Regija
PRERAĐIVAT ĆE BOB I KRUMPIR

Prva europska hibridna
tvornica u blizini Slatine
Objavljeno 27. travnja, 2022.
Tvornica za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog podrijetla, ponajprije proteina, vrijedna je 220 milijuna kuna
NOVI SENKOVAC - Na atraktivnoj, futuristički obojenoj svečanosti u slatinskom prigradskom naselju Novom Senkovcu virtualnim je vatrometom otvorena tvornica za preradu boba i proizvodnju biljnih proteina NUTRIS.techTM.

To je prva tvornica u prehrambenom sektoru koja je izgrađena na slatinskom području od osamostaljenja Hrvatske i Domovinskog rata, i prva europska hibridna tvornica za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla, s naglaskom na proteine, preradom boba i krumpira. Tom investicijom vrijednom 220 milijuna kuna NUTRIS je Hrvatsku pozicionirao kao jednu od prvih zemalja koje ulažu u industriju hrane na biljnoj bazi, koja je među najbrže rastućim industrijama u svijetu. Naime, očekuje se da će tržište proizvoda biljnog podrijetla do 2025. dosegnuti vrijednost od 77,8 milijardi dolara.


Kružna ekonomija


Investicija je realizirana u partnerstvu s danskom tvrtkom Sicca Dania, jednom od vodećih tvrtki u području inženjerskih rješenja za prehrambenu industriju. Tvornica primjenjuje tehnologiju koju je Sveučilište u Kopenhagenu razvijalo više od deset godina, a Sicca Dania i NUTRIS.tech™ dodatno usavršili. To je prva faza većeg investicijskog ciklusa koji uključuje proširenje pogona do 2025. te izgradnju inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka™ do 2030. godine. O toj velikoj investiciji na svečanosti otvorenja govorio je osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe Zvonimir Sedlić.

- Ponosan sam što smo u NUTRIS grupi prvi implementirali proces ekstrakcije biljnih sastojaka iz boba kao jednog od najboljih izvora proteina i upravo u Hrvatskoj izgradili prvu europsku hibridnu tvornicu. Time doprinosimo revitalizaciji hrvatske poljoprivrede, a ponosni smo i na održivost procesa proizvodnje koji se temelji na principima kružne ekonomije, što znači smanjenje otpada i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije. Električna energija koja se koristi dolazi kompletno iz obnovljivih izvora, voda se filtrira i ponovno koristi, a nusproizvod koji ostaje nakon ekstrakcije proteina iz boba koristi se kao gnojivo za nova polja. U budućem agroindustrijskom NUTRIS.parku™ planiramo povezati primarnu proizvodnju, istraživanja i razvoj, industrijsku proizvodnju i društveno korisne edukativne i sportske sadržaje - istaknuo je Zvonimir Sedlić.


Kooperanti


Tvornica trenutačno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka, a do 2025. planira proizvodnju do 70.000 tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju u suradnji s više od tisuću OPG-a te otvoriti još stotinjak novih radnih mjesta.

- Naš nutritivni, inovativni i održivi koncept osigurava zelenu budućnost i donosi pozitivne promjene za Hrvatsku, Europu i svijet općenito. Rast regionalnog gospodarstva je naš prioritet - dodao je Sedlić.

O velikom značenju novootvorene tvornice govorili su predsjednik Uprave tvrtke SD Venture i predsjednik NO tvrtke NUTRIS Nicolai Winding Andresen, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

Na realizaciji projekta čestitala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.



- Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača, u skladu je sa Strategijom poljoprivrede RH do 2030. godine. Osim toga, riječ je o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira u okviru rješenja problema proizvođača krumpira nastalih zbog zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama - izjavila je ministrica Vučković te dodala kako do sada u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorena vrijednost potpora iznosi 1,1 milijardu kuna te je isplaćeno 967 milijuna kuna, uz gotovo 33 milijuna kuna COVID-19 mjera pomoći.



Petar Žarković
Panel-rasprava o plant based hrani
U sklopu otvorenja tvornice u Novom Senkovcu održana je i panel-rasprava o temi “Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivrednoj i prehrambenoj arhitekturi”. Na panelu su sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, direktorica razvoja PIK Vrbovca Ines Bertinovec, osnivač Smartera, konzultantske firme za poljoprivredu i prehrambenu industriju Denis Matijević, te nutricionistica i osnivačica Nutrilife centra Ivana Barišić. Panel-raspravo je vodio Daniel Lenardić, član Uprave konzultantske tvrtke KPMG Croatia.

Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike