Ekonomija
U SAJMOVANJU SE KRIJE VELIKI POTENCIJAL RAZVOJA

Od 4. do 6. ožujka na osječkom Pampasu proljetni sajam
Objavljeno 2. ožujka, 2022.

Trodnevni 28. Osječki proljetni sajam i 22. Sajam obrtništva održat će se od 4. do 6. ožujka na sajamskom prostoru Pampas, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare organizatora sajma, tvrtke Osječki sajam d.o.o.
Pod pokroviteljstvom čak triju ministarstava, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te uz sudjelovanje obrtnika, poljoprivrednika i poduzetnika iz četiriju slavonskih županija, očekuje se oko 200 izlagača, čime će kapaciteti sajma biti potpuno popunjeni.


- Oduševljeni smo činjenicom da je pred nama 28. Osječki proljetni sajam, a sama brojka dovoljno govori o tome koliko je on značajan. U njega je uložen golem trud, kako nas organizatora, tako i izlagača, a sve s jednim jednostavnim ciljem - poticanjem gospodarstva i povećanjem vidljivosti, kako nas kao platforme, tako u konačnici i naših izlagača, a sve kako bi oni i njihove obitelji ostvarili egzistenciju u našem prekrasnom gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji (OBŽ), gdje će svoje proizvode prodavati 365 dana u godini. Stoga zahvaljujem Gradu Osijeku, gradonačelniku Ivanu Radiću, Osječko-baranjskoj županiji i pokroviteljima bez kojih sajam ne bi bio moguć - rekao je direktor Osječkog sajma, Alen Vukašinović.


Grad Osijek uvijek rado podupire sajmove i sajmovanje, a iznimka nije ni 28. izdanje Osječkog proljetnog sajma.
- Izuzetno nam je drago što nakon dvije pandemijske godine opet imamo priliku otvoriti naš proljetni sajam. Ponosni smo na čak 200 izlagača, jer oni su okosnica povećanja konkurentnosti našeg poduzetništva, poljoprivrede i prehrambene industrije, i sigurna sam da imamo puno toga pokazati. Isto tako, dodat ću da kao gradska uprava nastavljamo poticati poduzetnike i poljoprivrednike, pa smo tako ove godine kroz razne poticaje za njih u proračunu izdvojili 5,5 milijuna kuna - rekla je zamjenica gradonačelnika Osijeka, Jasenka Crnković.
Zadovoljstvo ponovnom organizacijom sajma usprkos svim otegotnim okolnostima koje je donijela pandemija koronavirusa izrazila je i Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ.

- OBŽ je itekako svjestan važnosti sajmovanja. Direktni kontakt između kupaca i proizvođača ne može zamijeniti nikakva druga komunikacija, a sajam je ponovno pokazao da imamo veliki interes, da će svi kapaciteti biti popunjeni, a mi se nadamo da će izgradnja novog Gospodarskog centra napredovati predviđenom dinamikom te da ćemo 2023. godine u njemu održati neke sajamske aktivnosti, da će taj prostor pokazati da OBŽ i grad Osijek imaju velikih potencijala i da ćemo moći, ne samo našim stanovnicima, već i onima iz susjednih zemalja pokazati da u sajmovanju leži veliki potencijal za razvoj gospodstva, poljoprivrede i obrtništva - rekla je Katavić Milardović.


U obrtnike iz Osječko-baranjske županije na sajmu će sudjelovati i obrtnici iz Bjelovarsko-bilogorske, Međimirske i Vukovarsko-srijemske-županije. Predsjednik Obrtničke komore OBŽ, Darko Knežević, iznio je na konferenciji za medije ohrabrujuće podatke.


- Na razini OBŽ-a bilježi se konstantan rast broja novootvorenih obrta, pa smo trenutačno na 5200 obrta, što je 5,6 posto više u odnosu prema 2021. godini. Aktivnosti su, dakle, pojačane, broj djelatnika uposlenih u obrtima kreće se oko 10.500 na razini OBŽ-a, što je 12-13 posto ukupno uposlenih osoba. Osječki je proljetni sajam bitan za sve koji nešto proizvode. Na našem štandu ove godine imamo prvi put Obrtničku školu Osijek, jer želimo pokazati što obrtništvo znači za našu državu, koliko je ono potrebno te pokazati što ti mladi ljudi prilikom obrazovanja proizvode - rekao je Darko Knežević. Ivan Alilović

Izgradnja Gospodarskog centra
Posebno raduju naznake da bi se već nagodinu sajamske aktivnosti mogle organizirati u novoj modernoj zgradi Gospodarskog centra koja je trenutno o izgradnji. Više o tome govorila je Ivana Katavić Milardović. - Izgradnja Gospodarskog centra započela je u lipnju prošle godine, a rok za izvođenje radova je 18 mjeseci. Nakon toga slijedi ishođenje svih potrebnih dozvola i opremanje, tako da se nadamo da će u prvoj polovini 2023. godine sajam biti spreman za nove sajamske aktivnosti, no hoće li to biti baš ovaj proljetni sajam, to u ovom trenutku ne mogu reći - rekla je Milardović.

Možda ste propustili...

KINA LANI UVEZLA SVINJETINU VRIJEDNU 6 MLRD. DOLARA

Kineske tvrtke zatražile istragu o uvozu svinjetine iz Europske unije

ZAHVALJUJUĆI VELIKOJ POTRAŽNJI U KINI

Njemački izvoz vina skočio

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JUBILARNI KORISNICI

Više od 70.000 kućanstava uživa u pogodnostima Spektra - nagrađen par iz Tenje

2

SMANJENE KUPOVNE MOĆI POTROŠAČA

Francuski proizvođači žestica u problemima

3

OD 19 TERETNIH ŽELJEZNIČKIH PRIJEVOZNIKA 13 IH JE BILO POSLOVNO AKTIVNO

Željeznicom prevezeno više robe i manje putnika