Autoglas
ŠKODA ČEŠKA MARKA MUP-OV ODABIR

Dok je policije, nema straha za Octaviju
Objavljeno 26. travnja, 2022.
Nabavom 522 Octavije, koje stižu do kraja srpnja, vozni park policije bit će 3,3 godine mlađi, što povećava operativnost

Dok je Ministarstva unutarnjih poslova, Škoda Octavia će biti na vrhu prodaje automobila po modelima u Hrvatskoj. Za nekoliko mjeseci u policijske postaje diljem Lijepe Naše dovest će se ukupno 522 Škode Octavije. Naime, ovoga ljeta, pet godina od posljednjeg natječaja, Hrvatskoj policiji stižu nova vozila, čime će se starost voznog parka prosječno smanjiti za 3,3 godine; ujedno će se smanjiti i sve viši troškovi održavanja, ali i povećati operativnost policijskih snaga na terenu.



Vodeći računa o potrebama prouzročenim potresima i pandemijom COVID-19, Ministarstvo unutarnjih poslova od 2017. godine nije nabavljalo nova vozila, te se nakon isteka trogodišnjeg leasinga, 2020., nastavilo koristiti istim vozilima na temelju usluge najma i u 2022. godini. Tako Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima na korištenju 882 osobna policijska vozila s prosječnom starošću od osam godina i s prosječno prijeđenih 186.000 kilometara.

Održavanje košta


Od toga se Ministarstvo unutarnjih poslova koristi sa 696 osobnih policijskih vozila u najmu, s prosječnom starošću od pet godina i s prosječno prijeđenih 182.000 kilometara, a u vlasništvu MUP ima 186 vozila s prosječnom starošću od 11 godina i s prosječno prijeđenih 230.000 kilometara.

No, kako vozila nisu više pod jamstvom, a prosječno prijeđena kilometraža bliži se 200.000 km, znatno su se povećali troškovi održavanja, i to za čak više od 50 posto po vozilu. Navedeno je posljedično utjecalo na operativnost policijskih snaga, s obzirom na učestalije i kompleksnije kvarove, zbog čega su vozila bila po više dana na servisu. Kako bi podignuli razinu operativnosti policijskih snaga, bilo je nužno provesti postupak javne nabave ugovaranja usluga korištenja novih vozila istih karakteristika, preko operativnog leasinga.

Pomlađivanje


Stoga je proveden dvostupanjski postupak javne nabave vozila te je, odabirom ekonomski najpovoljnije ponude, odabrana ponuda Raiffeisen leasing d.o.o., s kojim je Ministarstvo unutarnjih poslova prošlog tjedna potpisalo ugovor. Ukupan iznos usluge operativnog leasinga za četiri godine je 64.239.575,04 kune bez PDV-a i s uključenim PPMV-om, odnosno 80.069.590 kuna s PDV-om i PPMV-om.

Ugovoreni rok isporuke vozila marke Škoda Octavia je kraj srpnja ove godine, nakon čega će vozila biti raspodijeljena policijskim upravama, proporcionalno broju policijskih službenika. S gledišta financijskog dijela, ova je nabava vozila u okvirima dosadašnjih troškova najma i povećanog održavanja, a novac je osiguran u državnom proračunu, odnosno u proračunu Ministarstva unutarnjih poslova.

Isporukom 522 nova vozila Ministarstvo unutarnjih poslova obnovit će svoju flotu osobnih policijskih vozila i znatno smanjiti prosječnu starost tog dijela policijskog voznog parka, za 3,3 godine. Time će se povećati operativnost policijskih snaga na terenu, prije svega onih čija su mobilnost i brzina reakcije ključni u usluzi građanima.


Mato Pavličević
 
PRIČA OD 1996.
Octavia je već godinama u vrhu hrvatske prodaje automobila po modelima. Octaviju vole velike kompanije, uključujući i policiju, što čini većinu prodaje. Ipak, taj automobil vole i privatni kupci, zbog kombinacije vrhunskih voznih svojstava i velikog prostora koji Škoda Octavia nudi, kako za vozača i putnike tako i za teret. Octavia je od svog pojavljivanja 1996. postala prodajni bestseler u Europi i na drugim kontinentima, što je samo dalo krila Škodi, koja je članica Volkswagen grupe od 1991.

882

automobila ima na korištenju Ministarstvo unutarnjih poslova

80

milijuna kuna s PDV-om i PPMV-om ugovorni je iznos leasinga

Zbog potresa i pandemije COVID-19 MUP nije nabavljao nova vozila od 2020. godine