Novosti
VISOKA PLAĆA I PRIVILEGIJE

Vić ostvario transfer kakvog se ne bi postidio ni Bočkaj
Objavljeno 29. travnja, 2022.
Dobio je brutoplaću od 26.000 kn te dodatnih 5000 kn za stanarinu i režije

Nakon što je u dva mandata bivše osječke vlasti osam godina bio direktor Unikoma, SDP-ovac Davor Vić Osijek je zamijenio Zagrebom. Iako je na odlasku gradsku komunalnu tvrtku ostavio s negativnim poslovnim rezultatom u iznosu od 243 tisuće kuna u prvih šest mjeseci 2021. godine, novoj zagrebačkoj koalicijskoj vlasti Možemo i SDP-a to nije bila smetnja da ga se "nagradi" imenovanjem voditeljem Čistoće Zagrebačkog holdinga.



Viću se u Osijeku zamjera da kao čelnik Unikoma nije poduzimao mjere za naplatu prihoda, zbog čega je prema podatcima Uprave koja je preuzela tvrtku nakon njega, ostavio potraživanja od fizičkih osoba u iznosu od 9,5 milijuna kuna, od čega su 6,2 milijuna kuna potraživanja starija od dvije godine. Navedeni iznosi su oprihodovani, a nije učinjeno vrijednosno usklađivanje potraživanja. Još i danas ostaje upitno zašto je na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora Unikoma, održanoj u svibnju, usvojen prijedlog da se otpišu potraživanja od građana (od 2017. do 2019.) i pravnih osoba u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna kuna.

Vikendi u Osijeku


Zbog svega toga njegovo je imenovanje voditeljem zagrebačke Čistoće bilo iznenađenje za poznavatelje prilika u Osijeku, no osječki lobi u SDP-u pobrinuo se da Vića smjesti na visoku poziciju u Zagrebačkom holdingu.

Prema onome što se moglo čuti i vidjeti na sjednici zagrebačke Gradske skupštine održanoj u četvrtak, Vić je ostvario iznimno dobar transfer, kojega se ne bi postidjeli ni neki prvoligaški nogometaši. Naime, Holding je s Vićem za preuzimanje Čistoće sklopio ugovor prema kojem mu je brutoplaća 26 tisuća kuna, a aneksom tog ugovora osiguran mu je službeni automobil, 4500 kuna za najam stana i dodatnih 500 kuna za režije.

Taj ugovor vijećnicima zagrebačke Skupštine predstavio je HDZ-ov gradski zastupnik Mario Župan, koji se usprotivio novoj praksi gradske koalicijske vlasti da se i direktorima gradskih tvrtki omogući "naknada za odvojeni život" kakvu imaju saborski zastupnici s prebivalištem izvan Zagreba.

- Svaki četvrtak odlazi službenim autom u Osijek. Plaća li on uopće porez i prirez u Zagrebu? Uz doprinose to je još 8000 kuna – propitkivao je Župan.

Vić je s negodovanjem primio objavu svoga ugovora o radu, a u obranu je naveo da prirez plaća u Zagrebu, gdje ima prijavljeno boravište, te da u Osijek, gdje ima prijavljeno prebivalište, odlazi svaki petak jer mu ondje živi obitelj.

Zna tko je


Taj postupak oporbe u Gradskoj skupštini smatra pokazateljem da dobro obavlja svoj posao te da je to rezultat započetog raščišćavanja sustava. "Znam tko je ovo napravio, ali neću reći", izjavio je novinarima Vić.

Glas Slavonije već je pisao o tome i nije nikakva tajna da je u Unikomu bilo i vrlo neugodnih situacija u međuljudskim odnosima. O tome svjedoče i podatci da je od 2014. godine Unikom pred domaćim pravosuđem vodio 41 spor, od čega 25 parnica u kojima su sudionici radnici Unikoma. Od navedenih 25 sporova u kojima su sudionici radnici Unikom je izgubio četiri spora i u njima je ukupno isplatio 298.120 kuna na ime glavnice, parničnih troškova i zateznih kamata. Također, postoji jedna izvansudska nagodba iz listopada 2013. na temelju koje je radniku isplaćeno 306.000 kuna bez kamata. Dakle, 600 tisuća kuna isplaćeno je u vrijeme dok je na čelu Unikoma bio Davor Vić.

Vićev odlazak u Zagreb nije dovoljno promatrati samo kroz prizmu nove funkcije nego i kroz činjenicu da će njegova uloga biti još više ojačati pozicije pojedinaca iz osječkog SDP-a u samom vrhu stranke. To će od njega u budućnosti sigurno tražiti oni koji su ga doveli u Zagreb i na taj način proširili vlastite političke interese.


Tomislav Prusina
Grbin kao uzor?
Viću je valjda uzor njegov stranački predsjednik Peđa Grbin, koji se, podsjetimo, koristio naknadom za odvojeni život iako sa suprugom živi u Zagrebu. Ili je to ipak samo praksa svih SDP-ovaca koji u Zagreb dolaze s politikom iz drugih krajeva Hrvatske. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević stao je u Vićevu obranu navevši kako na to ima pravo jer je takva odluka Uprave te da su za menadžerske pozicije u privatnom sektoru plaće veće.