Novosti
EUROPSKA KOMISIJA PREDLAŽE FLEKSIBILNIJA PRAVILA

Poduzećima ugroženim sankcijama do 400 tisuća eura državnih potpora
Objavljeno 23. ožujka, 2022.
Europska komisija priprema fleksibilnija pravila za državne potpore kako bi se pomoglo poduzećima čije je poslovanje pogođeno uvođenjem sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Prema tom prijedlogu, koji će uskoro biti objavljen, europska poduzeća mogla bi dobiti do 400 tisuća eura državnih potpora ako im je poslovanje ugroženo zbog uvođenja sankcija protiv Rusije. Poduzeća u sektoru poljoprivrede, ribarstva i akvakulture mogla bi dobiti do 35 tisuća eura izravne nepovratne pomoći, poreznih olakšica ili državnih jamstava. Tvrtke pogođene visokim cijenama plina i struje mogle bi dobiti pomoć koja ne prelazi 30 posto do najviše dva milijuna eura. Tvrtke koje imaju problema s likvidnošću mogle bi zatražiti državno jamstvo za svoje zajmove do 15 posto svog prosječnog ukupnog godišnjeg prometa u posljednja tri zatvorena obračunska razdoblja ili 50 posto troškova energije tijekom godine. Jamstvo je ograničeno na šest godina i pokriva samo zajmove za ulaganja ili obrtna sredstva.

Podsjetimo da je Europska unija prije tjedan dana formalno potvrdila četvrti paket sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koji uključuje zabranu investicija u ruski energetski sektor, izvoz luksuzne robe i zabranu uvoza proizvoda od čelika iz Rusije. Sankcije uključuju i zamrzavanje imovine još nekoliko ruskih oligarha. "Kako se nastavlja Putinov rat protiv ukrajinskog naroda, raste i naša odlučnost da podržimo Ukrajinu i osakatimo financiranje ratnog stroja Kremlja. Ovaj četvrti paket sankcija još je jedan veliki udar na ekonomsku i logističku bazu na koju se Rusija oslanja za invaziju na Ukrajinu. Cilj sankcija je da predsjednik Putin zaustavi ovaj neljudski i besmisleni rat", izjavio je tada visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Sankcije uključuju zabranu svih transakcija s određenim državnim poduzećima, zabranu pružanja bilo kakvih usluga agencija za kreditni rejting za bilo koju osobu iz Rusije ili pravni subjekt, proširenje popisa osoba povezanih s ruskom obrambenom i industrijskom bazom, kojima se uvode jača izvozna ograničenja u pogledu proizvoda dvojne namjene, zabranu novih ulaganja u ruski energetski sektor, uvođenje sveobuhvatnih ograničenja izvoza opreme, tehnologije i usluga za energetsku industriju, daljnja ograničenja u trgovini željezom i čelikom, kao i luksuznom robom. Osim, toga, sankcije se uvode protiv ključnih oligarha, lobista i propagandista koji promoviraju narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini, kao i ključne tvrtke u sektorima zrakoplovstva, vojske i dvostruke namjene, brodogradnje i strojogradnje. Nadalje, u svjetlu materijalne potpore Bjelorusije akcijama Ruske Federacije, EU smatra da se njezin proces pristupanja WTO-u treba obustaviti. D.Pav./H
Poduzeća u sektoru poljoprivrede, ribarstva i akvakulture mogla bi dobiti do 35 tisuća eura pomoći

Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto