Regija
GROBLJE UTEMELJENO PRIJE 135 GODINA

Prvi pokopani u Belišću bio je kočijaš Julio Molnar
Objavljeno 3. ožujka, 2022.
U planu je i gradnja kolumbarija, za što je sve više upita građana
BELIŠĆE



Javnosti Belišća slabo je poznat podatak da se ove godine navršava punih 135 godina otkako je utemeljeno gradsko groblje. Mjesto posljednjeg počivališta Belišćana, iako po godinama jedno od najmlađih u okolici, po mnogočemu je specifično i drukčije od ostalih, a po svojoj uređenosti pri samom je vrhu u Osječko-baranjskoj županiji. Život i smrt ovdje se, na samoj obali rijeke Drave, dodiruju još od veljače 1887. godine, kada su osnivači Belišća, obitelj Gutmann, utemeljili to groblje i prvobitno ga nazvali “Repnjak”, zbog lokacije na kojoj se nalazi.



- Prvi čovjek pokopan na novoutemeljenom groblju bio je Julio Molnar, po zanimanju kočijaš, a kako su se grobna mjesta počela popunjavati, na grobnoj površini uskoro je podignut i prvi sakralni objekt - grobna kapelica, Belišćanima danas poznatija kao Mala crkvica, koju je također podignula obitelj Gutmann, 18. travnja 1892. godine. Dvije godine prije toga, 1890., na groblju je sagrađena i prva mrtvačnica, dok su zavjetni križ odmah pokraj kapelice podignuli pobožni Belišćani 1903. godine. Današnji objekt mrtvačnice podignut je 1981. godine - otkriva kronologiju događanja Toska Gilming, upraviteljica groblja u Belišću, kojim gospodari tvrtka Kombel.

Na groblju su pokopani brojni poznati građani koji su odigrali veliku ulogu u stvaranju današnjeg Belišća, kao što su Adam Rosenberg (1843. - 1926.) i Clara Rosenberg (1846. - 1927.), roditelji svjetski poznatog kompozitora Sigmunda Romberga. Uz njih, tu počivaju i Nijemac Wilhelm Smerd (1853. - 1925.), upravitelj Gutmannove pilane, Poljak Isidor Szuchiewicz (1857. - 1930.), umirovljeni stožerni nadliječnik i prvi liječnik, Emil Rosenfeld (1867. - 1923.), unuk Henricha Gutmanna i glavni ravnatelj Gutmannove tvrtke, Henrik Herz (1859. - 1940.), direktor Gutmannove željeznice…

- Na groblju danas imamo popunjena 2382 grobna mjesta: jednostruka, dvostruka i trostruka. Godine 2006. godine otvorili smo i tzv. novi dio groblja, gdje zidamo i grobnice s grobnim okvirima različite veličine. Nakon gradnje ograde, u projektnom planu je i gradnja kolumbarija za polaganje urni, za što imamo sve češće upite građana otkako se otvorio krematorij u Osijeku - najavljuje upraviteljica podsjećajući da je 2018. godine otvoren i Pogrebni centar. Također, Kombel konstantno ulaže u uređenje prostora groblja i u obnovu mrtvačnice.

Prije tri godine na groblju je sagrađena Aleja hrvatskih branitelja, u kojoj je trenutačno 27 grobnih mjesta, a u planu je sagraditi još 14. U Aleji je pokopano 11 hrvatskih branitelja čije svako grobno mjesto financira Ministarstvo hrvatskih branitelja iznosom do 2000 kuna, a Grad također izdvaja iznos do 2000 kuna. Razliku troškova plaća obitelj preminuloga.



Lidija Aničić
U PROSJEKU STOTINJAK POKOPA GODIŠNJE
Zadnjih 15-ak godina na groblju u Belišću bilježi se u prosjeku stotinjak pokopa godišnje. Godine 2007. bilo ih je 92, 2009. godine 106, 2017. godine 92, a u COVID 2021. godini 124.

- Belišćani brinu o posljednjim počivalištima svojih najmilijih, a mi se trudimo imati sluha za sugestije građana. Nekih posebnih zahtjeva glede pružanja naših usluga nema, no uvijek nastojimo uz veliku dozu pijeteta i susretljivosti prema obiteljima ispratiti sve preminule, a obiteljima pružiti u tim trenucima maksimum razumijevanja - kaže upraviteljica Gilmig, dodajući da ju unatoč dugom stažu i profesionalnosti na ovom poslu i dalje najteže pogađa smrt djece.

Kad je riječ o naplativosti godišnje grobne naknade, ona u prosjeku iznosi oko 90 posto, dužnici se opominju, a samo manji broj neplatiša ovršuje. Iako napuštenih grobova i ovdje ima, u Kombelu se trude i ta grobna mjesta koliko-toliko održavati i neprestano ulagati u uređenje komunalne infrastrukture na groblju, u čemu imaju i veliku potporu gradske uprave.

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike