Sport
MRŠAVI REMI U GRADSKOM VRTU

Bod u "ludom kolu" je dobar,
igra Osijeka nije, i to
je ono što zabrinjava
Objavljeno 13. ožujka, 2022.
Obje su momčadi promašile nekoliko izglednih prilika, a posljednju je zapucao Topčagić u 84. minuti

Vezani članci

PROPUŠTENA PRILIKA ZA POVRATAK NA PRVO MJESTO

Bjelica nezadovoljan izdanjem svoje momčadi, ali i sudačkim kriterijem

U čudnim okolnostima, pred praznom istočnom tribinom, s koje uvijek stiže onaj nerijetko presudni poticaj, imali su nogometaši Osijeka odličnu priliku pobjedom protiv Gorice vratiti se na prvo mjesto tablice i čak malo pobjeći konkurenciji, ali nisu je iskoristili. Kup triler na Rujevici koji je trajao 120 minuta ostavio je traga na osječkoj momčadi, pa u prvenstvenom susretu nije bilo snage za "lomljenje" Gorice.



U prvom dijelu bijelo-plavi su bili spori i teški, imali su strašnih problema s agilnijim i bržim Velikogoričanima i u tom razdoblju samo ih je vratar Ivica Ivušić spasio još veće muke. U nastavku su Osječani imali inicijativu koja je bila jalova do ulaska Nejašmića koji je pokrenuo momčad, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu. Zapravo, Osijek je odigrao lošu utakmicu u kojoj su se opet vidjeli ti silni problemi s organizacijom napada. Prilike za pogodak kroz igru bijelo-plavi stvaraju vrlo teško, a "teške noge" od Kupa ovaj put su ih sputale u nekakvom jačem presingu. Istina, u otvaranju utakmice su Osječani uspjeli dvaput kroz taj segment doći do prilika, ali ih nisu iskoristili. Na kraju, taj bod ostavlja bijelo-plave u toj ludo neizvjesnoj utrci za naslov, ali igra koju pružaju bijelo-plavi ne pruža baš previše optimizma. Bez obzira na to što su opasno živjeli u prvom dijelu susreta s Goricom, Osječani su ipak propustili veliku priliku za bar mali bijeg od konkurencije.

Obostrani promašaji


Prvi dio susreta obilježili su obostrani promašaji. Gorica je uzela sredinu terena i stvarala Osijeku velike probleme, pa je Ivušić nerijetko bio na ozbiljnim iskušenjima. Istina, prvi su svoj set prilika imali Osječani. One su došle iz presinga koji je natjerao goste na dvije velike pogreške ispred njihova kaznenog prostora. U sedmoj minuti prvo su dobro kombinirali Kleinheisler i Lovrić, koji opalio s 15 metara preko vrata. U 19. minuti Lovrić je ukrao loptu koju je slabo odigrao Kotarski, došao je u čistu priliku, ciljao je u donji lijevi kut i zamalo promašio okvir. Sličnu situaciju vidjeli smo tri minute kasnije, kada je Mierez pokupio odbijenu loptu na 30-ak metara od vrata, ušao u kazneni prostor, ali je dugo vagao što učiniti s loptom, na kraju je pucao u blok. U nastavku akcije nakon ubačaja iz kuta Lončar nije bio precizan glavom. I to je bio kraj Osijekovih prijetnji u prvom dijelu jer drugi njegov dio posve je pripao gostima kojima nije padalo napamet samo se braniti već su organiziranim akcijama napali i bili vrlo opasni. U 24. minuti Keita je uputio neugodan udarac sa 17 metara koji je Ivušić uspio nekako obraniti, a minutu kasnije puno sreće imali su bijelo-plavi. Babec je dočekao odbijenu loptu od obrane Osijeka na rubu kaznenog prostora, pucao iz prve i pogodio desnu vratnicu. Drhtali su Osječani i njihovi navijači i u 30. minuti, kada je Čuljak pokazao na bijelu točku nakon što je pokušaj ubačaja Mitrovića završio na ruci Čeberka. No javio se VAR i utvrdio kako je Mitrović bio u zaleđu prilikom primanja lopte. Problemima Osijeka tu nije bio kraj. I dalje je Gorica vladala sredinom terena, a u 35. minuti Golubickas je dobio duel s Čeberkom na sredini terena, te poslao sjajnu loptu za Atiemwewna koji je izašao sam pred Ivušića, koji je odličnom reakcijom spriječio vodstvo gostiju u nastavku te akcije opet je pucao Keita, a Ivušić je još jednom bio na mjestu. Neugodan je bio i udarac Atiemwena koji je fijuknuo pokraj lijeve vratnice. U 43. minuti možda je Osijek trebao dobiti kazneni udarac kada je Keita igrao rukom u kaznenom prostoru, ali Čuljak, a ni VAR nisu se oglasili u toj situaciji, pa se na odmor otišlo bez pogodaka, ali i s dojmom kako je Osijek bio nadigran od Velikogoričana jer nije našao način kako im parirati u sredini terena.

Topčagićev zicer


Drugo poluvrijeme bilo je mnogo manje uzbudljivo. Osijek je uspio primiriti razigranog suparnika Goricu, ali mučio se sa stvaranjem opasnih situacija na drugoj strani. Igra bijelo-plavih malo je živnula kada je na teren ušao Nejašmić, pa su se počele događati neke stvari pred vratima gostiju. U 62. minute nije bilo prijetnji ni za jednog vratara, a onda je s više od 25 metara potregnuo Kleinheisler iz okreta, a loptu ispod grede izvukao Kotarski. Tri minute kasnije Nejašmić je pucao glavom nakon Lovrićeva ubačaja iz kuta, ali nije bio precizan. Isti je igrač dvije minute kasnije pokušavao dvaput šutirati, prva je lopta zapela u gustom bloku, a druga je otišla pokraj vrata. Kako je vrijeme odmicalo, Bjelica je u igru slao svježe napadačke snage, ali rezultat se nije mijenjao. Osijek je krenuo s visokim ubacivanjima u kazneni prostor, no obrana gostiju se dobro nosila s njima. Ipak, bijelo-plavi su dočekali svoju veliku priliku za pobjedu. U 84. minuti s 20-ak metara žestoko je opalio Lovrić, Kotarski je odbio tu bombu na noge Topčagića, koji je bio u čistoj poziciji, ali je umjesto mreže pogodio Kotarskog u rame i lopta je završila tik pokraj lijeve vratnice.

To je bila posljednja situacija iz koje je Osijek eventualno mogao postići pogodak koji bi mu donio tri velika boda, ovako je je ostao bez dva u drugoj uzastopnoj prvenstvenoj utakmici u kojoj nije uspio zabiti pogodak.


Dalibor Keler
 
 
Standings provided by SofaScore LiveScore

Trio ušao u Klub 100

Čak trojici igrača susret protiv Gorice bio je 100. prvenstveni nastup u bijelo-plavom dresu. Članovi kluba 100 postali su vratar Ivica Ivušić, Mađar Laszlo Kleinheisler, te Danijel Lončar. Njima su uoči utakmice članica Uprave Valentina Koprivnjak i pomoćnik sportskog direktora Ivica Kulešević uručili prigodne dresove na kojima je bio istaknut broj njihovih nastupa za osječku momčad. D.Kl.

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme prohladno. Teren dobar. Gledatelja: 2856. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb) - 5,5. Strijelci: Žuti kartoni: Lovrić, Grgić, Mierez, Ivušić, Lončar (Osijek), Musa, Atiemwen, Cruz, Golubickas (Gorica). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: IVICA IVUŠIĆ (OSIJEK)

OSIJEK

0

Ivušić 7,5, Grgić 5,5 (od 87. Jugović -), Lončar 6, Čeberko 5,5, Jurčević 5,5, Žaper 5,5, Brlek 5 (od 60. Nejašmić 6,5), Kleinheisler 6 (od 80. Fućak -), Fiolić 5 (od 60. Hiroš 6), Lovrić 6,5, Mierez 6 (od 80. Topčagić -)

GORICA

0

Kotarski 7, Musa 6,5, Jovičić 7, Krizmanić 7, Keita 6,5, Babec 6,5, Pršir 6, Mitrović 6, Golubickas 6,5 (od 81. Marijanović), Atiemwen 6 (od 88. Delfi -), Cruz 6 (od 68. Fruk 5,5).

CAKTAŠ NA PAUZI ZBOG LOŽE ILI NOĆNOG ŽIVOTA?
Mijo Caktaš nije se našao u zapisniku utakmice protiv Gorice. Trener Nenad Bjelica na posljednjoj press-konferenciji uoči susreta nije spominjao njegovo ime među onima koji su upitni za nastup, a iz kluba je došlo objašnjenje kako je Caktaš ozlijedio ložu na jednom od posljednjih treninga. Međutim, postoji i druga strana te priče po kojoj je Caktaš zapeo u čarima osječkog "noćnog života", čime Bjelici nije ostavio drugu mogućnost nego da ga izostavi iz susreta s Goricom. Neslužbeno, Caktaš neće biti suspendiran, već samo novčano kažnjen, a uz to se i ispričao treneru i suigračima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike