Zdravlje
NISU SVI ZASLAĐIVAČI JEDNAKI

Kvalitetno umjetno sladilo pomaže gubiti kilograme
Objavljeno 19. travnja, 2022.
Sokovi su u ukupnoj konzumaciji umjetnih zaslađivača zastupljeni s više od 50 posto

Zamjena šećera umjetnim zaslađivačima već duže izaziva kontroverze. Konzumiranje umjetnih zaslađivača moglo bi povećati rizik od razvoja raka, pokazalo je veliko francusko istraživanje. No dio znanstvenika koji nisu bili uključeni u studiju tvrdi da ona nije dovoljan dokaz za promjenu aktualnih zdravstvenih preporuka. Milijuni ljudi svakodnevno konzumiraju zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, dijelom kako bi izbjegli nakupljanje viška kilograma zbog previše šećera koji unose u organizam. Istraživači su analizirali podatke prikupljene među više od 100.000 ispitanika koji su u upitnik sami unosili što jedu, kakvim stilom života žive i navodili potencijalne povijesti bolesti u intervalu od 2009. do 2021.



Zatim je uspoređena povezanost konzumacije zaslađivača s rizikom od razvoja raka, a u obzir su uzete i druge varijable, poput pušenja, loše prehrane, dobi i tjelesne aktivnosti. Među sudionicima studije koji su zaslađivače konzumirali "češće od prosjeka, zamijećen je povećan rizik od raka - 13 posto veći nego među onima koji ih nisu konzumirali", kazala je Mathilde Touvier, direktorica istraživanja na francuskom institutu INSERM i voditeljica studije.

Veći rizik od raka bio je posebice vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam-kalij, koji se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima, uključujući i Coca-Colu Zero. Sokovi su u ukupnoj konzumaciji umjetnih zaslađivača zastupljeni s više od 50 posto, a stolna sladila sudjeluju s 29 posto. Uočen je veći rizik od razvoja raka dojke i nekih oblika raka povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom. Ne može se potpuno isključiti subjektivnost pri ispunjavanju upitnika, koja je povezana s načinom života konzumenata, adodatna istraživanja bi mogla potvrditi dosadašnje rezultate. Američki Državni institut za rak i britanski Cancer Research kažu da zaslađivači ne prouzročuju rak te dodaju da ih je za upotrebu odobrila Europska agencija za sigurnost hrane. Povezanost umjetnih zaslađivača s rizikom od razvoja raka kontroverzno je pitanje o kojem se govori još od 70-ih, kada je zaslađivač ciklamat zabranjen za upotrebu zbog povezanosti s rakom mjehura kod miševa, premda takva povezanost nije uočena kod ljudi. Neki istraživači ipak ne vjeruju da je istraživanjem obuhvaćeno dovoljno dokaza zbog kojih bi zdravstvene službe promijenile svoje dosadašnje preporuke. Rezultati istraživanja ne bi trebali biti poticaj za vraćanje na konzumaciju zašećerenih pića. Naime, prema NutriNet-Santeovom istraživanju iz 2019., otkriveno je da su i ona povezana s većim rizikom od obolijevanja od nekoliko vrsta raka. Nisu svi zaslađivači jednaki. Primjerice, sladila na bazi stevije pokazala su dobrobit za zdravlje. Koristite li kvalitetan umjetni zaslađivač kao nadomjestak šećeru, on će vam pomoći u gubljenju kilograma.



Jasminka Knežević
Veći rizik od raka bio je posebice vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam-kalij

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike