Dome slatki dome
RUŽE ULJEPŠAVAJU OKUĆNICU

Miniružičnjak ili elegantne stablašice?
Objavljeno 21. travnja, 2022.
Ako sadite nekoliko vrsta ruža, valja poštovati pravila razmaka izmeðu biljaka kako bi sve imale dovoljno mjesta
Patuljaste i miniruže
Patuljaste i miniruže visoke su otprilike do 40 cm, imaju male listove i mnogo sitnih cvjetova. Koriste se za obrubljivanje puteljaka i gredica, uzgoj u kamenjarima, ili kao lončanice na balkonima i u kućama. Možete ih uzgajati i u posudi.

Stablašica omiljena i tražena
Stablašice su kultivirane floribunde ili čajevke čije stablo može biti visoko do 150 cm. Imaju izraženo deblo i krošnju punu cvjetova. Osnovno je da sve izdanke koji krenu ispod kalema treba odmah uklanjati. Na jesen se lagano orežu samo vrhovi biljke.

Mirisne čajevke cvjetaju dugo
Čajevke su prve moderne ruže koje su i danas najraširenije. Mogu narasti od 60 do 100 cm. Rastu u uspravnom grmu, s velikim pojedinačnim cvijetom na dugoj stapki, ili u malim kiticama. Jako su mirisne i cvjetaju više puta. Pogodne su za rezanje, cvjetaju do prvih mrazeva.

Penjačice za mirisni živi zid
Ruže penjačice često se koriste za žive zidove, ukrasno prekrivanje dijelova kuća, a savršene su i za prekrivanje ograda. Također su posebne po svojoj visini, pa tako neke vrste mogu narasti i do pet metara. Obvezno treba osigurati odgovarajući potporanj. Ruže je važno redovito orezivati.

Sadnicu ruže moramo obilno zaliti
Sadnja ruža obavlja se u pripremljene jamice čija širina i dužina treba iznositi 50 cm, a dubina 40 cm. U nedostatku kvalitetne vrtne zemlje sadnu jamu poželjno je ispuniti zemljom za cvijeće. Sadnicu posadimo tako da cijepljeno mjesto (zadebljanje na deblu odmah iznad korijena) bude malo ispod površine tla. Zemlju oko ruža nužno je pažljivo i lagano pritisnuti uz korijen. Netom posađenu sadnicu moramo obilno zaliti. Ako sadimo nekoliko biljaka, onda trebamo znati kako razmak sadnje ruža čajevki treba iznositi 50 do 60 cm, puzavica 3 do 4 metra, ruža stablašica jedan metar, dok se miniruže sade na razmak od 25 do 30 cm. Ostale grmolike ruže možemo posaditi na razmak od 1,5 do 2,5 metra. Prilikom planiranja vrta valja odrediti što i kada će cvjetati, a to se odnosi i na ruže. Da biste znali gdje ste što posadili obvezno pripremite jednostavne drvene oznake na kojima jasno napišite ime ili sortu biljke. Za zdrav uzgoj biljaka potreban je kvalitetan kompost.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike