Novosti
VELIKA AKCIJA USKOK-A U OPĆINI ČEMINAC

Zlatko Pinjuh i ostali uhićeni zbog niza koruptivnih djela
Objavljeno 21. travnja, 2022.
Iza rešetaka završili načelnikovi sinovi, ravnateljica vrtića te računovotkinja

U Grabovcu i Čemincu u četvrtak ujutro započela je Uskokova akcija koja je rezultirala uhićenjem Zlatka Pinjuha, načelnika općine Čeminac. Kako neslužbeno doznajemo, uhićena su i dva njegova sina, ravnateljica čeminačkog dječjeg vrtića te vlasnica Knjigovodstvenog servisa koji obavlja knjigovodstvene poslove za Općinu. Uhićenja je potvrdio Uskok.



Policija u akciji


"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene radnje provode se na području Osječko-baranjske županije, a odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela te kaznena djela protiv pravosuđa. U ovom trenutku može se potvrditi da je uhićen i načelnik jedne općine. Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", stoji u njihovu priopćenju.


Da se u Grabovcu, točnije kod tamošnjeg jezera, nekoliko stotina metara udaljenog od mjesta (u blizini nogometnog igrališta, gdje se nalazi Pinjuhova kuća u sklopu koje su i smještajni kapaciteti namijenjeni za iznajmljivanje), nešto događa, svjedočili su tamošnji mještani. "Oko šest sati tamo sam vidjela nekoliko osobnih automobila osječkih i zagrebačkih registracijskih oznaka kao i policijski kombi. Odmah sam posumnjala da se nešto događa", priča mještanka Grabovca koja je tamo pošla u šetnju sa psom. Vijest se brzo proširila cijelom općinom. Općinska je zgrada u prijepodnevnim satima bila zaključana, a u blizni je parkiran bio policijski kombi. Policija je iz kuće pokraj jezera iznijela i mnoštvo dokaznog materijala, a, kako ističu mještani, isto se događalo i na još jednom mjestu u Grabovcu. O svemu je obaviješten i Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša. Kako je izjavio za Glas Slavonije, nazočio je dokaznoj radnji pretrage. "Mom je štićeniku uručena pouka o pravima i priopćeno mu je što mu se stavlja na teret", kaže Grubeša, ističući kako postoji više točaka. Nastavlja da se radi o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenom djelu sprječavanja dokazivanja. Dodao je kako je Pinjuh uhićen s još nekoliko osoba i priveden pritvorskom nadzorniku te se očekuje termin za prvo ispitivanje u Uskoku. Na upit što misli o daljnjim postupcima, odnosno koliko će Pinjuh biti zadržan u pritvoru, kaže kako je, prije svega, potrebno vidjeti hoće li državni odvjetnik predložiti istražni zatvor. "Ako dođe do toga, moći ću nešto više reći", rekao je Grubeša.

Niz prijava



Protiv Pinjuha i ostalih najviše je kaznenih prijava podnio Matko Perković, čeminački općinski vijećnik. U četvrtak nije bio siguran što se sve Pinjuhu stavlja na teret. "Između ostalih, podnio sam kaznenu prijavu zbog protuzakonitog rješenja o komunalnoj naknadi, gdje su poljoprivrednici i ostali bili izloženi pravom teroru, drugim riječima velikim financijskim izdatcima i protuzakonitim ovrhama. Nadalje, prijave se odnose na protuzakonito zapošljavanje u vrtiću, subvencioniranje kupnje stanova, protuzakonite isplate s računa Općine na račune članova načelnikove obitelji, namještanje natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, prodaju općinske imovine i niz ostalih", kaže Perković.

Tvrdi kako Pinjuh iz pritvora ne bi trebao izići kao načelnik općine, što podrazumijeva njegovu ostavku, a na upit tko će u međuvremenu obavljati funkciju načelnika, odgovara kako - ne zna. "Iako sam općinski vijećnik, ne znam je li bilo tko imenovan za njegova zamjenika", kaže, a isto odgovaraju i još neki sadašnji i bivši općinski vijećnici.

Podsjetimo, Uskok je u siječnju prošle godine protiv Pinjuha i njegovih sinova podignuo optužnicu zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Tužiteljstvo je tada isticalo kako je Pinjuh, kao načelnik općine Čeminac, od 1. rujna 2016. pa nadalje, u dogovoru sa svojim sinovima, od kojih je jedan i zaposlenik Općine, i s još dvojicom osumnjičenika poduzimao radnje kako bi omogućio okrivljenicima da se znatno nepripadno materijalno okoriste na teret proračuna.

Ivica Getto

"BRDO" PREDMETA ZBOG SUKOBA INTERESA
Čitav niz predmeta vezanih uz Pinjuha nalazi se i kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Jedan od postupaka proizlazi iz prijave o mogućoj zlouporabi prava dužnosnika na način da je iz proračuna izvršio refundaciju novčanog iznosa za gradnju električne mreže sinu, refundaciju troškova gradnje pristupne ceste, isplatu jednokratne pomoći u slučaju poplava, požara i drugih teških socijalnih stanja (…), isplatu stipendija sinovima, subvencioniranje stambenih kredita sebi i sinovima te dodjele financijske potpore HNK-u Grabovac, čija je seniorska momčad prije početka proljetnog dijela prvenstva odustala od natjecanja. Uhićenja su u četvrtak bila gotovo jedina tema mještana općine Čeminac. Dio ih je zadovoljan razvojem situacije, ali dio je zabrinut. Posebice stoga što je Pinjuh bio prilično darežljiv kada je riječ o, primjerice, isplati uskrsnice tamošnjim umirovljenicima.

Pinjuha se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te kazneno djela sprječavanja dokazivanja

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece