Osijek
RADNICI I MEHANIZACIJA NA TRGU SVETOG TROJSTVA

Građevinci posebno paze na zavjetni spomenik i ginka
Objavljeno 16. ožujka, 2022.
Sve vrijeme, što je za građane najvažnije, nastoji se osigurati dinamika života

Radovi na obnovi komunalne infrastrukture u osječkoj Tvrđi došli su do njezina središnjeg dijela - Trga Svetog Trojstva, kojim već uvelike “operira” građevinska mehanizacija. Prostor na kojem se odvijaju radovi ograđen je sigurnosnom ogradom, s posebnom pažnjom prema zavjetnom spomeniku Presvetog Trojstva i stablu ginka.Sve vrijeme, što je za građane najvažnije, nastoji se osigurati dinamika života u Tvrđi, da ne trpi školska godina, ugostiteljski i drugi objekti te da stanari neometano mogu doći do svojih kuća i stanova. To, dakako, nije uvijek u potpunosti moguće. Podrazumijeva se određena žrtva, pa će tako i ugostiteljski objekti koji se nalaze na Trgu Sv. Trojstva neko vrijeme funkcionirati bez terasa. Ugostitelji, kako doznajemo iz neformalnih razgovora, očekivano nisu najsretniji zbog te činjenice, no svjesni su kako se posao treba obaviti, nakon čega će i njihov radni ambijent biti mnogo funkcionalniji i oku ugodniji.

Ako se osvrnemo na ono što je do sada učinjeno, jasno je kako Tvrđa proživljava epohalnu promjenu. Osim nove podzemne infrastrukture, koja će značajno unaprijediti kvalitetu života, novi površinski sloj, ceste i pješačke staze, podarit će joj izgled kakav jedna od najvećih osječkih znamenitosti i zaslužuje.

Podsjetimo, radovi u sklopu projekta “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe”, koja u ovakvom opsegu nije obnavljana više od stotinu godina (tek nešto više u Tvrđi se radilo 1975. godine, kada je obnovljena samo cestovna mreža i popločene javne površine), počeli su u srpnju 2020., u sjeveroistočnog dijelu, a uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova.

Prva je dionica obuhvatila gradnju nove kanalizacijske mreže, što je bila svojevrsna baza za postavljanje svih drugih instalacija. Prvo je obavljeno spajanje nove kanalizacije južnog kolektora na sjeverni kolektor. Naime, zbog preopterećenosti južnog kolektora koji se proteže duž Europske avenije, cijela Tvrđa sada je prebačena na sjeverni kolektor kako bi se rasteretila ta kanalizacijska mreža.

Općenito, u projektu postoje dva glavna koridora. Jedan ide od južnog ulaza u Tvrđu, iz Franjevačke ulice, prolazi ispred Rektorata i izlazi pokraj Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, na zapadni ulaz u Tvrđu. Drugi, glavni koridor, cijela je Kuhačeva ulica, od istočnog ulaza, koji se ovim projektom anulira i više neće postojati, do zapadnog ulaza. Ta dva koridora bit će popločena velikim granitnim kockama, od materijala sličnog onom sadašnjih, ali nešto većih dimenzija, 28 x 25 centimetara. Na periferne ulice, a to su sve manje ulice, poput Fakultetske, Klaićeve, Firingerove i drugih, vraćaju se iste, ali reciklirane kocke. Ukupno je riječ o površini od oko 7000 četvornih metara koja će biti prekrivena takvim recikliranim kockama.Uz nove kolnike uređuju se i staze za pješake od klinker-opeke, a unaprijedit će se i javna rasvjeta. Starinskim će svjetiljkama na pročeljima biti dodano još nekoliko, i sve će imati LED rasvjetna tijela. Veseli i činjenica što će Tvrđa nakon obnove biti zelenija. Uz zadržavanje postojećih stabala, o kojima se posebno vodi briga tijekom izvođenja radova, bit će zasađena još 33.

Revolucionarnu će promjenu donijeti i novi prometni režim, naime, cijela će Tvrđa postati pješačka zona. Izuzev, jasno, vozila dostave, hitnih službi i stanara, više nitko neće smjeti automobilom ulaziti unutar njezinih granica.Ivan Alilović
Ugostiteljski objekti koji se nalaze na Trgu Svetog Trojstva neko će vrijeme funkcionirati bez terasa

Možda ste propustili...

SISTEMATIZACIJA

Seminar za poduzetnike

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol

U POVODU DANA GLAZBE

Zamisli život u ritmu muzike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana