Učionica
ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Projekt "Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku"
Objavljeno 27. ožujka, 2022.

Dana 28. veljače 2022. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bilo je domaćin završne konferencije projekta “Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša novog studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu”. KK. 09.1.2.01.0009, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Događaju su nazočili rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac i Uprava Sveučilišta, gradonačelnik Ivan Radić, zamjenik župana osječko-baranjske županije Josip Miletić, pročelnice i pročelnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, ravnatelj Studentskog centra Tugomir Kuduz, predstavnici Studentskog zbora, projektantski ured NFO d. o. o., predstavnici izvođača radova tvrtka Pomgrad d. d. te predstavnik Instituta IGH d. d. Nazočnima je prikazan film procesa izgradnje studentskog paviljona jer su na samom početku projekta postavljenje kamere kako bi pratile radove na gradilištu (film je moguće pogledati na mrežnoj stranici Sveučilišta www.unios.hr).



Na samom početku konferencije okupljenima se obratio rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac:

„Dragi naši studentice i studenti, dragi prijatelji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku! Zadovoljstvo mi je danas s vama odraditi završnu konferenciju vezanu uz izgradnju studentskog paviljona i završetak projekta. Posebno zahvaljujem projektnom timu Sveučilišta u Osijeku na čelu s prorektorom prof. dr. sc. Dragom Šubarićem.”


Rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac istaknuo je da Sveučilište u Osijeku broji oko 16 000 studenata te da u dvama studentskim domovima do sada bilo 670 kreveta, a u novom paviljonu ima novih 800 kreveta. Izrekao je i uvjerenje da će upravo ta ponuda namijenjena nedomicilnim studentima, kojih ima 75 % na Sveučilištu u Osijeku, biti dovoljna za sve one kojima je smještaj potreban.

„Za naše studente osigurali smo smještaj po cijeni od 550 kuna i pozivam sve brucoše i one na višim godinama da se jave na natječaj, koji će biti raspisan u lipnju, kako bi iskoristili sve pogodnosti.” – naglasio je Rektor te uputio riječi zahvale:

”Iskoristit ću priliku i zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i premijeru Plenkoviću koji je pomogao projektu s 14,5 milijuna kuna, od ukupne investicije u iznosu 196 milijuna kuna. Sveučilište je izdvojilo iz vlastitih sredstava 7,5 milijuna kuna. Osim smještajnih kapaciteta, tu je cijeli niz izvannastavnih aktivnosti, ali studenti na jednom mjestu imaju sve što im treba za studentski život i standard koji je primjeren njihovim potrebama. Studenti se mogu i rekreirati nakon nastave, družiti u posebnim učionicama u prostorijama za medijsku kulturu. Na koncu, hvala svima vama koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu, projektnom timu koji je sudjelovao od samog početka u realizaciji tog velikog projekta te gradonačelniku Ivanu Radiću i Gradu Osijeku.”

Nakon Rektora, sudionicima se obratio predsjednik Studentskog zbora Luka Jurčević posebno ističući da je novi studentski paviljon na ponos svih studenata i cijelog Sveučilišta te da studentskim paviljonom Osijek postaje još konkurentniji za studiranje i učvršćuje poziciju Sveučilišta kao jednog od najvećih u Hrvatskoj. Ovim projektom Sveučilište u Osijeku dokazuje da je partner mladim i perspektivnim ljudima koji će u budućnosti biti pokretačka snaga Republike Hrvatske.


Veliku je važnost projekta prepoznao i gradonačelnik Ivan Radić koji je rekao da je nova zgrada studentskog paviljona najsuvremenija, najljepša i najveća zgrada studentskoga paviljona u Republici Hrvatskoj koji uistinu služi na ponos svima građankama i građanima Grada Osijeka te mijenja vizuru grada i poboljšava kvalitetu života u gradu Osijeku. Ono što je bitno istaknuti jest da je grad Osijek kao središte života istočne Hrvatske, kao najveći studentski grad, onaj koji se uistinu brine o svojim studentima sa Sveučilištem pa tako grad izdvaja i za stipendije studentima na području grada Osijeka kroz zakladu Srce Grada Osijeka i kroz stipendije Grada Osijeka te je naglasio da je suradnja grada i Sveučilišta na visokoj razini što dokazuju i mnogobrojni projekti osim studentskog paviljona. Najavio je buduće projekte izgradnje fakulteta koji će niknuti na području kampusa. Gradonačelnik je Ivan Radić istaknuo: „Cilj je da kao Sveučilište zadržimo visoku razinu, onu na kojoj već sada jesmo, da privučemo što veći broj studenata te da im omogućimo što bolje i što kvalitetnije životne uvjete u gradu Osijeku, da nađu svoje zaposlenje po završetku fakulteta, da zasnuju obitelj i ostanu živjeti u gradu koji je uistinu grad i po mjeri čovjeka i po mjeri studenata. Za kraj, Gradonačelnik je čestitao Rektoru i njegovim suradnicima na tom hvalevrijednom projektu.

Zamjenik župana osječko-baranjske županije Josip Miletić istaknuo je: „Danas u ovom novom paviljonu možemo zajednički podijeliti osjećaj ponosa i radosti kada vidimo što je sve napravljeno u prethodnom razdoblju. Ključna poruka koju odavde treba poslati jest poruka partnerstva i zajedništva, Grada Osijeka, Sveučilišta u Osijeku, Osječko-baranjske županije i Vlade Republike Hrvatske te fondova Europske unije.

Predstavnica projektantskog ureda N.F.O. d. o. o. Kata Marunica napomenula je da je taj projekt nastao kao rezultat javnog arhitektonskog natječaja u suradnji Sveučilišta i Društva arhitekata grada Osijeka, na natječaj su pristigla 34 rada od kojih je upravo rad NFO d. o. o. odabran kao najbolji. S projektantske strane bilo je prilično izazovno projektirati taj studentski paviljon zbog velikih zadanih kapaciteta, parcela je bila jako izazovna, a glavna misao vodilja bila je kako kvalitetno tako veliki program urbanistički smjestiti u grad da bi se postigla što bolja urbanistička integrativna priča s cijelim kampusom i s javnim vanjskim prostorima. U projektnom timu sudjelovao je velik broj projektanata, od kojih se posebno ističe Goran Rukavina koji je iz Osijeka i želio je nešto napraviti u svojem gradu. Osim zgrade, radili su i na vanjskim prostorima, trgu koji veže postojeće sadržaje studentskog kampusa s novim sadržajima. Velik je izazov bio spojiti postojeću zgradu studentskog doma s novim studentskim paviljonom staklenim mostom kako bi i studenti postojećeg doma mogli koristiti sadržaje novog paviljona. Jedna od posebnosti novog paviljona jest stakleno pročelje koje je zapravo fotonaponska elektrana, prva elektrana takvog tipa u Hrvatskoj.

Predstavnik tvrtke Institut IGH d. d. Ernest Ević okupljenima je prezentacijom prikazao sve faze izgradnje zgrade studentskog paviljona. Po završetku konferencije okupljeni su prošetali novim studentskim paviljonom, a već idućeg dana, 1. ožujka 2022. uselili su se novi stanari, studenti.

Silva VUJNIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike