Regija
PROMOVIRAJU VRHUNSKA VINA

Graševina Croatica okuplja slavonske vinare
Objavljeno 26. ožujka, 2022.
Slijedi im sudjelovanje na sajmovima i snimanje 12 polusatnih TV emisija
VUKOVAR - Udruga Graševina Croatica najveća je udruga vinara Slavonije i Baranje te jedna od četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara u Hrvatskoj.

Kako je naveo Tomislav Panenić, direktor Regionalne organizacije vinara i vinogradara za vinogradarsku regiju Slavonija i Podunavlje, udruga je akreditirana od Ministarstva poljoprivrede i zakonom je definirano kako se treba baviti promocijom vinske destinacije, pa se većina aktivnosti odnosi upravo na promoviranje istoka Slavonije kao vinske i turističke destinacije.

- Udruga postoji od 2011. godine i dugo je radila na bazi volonterizma organizirajući nastupe na sajmovima. Budući da smo dobili financijsku potporu resornog ministarstva za trogodišnje razbolje, krenuli smo u profesionalizaciju aktivnosti i namjeravamo sve podići na višu razinu. Vinari koje okupljamo proizvode oko 25 posto ukupne hrvatske proizvodnje vina, pa se stoga bavimo i ozbiljnijim temama poput stanja na tržištu vina. Naime, cijene repromaterijala ekstremno rastu, a s druge strane postoji pritisak trgovačkih lanaca na zadržavanje prodajne cijene i to nam čini poteškoće - rekao je Panenić, navodeći kako ova udruga okuplja gotovo sve vinogradare i vinare istočne Hrvatske.

Najavio je kako će u prvoj polovini travnja imati organiziranu prezentaciju na specijaliziranim sajmovima u Zadru i Mostaru te nastaviti djelovati na aktivnoj promociji svoga kraja kao destinacije s vrhunskim vinima. U tom će smislu imati i aktivnu promidžbu na društvenim mrežama, no materijal koji će prezentirati planiraju plasirati i preko neke od televizijskih kuća. Stoga su počeli suradnju s produkcijom Design Studio D, koja je široj hrvatskoj javnosti poznata po snimanju filmova o vučedolskoj kulturi. Na čelu je produkcije Darko Puharić, koji nam je potvrdio kako je u tijeku snimanje videomaterijala kojim će promovirati graševinu kao vrhunsko domaće vino i istok Hrvatske kao kvalitetnu gastronomsku destinaciju.

- U dogovoru s Panenićem počeli smo snimanje 12 polusatnih emisija koje ćemo ponuditi televizijama, no prvo ćemo videomaterijal plasirati na društvenim mrežama. Montaža prvih nekoliko emisija bit će dovršena za dva mjeseca i već sada smo iznimno zadovoljni kako se proces snimanja odvija. Angažirali smo Karmelu Vukov Colić, koja u svakoj emisiji kuha jela koja se sljubljuju s vinom. U svakoj ćemo emisiji predstaviti po tri vinara, hranu koja najbolje ide uz njihova vina, uz izjave stručnjaka za vino - naglasio je Puharić.

Udruga Graševina Croatica osnovana je u svrhu promocije graševine kao najvažnije hrvatske vinske sorte, ali danas je orijentirana na promociju svih sorti vina koje proizvode članovi udruge te promociju Slavonije, Baranje i Podunavlja kao vinske i turističke destinacije, kao i predstavljanje graševine na Jadranu kao autentičnog hrvatskog vina.


Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike