Crna kronika
VELIKA OPERACIJA EUROPOLA

Zaplijenjeno pet milijuna igračaka opasnih za djecu
Objavljeno 31. ožujka, 2022.
Zaplijenjena roba rizična je zbog opasnosti od kemikalija, strujnog udara, oštećenja sluha...

Više od pet milijuna potencijalno opasnih igračaka, u vrijednosti većoj od 18 milijuna eura, zaplijenjeno je između listopada 2021. i 31. siječnja 2022. u okviru akcije Ludus II, kojom je koordinirao Europol. Akcija je bila usmjerena na krijumčarenje krivotvorenih igračaka i druge robe. U akciji su sudjelovale zemlje članice EU-a, i to, uz Hrvatsku, Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska. U akciju su bile uključene i zemlje izvan EU-a - Obala Bjelokosti, Sjeverna Makedonija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.



Tijekom operacije zaplijenjene su krivotvorene i ilegalne puzzle igre, videoigre, društvene i kartaške igre, lutke i lutke iz poznatih TV serija, kockice za djecu te odjeća i dodatci poznatih brendova. Zaplijenjena roba rizična je zbog izlaganja kemikalijama, opasnosti od gušenja, strujnog udara, oštećenja sluha i mogućnosti požara. To je bio rezultat analize EUIPO-a, koja je dovela do uspostavljanja prve operacije, Ludus 2020.

Tijekom operativne faze Ludusa II tijela za provođenje zakona obavljala su provjere i inspekcije kako bi otkrila ilegalne pošiljke i skladištenje. Brojne racije slijedile su nakon internetskih istraga pokrenutih na platformama e-trgovine. Većina lažnih igračaka uvezena je iz istočne Azije u EU, Veliku Britaniju i SAD. Vlasti su otkrile kršenja prava intelektualnog vlasništva, nedostatak CE oznaka i EU izjava o sukladnosti te postojanje nepoželjnih, opasnih tvari.

Operacija Ludus II dovela je do prijave 99 osoba pravosudnim tijelima, a zdravstvenim tijelima prijavljeno je još 1459 osoba. Provjerena su 72 online tržišta, te je ugašeno 30 web-stranica.

U regijama Lazio i Campania talijansko financijsko tijelo (Guardia di Finanza) presrelo je i zaplijenilo veliku količinu ilegalnih slagalica koje su dolazile iz jedne azijske zemlje. Igračke su bile pohranjene u dva skladišta.

Francuske carinske vlasti (Direction Générale des Douanes et Droits Indirects) poremetile su redovitu opskrbu krivotvorenim igračkama koje su se prodavale preko poznate platforme za e-trgovinu. Istraga pod nazivom Pokezone omogućila je vlastima da otkriju veliku količinu proizvoda koji su se prodavali na unutarnjim tržištima Francuske i šest drugih zemalja.



Sandra Lacić
krivotvorine
ŠTETNE ZA ZDRAVLJE

OPERACIJU PODRŽAO I OLAF
Ludus II, predvođen španjolskom civilnom gardom (Guardia Civil), španjolskom nacionalnom policijom (Policia Nacional) i španjolskim carinskim tijelima (DAVA) i pod vodstvom rumunjske policije, uključivao je tijela za provedbu zakona iz ukupno 21 zemlje. Podršku operaciji dali su i Ured EU-a za borbu protiv prijevara (OLAF) i Ured za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO), a Svjetska carinska organizacija (WCO) sudjelovala je kao promatrač i osigurala sigurnu komunikaciju sa svojim članicama za potporu operativnim aktivnostima. Europol je koordinirao operativne aktivnosti, olakšao komunikacijsku razmjenu i pružio operativnu analizu. Europol je također podržao aktivnosti tehničkom stručnošću.

Najčitanije iz rubrike