Ekonomija
28. OSJEČKI PROLJETNI SAJAM I 22. SAJAM OBRTNIŠTVA

Anušić: Sajmovanje se mora vratiti u Osijek na velika vrata
Objavljeno 4. ožujka, 2022.
Iduće ćemo godine sajmovati u ultramodernom prostoru, najavio je Anušić

U petak su na osječkom sajamskom prostoru Pampas otvoreni 28. Osječki proljetni sajam i i 22. Sajam obrtništva u organizaciji tvrtke Osječki sajam d.o.o.Pod pokroviteljstvom čak triju ministarstava, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te kao i uvijek Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, na Osječkom je proljetnom sajmu svoje mjesto pronašlo 200 izlagača, čime je popunjen čitav sajamski prostor.

Koliko su se građani zaželjeli sajmovanja te koliko je Osječki proljetni sajam značajan na razini Republike Hrvatske, najbolje će ilustrirati činjenica da je parkirni prostor na Pampasu bio ispunjen do posljednjeg mjesta, i to vozilima svih slavonskih registracijskih oznaka, ali i Varaždina, Zagreba, Čakovca te dalekih Splita i Dubrovnika.

Sjemenska roba, sadnice, zaštita bilja, gnojiva, strojevi, oprema i uređaji za ratarsku i stočarsku proizvodnju, finalni proizvodi poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije, obrtnički proizvodi za poljoprivredu, činili su osnovni sajamski programski sadržaj. Sajamska priredba dodatno je obogaćena brojnim sadržajima etno i kulturne baštine, prezentacijama tradicijskih delicija našeg podneblja, autohtonih proizvoda i proizvoda suvremene poljoprivredne proizvodnje slavonskih županija, gradova i općina. Kad se tome pridodaju stručne prezentacije, savjetovanja i okrugli stolovi, ovaj je sajam u cijelosti ispunio svoju misiju.

- Osječki proljetni sajam i Sajam obrtništva zauzimaju visoko mjesto u sajamskoj industriji Republike Hrvatske, a značaj ove priredbe potvrđuju i mnogobrojni pokrovitelji kojima ovim putem zahvaljujem, a osobito naši dugogodišnji vjerni izlagači na čijoj podršci, partnerstvu i povjerenju punih 28 godina zajednički gradimo i razvijamo najznačajniju specijaliziranu sajamsku priredbu u regiji na temu poljoprivrede i obrtništva - Osječki proljetni sajam - rekao je direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

Prozor u svijet


Uz bok Osječkom proljetnom sajmu, koji je sajam pojoprivrede i prehrane, već 22 godine stoji Sajam obrtništva. Koliko je sajmovanje bitno, govori zanimanje obrtnika iz drugih županija za dolazak u Osijek, jer uz obrtnike iz Osječko-baranjske županije, na Pampasu su izlagali i njihovi kolege i Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske i Vukovarsko-srijemske županije.

- Drago mi je biti u Osijeku na otvaranju ovih Sajmova, jer ako kažemo da su sajmovi prozor u svijet mi smo, nažalost, prošle godine imali zatvorene oči. Sajmovi su prilika da pokažemo ono najbolje što imamo, ono što je proizvedeno u obrtničkim radionicama, sve one usluge koje možemo pružiti i, naravno, za pronaći svoje mjesto pod suncem i osvojiti zahtjevno tržište. Nama obrtnicima nikada nije bilo lako, a posebno ne u pandemiji u kojoj smo opstali zahvaljujući intervenciji Vlade RH i svim onim poticajima. I dalje zapošljavamo i stvaramo nove proizvode, a na ovakvim sajmovima pokazujemo ono što imao - rekao je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Iako u današnje vrijeme sve više kupujemo preko interneta, neposredan osobni kontakt prodavača i kupaca ništa ne može i neće adekvatno zamijeniti, više je puta istaknuto u petak na Sajmu.

- Slavonija i Baranja oduvijek su bile žitnica, danas su žitnica i ubuduće će biti žitnica Republike Hrvatske. To se, osobito u ovim teškim vremenima krize, odražava i na stratešku odrednicu Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH prema gospodarstvu, odnosno poljoprivredi. Cilj nam je, bit ću konkretan, zadržati poljoprivredne površine, bez obzira na inflaciju i aktualnu krizu, unatoč dobrim cijenama žitarica i uljarica na tržištu, da se okrenemo prema stabilnoj i održivoj proljetnoj sjetvi, nakon što je jesenska pokazala dobre rezultate te je za tri posto veća od one u 2020. godini - rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Nove okolnosti
Sajam je mjesto susreta, potražnje, razmjene iskustava, degustacija, savjetovanja, edukacija, ali i zabavnih sadržaja. Tako će biti sve do nedjelje kroz ovu manifestaciju, koju uvijek podržava Grad Osijek, čiji je predstavnik, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, također istaknuo važnost neposrednog kontakta između izlagača i kupaca.

- Svjedoci smo pandemije koja još uvijek traje, no osobni je kontakt nezamjenjiv. Online trgovina ne može zamijeniti živi, osobni kontakt. Tu su i nove okolnosti. Ono što se, nažalost, događa u Ukrajini mijenjat će određene okolnosti u poslovanju, neke će suradnje i poslovne prilike biti prekinute, ali će se isto tako pojaviti neke. Svi zajedno moramo biti fleksibilni te iskoristiti ono što imamo, pa stoga želim svim izlagačima da se što brže i lakše prilagode novonastalim uvjetima, a Grad Osijek uvijek će im biti pouzdan partner - poručio je Vulin.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić službeno je u petak otvorio Sajam, istaknuvši pritom da ćemo nagodinu moći sajmovati i uživati u najmodernijem sajamskom prostoru, ne samo u Hrvatskoj, nego i u širem okruženju.

- Najvažnija vijest koju svakako treba danas istaknuti visoka je faza izgrađenosti prve faze Gospodarskog centra koji će biti novi sajamski prostor. Siguran sam da ćemo iduće godine sajmovati u jednom ultramodernom prostoru, koji grade OBŽ i Grad Osijek, zajedno s ministarstvima i fondovima EU-a. Prva faza vrijednosti je oko 80 milijuna, a cijeli projekt više od 650 milijuna kuna. Sajmovanje kao takvo mora se vratiti u Osijek na velika vrata. Napustit ćemo Pampas i vratiti ga sportskim klubovima te se useliti u nove prostore koje ćemo moći koristiti 365 dana u godini za sve sajamske i gospodarske aktivnosti. Siguran sam da ćemo se iduće godine u još većem broju vidjeti na novom sajamskom prostoru - poručio je župan Anušić.

Ivan Alilović
Rukotvorine učenika Obrtničke škole
Sajam na Pampasu bio je izvrsna prilika da svoj program i rukotvorine svojih učenika predstavi Obrtnička škola Osijek. - Predstavljamo ponajviše naša zanimanja koja upisujemo, to su mesar, pekar, fotograf, autolakirer, pediker i frizer, a predstaviti ćemo i ono čime se dodatno naša škola bavi, a to je naša Učenička zadruga i rukotvorine naših učenika koji unutar nje stvaraju, kao i sve pogodnosti koje pruža naša škola i obrtnička zanimanja, koje su perspektive i sve pozitivno što obrtništvo nudi našim učenicima - rekla je ravnateljica Obrtničke škole Osijek, prof. Maja Zorić.

Sajam i ove godine obiluje zanimljivim brojnim obrtničkim proizvodima
Sajam je i u svom 28. izdanju obilovao zanimljivim obrtničkim proizvodima, među kojima smo uočili i one obiteljske tvrtke Canna Mariniana iz Donjeg Miholjca, koja proizvodi proizvode na bazi industrijske konoplje. - Konopljom se bavimo već desetak godina. Počeli smo s hladno prešanim uljima, a danas nudimo sjemenke, proteine, namaze, kapi, čajeve i brojne druge proizvode na bazi konoplje, koji su izrazito zdravi i sve traženiji, međutim, konoplja i dalje, nažalost, predstavlja tabu-temu, jer ju zbog neupućenosti stigmatiziraju povezujući je s marihuanom. Ovdje je riječ o industrijskoj konoplji koja je puna benefita i naša je želja i cilj da pronađe svoje mjesto na policama svakog domaćinstva - rekla je predstavnica ove tvrtke Spomenka Marušić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana