Sport
TRENER TREBA OSTATI I DOVRŠITI ZAPOČETO

Bjelica: Ne pregovaram s drugim klubovima
Objavljeno 28. travnja, 2022.
Bjelica nije zadovoljan nekim stvarima u svom okruženju, ali bar javno ne spominje odlazak

Nogometaši Osijeka prošlog su vikenda propustili novu veliku priliku preuzeti kontrolu u utrci za naslov prvaka države. Poraz Dinama na Poljudu u zaostalom derbiju 9. kola, ostavio je tada bijelo-plave na samo dva boda zaostatka za braniteljem naslova te su nakon subotnjeg derbija na Rujevici mogli zasjesti na prvo mjesto, bar na jedan dan.



Nažalost, nisu iskoristili ponuđeno, a umjesto toga, osim u uvodnih 20-ak minuta, ponudili su jedno od najbljeđih izdanja ove sezone te ponovno svoje izglede da prvi prođu ciljem, osim u svoje ruke stavili i u nečije druge. Odnosno, doveli su se u situaciju da ponovno moraju dočekati i pomoć sa strane, pa da uz vlastiti odrađeni posao (sve pobjede do kraja), na koncu ipak uspiju podići trofej namijenjen najboljima. Taj poraz, ali i više od toga, igra koju je prikazala osječka momčad ponovno je djelovala kao hladan tuš, no isto tako i pojačala nelagodu među navijačima hoće li se projekt započet prije nepune dvije godine iznenada prekinuti. Naime, sve je više onih koji se pribojavaju kako bi Nenad Bjelica na kraju sezone, ako Osijek ostane bez naslova, mogao napustiti Gradski vrt.

(Ne)opravdana bojazan?


Ima li opravdanosti u toj bojazni navijača teško je reći, no svakako su je pojačale neke Bjeličine izjave zadnjih dana u kojima se prvi put tako javno i izravno izjasnio kako nije prezadovoljan s određenim stvarima u Klubu. Ponajviše izostankom potpore u određenim segmentima te osjećajem kako mu Klub ne stoji uvijek iza leđa onako kako je on to očekivao. Iako je prilikom novog povratka u NK Osijek, ovaj put kao trener, u rujnu 2020., dobio odriješene ruke u kreiranju sportske klupske politike, postavši praktički menadžer engleskog tipa, odnosno i trener i sportski direktor, čini se kao da su te obje uloge, ali i borba na drugim poljima, izmorile Bjelicu koji je prvi put odaslao signale iz kojih se može iščitati i kako je njegova budućnost u Gradskom vrtu upitna. Pogotovo zbog njihovog "tajminga", odnosno u trenutku neizvjesne borbe za povijesni naslov prvaka. Nitko nije očekivao kako će na klupi bijelo-plavih biti idućih deset godina, ali isto tako nitko nije uopće dvojio kako će ostati najmanje do isteka tog trogodišnjeg ugovora, posebice zato što Osijek (još) nije osvojio trofej od njegovog povratka, kao ni od dolaska novih vlasnika. Uvijek je isticao kako bi mu trofej u njegovom klubu bio kruna karijere. Takvi "magloviti" tonovi brzo su razbuktali nagađanja kako Bjelica već ima ponude inozemnih klubova koje "važe" te da bi već na ljeto mogao otići iz Osijeka. Zanimanja za njim ne nedostaje, i iz jačih liga, pa je izvjesno kako bi se našle ponude koje bi ga zadovoljile. Dojam je da je sada glavno pitanje osjeća li Bjelica da je stigao do zida, i da ne može dati više od ovoga što je do sada davao i napravio.

Dočekati Pampas


Nitko mu ne može osporiti golem posao koji je napravio s Osijekom, koji je dvije godine uzastopno legitimni kandidat za naslov. Bez obzira na to i što među navijačima bijelo-plavih ima onih koji bi voljeli nešto drugačiji način igre svojih ljubimaca, nema onih koji sumnjaju kako zasluge za ovakvu konkurentnost u borbi za trofeje pripadaju Bjelici i njegovom stožeru. Razumljiva je stoga njihova zbunjenost i nesigurnost što će biti iduće sezone, hoće li Osijek tražiti novog trenera.

- Odgovorno tvrdim da ne kontaktiram ni s jednim klubom i ne želim o tome pričati dok sezona traje. Napise iz medija ne želim komentirati - jedini je komentar trenera bijelo-plavih na ovu situaciju, koji ipak može umiriti navijače.

Bez obzira na moguću trenutačnu frustriranost, njegov posao u Osijeku ipak nije dovršen, a svima još odzvanjaju one velike najave prilikom potpisivanja ugovora kako bi mu ostvarenje sna bilo igrati s Osijekom Ligu prvaka na novom stadionu na Pampasu. Izvjesnije je stoga kako su ovo nezadovoljstvo i nesigurnost bili samo trenutak rezigniranosti, kao posljedica potrošnje enormne energije koju ulaže u vođenje momčadi. Bila je ona vidljiva i u njegovim prijašnjim klubovima, no jasno je kako je ipak neusporedivo veći motiv napraviti nešto veliko u svom klubu. I zato svi navijači bijelo-plavih vjeruju kako Bjelici kroz glavu ne prolaze stihovi poznatog hita "Should I stay or should I go" (trebam li ostati ili otići), ili da bar u tom slučaju nije uopće upitan odgovor.


Goran Roguljić
Kvartetu prijeti suspenzija za Dinamo
Osijek će u nedjelju ugostiti Istru 1961, a osim pobjede kojom bi ostali za vratom Dinamu, bijelo-plavi će morati voditi brigu i da u derbi s liderom, koji će uslijediti kolo potom (8. svibnja), ne uđu prorijeđenih redova. Naime, četvorici igrača prijeti suspenzija zbog trećeg žutog kartona, pa će Damjan Bohar, Mario Jurčević, Laszlo Kleinheisler i Darko Nejašmić, ako zaigraju morati pripaziti i da ih prevelika žustrina ili nervozna reakcija ne liši dvoboja na Maksimiru.

Ni Fener ni Bliski istok
I prije dolaska u Osijek, ali i prošlog ljeta, Bjelicu se spominjalo u kombinacijama za trenera Fenerbahčea, čiji su ga navijači "bombardirali" pozivima preko društvenih mreža. Nije reagirao na to, kao ni na zanimanje klubova s Bliskog istoka, jer ga zanimaju isključivo europski izazovi.

Koncentracija na Puljane
Atmosfera među bijelo-plavima donekle je splasnula nakon posrtaja na Rujevici, no vremena za oplakivanje nema. Dok postoje i teorijski izgledi postoji i nada te se treba boriti do kraja. Tako se i ponašaju u Gradskom vrtu, usmjerivši svu koncentraciju na nedjeljni dvoboj s Istrom 1961.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike