na kojoj je ministrica Obuljen Koržinek istaknula važnost suradnje nacionalnih kazališnih kuća koja anticipira smjernice nacrta novog zakona o kazalištima.

- Ususret raspravi o novom zakonu o kazalištima, Ministarstvo kulture i medija najavilo je kako nam je cilj poticati upravo ovakav tip suradnje, koji će donijeti puno dobroga i kazalištima, i umjetnicima, i, naravno, publici, zbog koje sve ovo radimo. Stoga me iznimno veseli da nakon višegodišnje aktivne suradnje i planiranja, od sljedeće sezone pokrećemo konzorcij K-HNK, koji će djelovati na dva osnovna načina. Jedno su gostovanja, a drugo je ono što je posebno vrijedno, a to su koprodukcije - rekla je Obuljen Koržinek.

Inicijator takvog oblika suradnje prije nekoliko godina bio je riječki HNK, čiji je intendant Marin Blažević, ujedno i koordinator projekta, najavio da će već u idućoj kazališnoj sezoni publika u sklopu pretplatničkog ciklusa "K-HNK" moći vidjeti 30 - 35 gostujućih predstava. Dodao je, konzorcij neće, niti bi smio, biti ekskluzivan klub, u kojem će surađivati samo nacionalne kazališne kuće, nego njegovi članovi žele ostvariti suradnje i s manjim kazalištima u Hrvatskoj ili susjedstvu.

- Od sljedeće sezone svaki HNK imat će zasebni pretplatnički ciklus koji će se u svim kazalištima zvati "K-HNK" te će obuhvatiti pet - sedam predstava iz drugih nacionalnih kazališnih kuća. Također, kao konzorcij se obvezujemo u svakoj sezoni na tri-četiri koprodukcije, različitog opsega i složenosti, između različitih kazališta, koje će, kao i gostovanja, biti posebno financirane u sklopu programa konzorcija, kojim će svake godine koordinirati jedan intendant. Model funkcioniranja konzorcija uvažavat će produkcijske kapacitete pojedinih kazališta, kao i njihove organizacijske specifičnosti - objasnio je Blažević, dodavši kako ćemo koprudukcijske naslove doznati kad intendanti predstave novu kazališnu sezonu.

Danijel Miklić
Koprodukcije su budućnost
Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja kazala je da se već nekoliko puta pokušalo pokrenuti ovu inicijativu, naglasivši da taj model rada donosi velike koristi u radu kazališta te da je riječ o jedinstvenom i dugoročnom projektu nacionalnih kazališnih kuća koji će, počevši s koprodukcijom opere “Arlecchino & Gianni Schicchi”, zasigurno zaživjeti.

Senka Bulić, intendantica varaždinskog HNK-a, ocijenila je da su koprodukcije budućnost te da su važne jer se u njima ogleda kulturna strategija.

- Ovo je sjajan model koji će omogućiti dodatne sadržaje, obogatiti repertoar i poticati kreativnost. Velika vrijednost projekta je što se on prilagođava kapacitetima ansambla i prostora pojedinih kazališta, što je posebno važno za manja kazališta - rekla je Bulić.

Možda ste propustili...

SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA

Bogatstvo hrvatskoga jezika i pisane riječi

POTRESI: DIVOVI KOJI SE PONEKAD BUDE

Predstavljanje knjige H.Tkalčića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI HNK PRIPREMA PRAVU GLAZBENU POSLASTICU

Sutra "Simfo-rock koncert 2"

2

NA MALOM BRIJUNU

Ljetna škola kazališta Ulysses

3

OBLJETNIČKI, 20. FESTIVAL PRVIH

Vrijeme rizika – nesigurnost kao konstanta