Osijek
PRIČA S OSMIJEHOM: DOC. DR. SC. SENKA ŽIŽANOVIĆ (FFOS)

Pedagoginja otplesala vlastiti doktorski rad
Objavljeno 3. ožujka, 2022.
Doc. Senka Žižanović pobijedila je na svjetskom natjecanju Dance Your PhD (Otpleši svoj doktorat) u kategoriji društvenih znanosti

Senka Žižanović spojila je dvije svoje velike ljubavi - pedagogiju i ples. Pomislit ćete, ništa neobično, bavi se plesnom pedagogijom. No ne jurcajte sa zaključcima. Naime, 35-godišnja je znanstvenica iz Osijeka doslovce otplesala svoj doktorski rad Aktivno učenje kao didaktičko-metodička paradigma suvremene nastave, koji je 2018. godine obranila na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu!



Interpretativni ples


Doc. dr. sc. Senka Žižanović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, i sama svojedobno plesačica i plesna voditeljica, uz pomoć plesača osječkoga Plesnog kluba Broadway svojim je "rasplesanim doktoratom", kojemu je u ovom slučaju uz originalni znanstveni doprinos pridodala i koreografiju te vlastito plesno umijeće, odnijela pobjedu na ovogodišnjem svjetskom natjecanju Dance Your PhD (Otpleši svoj doktorat) u kategoriji društvenih znanosti. Riječ je o svjetskom natjecanju koje organiziraju American Association for the Advacement of Science i Science magazine. Ono pred doktore znanosti i studente poslijediplomskih studija stavlja zahtjevan izazov - svoj doktorat trebaju predstaviti na kreativan način, interpretativnim plesom koji šira javnost može razumjeti. I doista, nakon što pogledate plesnu inačicu doktorskog rada doc. Žižanović, zaintrigirat će vas njezina znanstvena istraživanja, htjet ćete o njima i njoj samoj doznati više, što je, uostalom, i povod ovoj novinarskoj Priči s osmijehom.


- Plesala sam od 2007. godine kao dio ansambla Plesnog kluba Broadway, a kasnije sam bila, ponajprije, voditeljica juniorske ekipe, a onda i ansambla. Uvijek me je zanimao kreativni pokret i ples kao holistička metoda poučavanja. Kretanje je važno za učenje, daje poticaj kreativnosti, posebice u ovo sjedilačko doba - ne skriva svoju ljubav prema plesu i poučavanju doc. Žižanović.

Stoga ne čudi što je i svoj doktorski rad tako uspješno interpretirala plesom, što je potvrdio i panel sudaca sastavljen od plesača svjetskoga ugleda, znanstvenika i umjetnika. Videouratke su natjecatelja ocjenjivali na osnovi sljedećih kriterija: znanstvene vrijednosti, umjetničke vrijednosti te kreativne kombinacije znanosti i umjetnosti. Hrvatska je, zahvaljujući doc. Žižanović, ove godine prvi put u 14 godina postojanja natjecanja imala svog predstavnika, i to u kategoriji društvenih znanosti (postoje još tri kategorije: biologija, kemija i fizika, nap. a.). "Znanost poboljšava ples, ples poboljšava znanost", ocijenila je sutkinja Emily Kent. Tim riječima kao da je sažela znanstvenu i stručnu filozofiju doc. Žižanović.


- Moj se doktorski rad Aktivno učenje kao didaktičko-metodička paradigma suvremene nastave bavi aktivnim učenjem kao imperativom nastave. Učenje, naime, mora biti važno pojedincu koji uči, zato se i naziva suštinskim učenjem. Aktivnim se načinom učenja postiže da učenici duže pamte i da nauče primjenjivati stečeno znanje umjesto da štrebaju činjenice. Iako je aktivno učenje poznato još od Sokratovih i Aristotelovih vremena, nije u dovoljnoj mjeri implementirano u suvremenim učionicama. Doduše, nastavnici vrednuju više svoje kompetencije aktivnog učenja, no sudjeluju li učenici u aktivnom učenju? Ne sudjeluju ili ne sudjeluju dovoljno! Stoga sam u svom radu donijela smjernice, odnosno samostalne prediktore aktivnog učenja. Budući da učenici traže veću podršku u aktivnom učenju, odnosno da im nastavnici u tomu pomognu, treba raditi s nastavnicima. U suvremenoj nastavi valja biti kreativan, snalažljiv, inovativan, prilagođavati se... - pojašnjava svoj rad i znanstvene preokupacije doc. Žižanović.


Aktivno učenje


Ona sama stekla je diplomu na svojem sadašnjem radnom mjestu, na Filozofskom fakultetu u Osijeku, na dvopredmetnom studiju pedagogije i hrvatskoga jezika i književnoti. Doktorski je rad iz pedagogije obranila 2018. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sada, kao docentica na Odsjeku za pedagogiju FFOS-a, svoja znanja, na kolegijima Didaktika, Multimodalna pedagogija i Suvremene nastavne strategije, prenosi studenticama i studentima, a vodi i pedagošku praksu. Aktivna je u Centru za didaktičko-metodička istraživanja pri FFOS-u, te u udruzi Ples i dijete - daCi Hrvatska, čiji je cilj promicanje prava svakog djeteta i mlade osobe do osamnaeste godine života na plesni odgoj, obrazovanje i stvaralački izraz pokretom i plesom.

- Škola za život omogućava veću slobodu u izboru načina poučavanja. Ishodi su poučavanja zadani, ali načini su poučavanja izborni, što znači da bi trebali uključiti višestruku inteligenciju i individualnost, dati poticaje kreativnosti i stvoriti okruženje za učenje u kojemu se učenici osjećaju sigurnima i uče kritički promišljati - naglašava doc. Žižanović, koja u svojem radu sa studenticama i studentima i sama nastoji biti entuzijastična, pozitivna i inovativna. Njezin najnoviji uspjeh, ovaj na natjecanju Dance Your PhD, dokazuje da u tome i uspijeva.



Ivana Rab Guljaš
POGLEDAJTE VIDEO!

 

 



Za koreografiju je zaslužna Senka Žižanović, za kameru i montažu Krešimir Strahonja (za snimke dronom Tomislav Strahonja). Plesači su Senka Žižanović, Ariana Tomić, Dora Leko, Eva Dražić, Eva Getoš, Matej Podobnik, Petra Nukić, Petra Periš i Tonia Javorović. Glazbu potpisuje David O’Brien (Busy Bees). Za lekturu engleske verzije videa zaslužna je Katarina Bogatić. Video je snimljen uz financijsku potporu FFOS-a, u prostorima Filozofskog fakulteta te Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike