Novosti
USPJEŠAN POSAO KANADSKOG VERMILIONA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Ispod slavonskih njiva otkrivena bogata nalazišta zemnog plina
Objavljeno 23. ožujka, 2022.
Stručnjaci kažu kako će novom godišnjom proizvodnjom, od 285 milijuna prostornih metara plina koja počinje ove godine, ukupna domaća proizvodnja premašiti milijardu prostornih metara plina, što je 40 posto domaćih potreba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji kanadska kompanija Vermilion otkrila je dva plinska polja, na području Cerića kod Vinkovaca i Berka u blizini Vukovara, pa će i oni sljedeće godine pridonijeti s novim količinama plina. Informacija je to koju je objavio Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike, dodavši kako Hrvatska tako povećava proizvodnju plina sa šest novih bušotina od kojih su dvije u najistočnijoj županiji, a razveselila je Slavonce jer će korist od toga imati i država, ali i županija i općina na čijem je području bušotina.



Stručnjaci kažu kako će novom godišnjom proizvodnjom, od 285 milijuna prostornih metara plina koja počinje ove godine, ukupna domaća proizvodnja premašiti milijardu prostornih metara plina, što je 40 posto domaćih potreba. Prema tvrdnjama ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, rezultat je to povećanih ulaganja u istraživanje ugljikovodika proteklih godina i novootkriveni plin ide u domaći sustav te izravno smanjuje ovisnost o uvozu. "Kako trenutno stvari stoje, čak 20 posto ukupne hrvatske proizvodnje čistog zemnog plina, spremnog za puštanje u sustav, vrlo vjerojatno u ovom trenutku leži pod oranicama Vukovarsko-srijemske županije", kaže vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, dodajvši kako su to informacije kojima raspolaže nakon sastanka od prije desetak dana u Vinkovcima s regionalnim voditeljem istraživanja Jeffom Daviesom, predstavnikom koncesionara kanadske tvrtke Vermilion.

"Prema mojim saznanjima, riječ je o bogatim bušotinama ne samo u Ceriću i Berku nego, kako najavljuju, i u naselju Bokšić prema Iloku. Dio plinovoda već se gradi u općini Stari Jankovci, a sve će ovisiti o dokumentaciji, točnije o dozvolama s naglaskom na zaštitu okoliša. Očekujem do kraja godine da bi plin, realno, mogao biti pušten u sustav", optimističan je župan Dekanić i podsjeća kako ugovorno koncesija kanadske tvrtke podrazumijeva 40 posto prihoda Republici Hrvatskoj, 40 posto općini gdje su bušotine i 20 posto Vukovarsko-srijemskoj županiji. "Iako te naknade nisu prevelike, ono što sam pitao i na čemu sam inzistirao je da tvrtka bude registrirana u općini s najvećim nalazištem koja bi time uprihodila najviše poreza na dobit, a to je već respektabilan iznos. Osobno sam poduzeo i poduzimam niz koraka da to tako bude, no konačna odluka bit će na tvrtki koncesionaru", kaže Dekanić. Uvjeren je da bi slavonski plin, s obzirom na cijene transporta, mogao uistinu ostati u Hrvatskoj, no završnu riječ, ipak, imat će kanadski koncesionar.

Podsjetimo, prije tri godine na jednoj čestici kod Cerića počela su probna bušenja i na radilištu je postavljen toranj visok 50-ak metara, a probna bušotina, prema tadašnjim najavama, išla je 1800 metara duboko. Završetak gradnje bušotine Cerić-1, značio je i početak izrade bušotine Berak-1 i danas obje daju zemni plin.



Miroslav Flego
Damir Dekanić

vukovarsko-srijemski župan

Riječ je o bogatim bušotinama ne samo u Ceriću i Berku nego, kako najavljuju, i u naselju Bokšić prema Iloku. Dio plinovoda već se gradi u općini Stari Jankovci.

ČEKAJU POTVRDU
Nakon tri godine istraživanja terena u Ceriću, s rezultatima i mogućnostima realizacije upoznat je i načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac, koji je, na županov poziv, nazočio sastanku o toj temi s kanadskim koncesionarom prije nekoliko mjeseci. “Željno iščekujemo službenu potvrdu. Prema najavama sa sastanka, informacije su da je otkrivena bušotina dobra, velika i isplativa te kvalitetnija od onih u susjednoj Mađarskoj i da je izvjesno očekivati puštanje u rad krajem ove ili početkom sljedeće godine”, kaže Drinovac.