Novosti
POTVRĐENA NAGAĐANJA DA ISTRAGA USKOKA IDE DALJE

DORH poslao Vladi zahtjev za skidanje imuniteta Aladroviću
Objavljeno 1. ožujka, 2022.
Državno odvjetništvo (DORH) poslalo je u Vladu RH zahtjev za odobrenje kaznenog postupka protiv ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi. DORH je izvijestio Hinu da ni jednom sredstvu javnog priopćavanja nije službeno potvrdio slanje zahtjeva za odobrenje za vođenje kaznenog postupka niti je davao pojedinosti iz zahtjeva. Mediji su nakon uhićenja sada već bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata pisali kako su Uskokovom istragom obuhvaćeni i potpredsjednik Vlade Boris Milošević te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Aladrović je, navodno, povezan s nezakonitim zapošljavanjem u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji je vodio prije nego što je postao ministar. Vlada je potvrdila da je zaprimila zahtjev za skidanje imuniteta Aladroviću radi pokretanja postupka za djelo za koje je propisana kazna do pet godina zatvora, a nakon što ga prouči, o njemu će odlučiti, izvijestio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

U utorak poslijepodne iz pritvora je nakon osam dana pušten donedavni ministar graditeljstva Darko Horvat. “Uskok je ispitao sve troje svjedoka zbog kojih je Horvat bio zadržan u istražnom zatvoru, kako ne bi pokušao utjecati na njih”, rekao je njegov branitelj Vladimir Terešak. MIP je u utorak predložio Saboru da se Horvatu aktivira zastupnički mandat i odmah ga se stavi u mirovanje. Horvat bi se za to vrijeme mogao koristiti povlasticom šestomjesečnog primanja plaće nakon odlaska s dužnosti. O prijedlozima MIP-a treba se očitovati Sabor.

”Do svega ovoga nije trebalo doći. Najlakše bi bilo sve to priznati, istog trenutka otići doma i čekati suđenje, ali nema se što priznati. Uvjeren sam u to da svjesno ništa nisam učinio protuzakonito. Što se događalo u Ministarstvu, to ćemo u procesu istrage pokušati saznati i dokazati da nije bilo protuzakonitih radnji, pogotovo ne pogodovanja”, rekao je Horvat nakon izlaska iz Remetinca. “Započet ćemo pripremu obrane. Još nismo napravili uvid u spis, ne znam što mi se stavlja na teret”, kaže.

”Neću se vratiti u Sabor. S kolegama u Međimurskoj županiji imam dogovor - pola mandata gradonačelnik Preloga, pola gradonačelnik Murskoga Središća, na tome ostajem. Aktivirao sam zakonsku mogućnost šest plus šest, ali sam siguran da ona neće trajati godinu dana, nego ću i prije pronaći poslovni aranžman od čega ću živjeti”, kaže Horvat, kojega Uskok sumnjiči da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenika nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna nepovratnih sredstava gospodarskim subjektima uz koje je bio i osobno zainteresiran. Na ispitivanju u Uskoku odbacio je krivnju. I.B/H
Darko Horvat

bivši ministar

Afera Horvat, siguran sam, poprimit će jedno žensko ime jer biti na ovaj način optužen i u zatvoru zbog priznanja nekoga tko mi je do jučer bio najbliži suradnik, mislim da nije korektno.

Možda ste propustili...