Regija
IAKO POČINJU ZA DVA I POL MJESECA

Vezovi bukirali gotovo sve ležaje još u veljači
Objavljeno 30. ožujka, 2022.
Na području grada Đakova u 158 smještajnih jedinica, odnosno soba, ukupno je 326 turističkih postelja, a s pomoćnima 392
ĐAKOVO - Iako je do 56. Đakovačkih vezova još više od dva i pol mjeseca – bit će održavani od 17. lipnja do 3. srpnja, većina turističkih postelja na području grada Đakova, sudeći po rezervacijama, već je popunjena, i to još krajem veljače.

Time gosti, i domaći i strani, samo potvrđuju svoju dugogodišnju praksu da smještaj za najpoznatiju manifestaciju tradicijske kulture u Republici Hrvatskoj rezerviraju mjesecima prije, čak i u trećoj pandemijskoj godini, ne želeći u vezovske dane ništa prepuštati slučaju. Tom praksom kontinentalna destinacija Đakovo kroči stopama onih mnogo razvikanijih morskih.

– Sudeći po informacijama s terena, buking za 56. Đakovačke vezove odličan je. Bio je dobar i 2020. godine, prije nego što je krenula pandemija koronavirusa, a 2021. bila je neizvjesna, no na kraju je popunjenost za 55. Đakovačke vezove bila odlična, tražio se doslovno krevet više - kaže direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek.

Gostima se na području Đakova nudi 326 turističkih postelja, a s pomoćnima 392, u 158 smještajnih jedinica, odnosno soba u hotelima, pansionima, prenoćištima, apartmanima, studio-apartmanima, sobama za iznajmljivanje, kućama za odmor. Četiri iznajmljivača gostima nude i bazen, a dva i saunu. U svim tim kapacitetima u 2021. godini ostvareno je 14.241 noćenje, što je u odnosu prema 2020. rast od 64 posto. Od tog broja 8167 je domaćih, a 6074 stranih gostiju, čime su stranci u odnosu prema godini prije ostvarili rast od 110 posto. U udarnim vezovskim danima lani, od 2. do 5. srpnja, najbrojniji domaći gosti bili su s podučja grada Zagreba, Primorsko-goranske, Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije, a najbrojniji strani turisti stizali su lani u vezovske udarne dane iz Bugarske, Mađarske, Njemačke, Portugala, Austrije, s tim da zbog pandemije ni lani nije bio poseban naglasak na strancima, ni kada je riječ o gostima ni sudionicima Vezova.

Ovogodišnjim, 56. Đakovačkim vezovima zemlja partner je Sjeverna Makedonija. Prema do sada dogovorenom, ta će se zemlja predstaviti enološko-gastronomskom ponudom, folklorom, glazbenim izvođačima, likovnim umjetnicima, književnošću.

– U okviru ovogodišnjih Đakovačkih vezova bit će i obilježavanje Dana Splitsko-dalmatinske županije, a u sklopu toga predstavit će se i grad prijatelj Đakova – Grad Vrlika - najavljuje novosti u vezovskom programu Burek.

Na upit o nastupima inozemnih skupina na 56. Vezovima direktorica Turističke zajednice Đakova kaže kako se o tom dijelu još ne može govoriti jer je situacija vezana uz pandemiju neizvjesna.

– Dosta smo oprezni u vezi s tim - kaže Burek. No posve je izvjesno da će 2. lipnja Hrvatska pošta, uz prigodni pečat i omotnicu, pustiti marku Hrvatski turizam Đakovo – s motivima katedrale i Đakovačkih vezova.Suzana Župan
Završno kolo iz Ere s onoga svijeta
Grad Vrlika na 56. Đakovačkim vezovima, doznajemo, predstavit će se svojom tradicijskom kulturom, gastronoijom, klapskom pjesmom i dr. Nastupit će dvije vrličke klape, Đakovčani će u svome gradu moći vidjeti poznato vrličko kolo, a gosti iz tog dijela Hrvatske podsjetit će ih kako je njihov grad Milanu Begoviću bio inspiracija za libreto za operu Ero s onoga svijeta. Vrličani će, naime, u Đakovu izvesti Završno kolo iz te opere. U gastronoskom dijelu 56. Đakovačkih vezova Vrličani će se predstaviti svojim tradicionalnim uštipcima i drugim specijalitetima.

Možda ste propustili...

PRED KATEDRALOM 20. HUMANITARNO-GLAZBENA VEČER

Nebeski hvalospjev uz Kondžu i Dragojevića

”POKRENI PROMJENU” - IZLOŽBA U ZAVIČAJNOM MUZEJU

Izloženi predmeti koje su izradili đaci s teškoćama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UVOD U GLAVNI VEZOVSKI TJEDAN

Na Malim vezovima 23 skupine

2

PODRUČJE S VELIKOM PROIZVODNJOM KAMILICE

Radovi na “Kući čaja - oazi mira” pri kraju

3

TASK FORCE – 30. OBLJETNICA OSNIVANJA

Potomci hrvatskih iseljenika uljepšavaju svoju pradomovinu