Kultura
NASTUPIO U RIJEČKOM HNK-U

Mladi ruski pijanist Gugnin osudio agresiju na Ukrajinu
Objavljeno 27. ožujka, 2022.
Mladi ruski pijanist međunarodnog ugleda Abdrey Gugnin rekao je da ništa ne može opravdati brutalnu rusku invaziju na Ukrajinu te je kao dodatak nastupu na simfonijskom koncertu u riječkome HNK-u izveo djela ukrajinskog skladatelja Sergeja Bortkiewicza. Koncertom "Večer klasike: Mozart, Beethoven" nastavlja se koncertna sezona HNK-a Ivana pl. Zajca, a Gugnin je nastupio uz Riječki simfonijski orkestar. Predstavio se izvedbom solo dionice Mozartova Koncerta za klavir i orkestar u A-duru br. 23, jednog od najpoznatijih i najomiljenijih klavirskih koncerta toga glazbenog genija.

- Ne postoje riječi kojima bi se mogli opisati užas i tragedija što se upravo događaju u Ukrajini. Poražavajuća je spoznaja da se nešto tako strašnih razmjera moglo dogoditi u našem ‘civiliziranom‘ svijetu. Ništa ne može opravdati ubijanje nedužnih ljudi. Kao umjetnik, kao Rus i kao ljudsko biće, snažno osuđujem rat. Moje srce je uz narod Ukrajine i sve žrtve te brutalne agresije - istaknuo je Gugnin.

Potresen agresijom na Ukrajinu, zemlju u kojoj ima brojne prijatelje i iz koje potječu njegovi predci, odlučio je pred riječkom publikom, zajedno s prijateljem, ukrajinskim pijanistom Vadymom Kholodenkom 23. travnja održati recital, koji će imati humanitarno obilježje te će sav prihod, uključujući njihov honorar, biti usmjeren za pomoć ukrajinskom narodu.

Andrey Gugnin pripada krugu najtraženijih pijanista mlađe generacije u svijetu te nastupa na pozornicama kao što su Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, Sydney Opera House, dvorane Louvrea itd. Živi u Zagrebu.

T.K.
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike