Novosti
GRADNJA SRIJEMSKE GRANIČNE TRANSVERZALE

Projekt će biti dovršen za maksimalno četiri godine
Objavljeno 5. travnja, 2022.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je boravio u radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji i u Iloku održao radni sastanak s predstavnicima Županije te nazočio početnoj konferenciji projekta "Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca".Riječ je o projektu Hrvatskih cesta koji predstavlja prvu od preostale tri faze projekta gradnje Srijemske granične transverzale, a uključuje gradnju prometnice kojom će se zaobići dionica državne ceste D57 kroz naselja Apševci i Lipovac. Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava potpisan je u ožujku prošle godine, s tim da ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 106 milijuna kuna. "Osigurali smo sredstva za jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata na ovom području koji se realizira u fazama. Prije nekoliko godina smo, tražeći mogućnost kako ćemo započeti, došli do potrebnih europskih sredstava i potpisali ugovor čim smo imali građevinske dozvole. Plan nam je do kraja ove godine imati sve građevinske dozvole i na Hrvatskim cestama je da taj postupak ubrzaju. Tražit ćemo ili europsko financiranje ili se kao država zadužiti za taj i još neke projekte i stoga ne mogu točno reći kada će Srijemska granična transverzala u cijelosti biti gotova", izjavio je Butković, pojašnjavajući kako na trajanje gradnje utječu i žalbe i natječaji, odnosno nešto što je izvan moći ministra, ali prioritetno će tom projektu dati snažnu potporu. Naglasio je kako realizacija toga projekta uključuje puno više od same prometne infrastrukture, s obzirom na to da je gradnja demografski i sigurnosno važna za istok Hrvatske, pa će nastojati učiniti što više u mandatu ove Vlade RH.

"Nećemo sve dovršiti u dvije godine, to je nemoguće, no vjerujem kako će maksimalno za četiri godine biti realizirano. Prethodno je procijenjeno kako će cijeli projekt koštati milijardu kuna, međutim svjedočimo povećanju cijena energenata i pojedinih materijala i stoga je sada teško kalkulirati koliko će iznositi", naveo je Butković.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić naglasio je kako su razgovarali o više strateških projekata koji će nositi razvoj gospodarstva i povratak, odnosno ostanak stanovništva u VSŽ-u. D.Korpoš
Oleg Butković

ministar mora, prometa i infrastrukture

Prioritetno ćemo projektu dati snažnu potporu, gradnja prometne infrastrukture je demografski i sigurnosno važna za istok Hrvatske, no za sada je teško kalkulirati koliko će koštati.

Možda ste propustili...

ČETIRI VOZILA U SUDARU, MEĐU NJIMA I ŽUPAN DEKANIĆ

Policija: Župan bio pod utjecajem alkohola

HRVATSKA, ITALIJA I SLOVENIJA

Ostaju kontrole na granicama

SJEĆANJE NA OSNIVANJE PRVOG SISAČKOG PARTIZANSKOG ODREDA 1941. GODINE

Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana