Ekonomija
ZBOG OTEŽANIH UVJETA POSLOVANJA

Nastavak programa pomoći stočarima
Objavljeno 22. veljače, 2022.

Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 21. veljače, poslalo u savjetovanje s javnošću nacrte prijedloga programa potpore stočarima i peradarima zbog otežanih uvjeta poslovanja prozročenih pandemijom COVID-19 u 2022. godini, kao nastavak pomoći za proizvođače koji nisu ostvarili potporu iz istih programa krajem prošle godine. Vrijednost obaju programa ukupno je 37,5 milijuna kuna.


Iz Ministarstva poljoprivrede su objasnili: "Kroz Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu, ukupne vrijednosti 31,6 milijuna kuna, primarnim proizvođačima mlijeka osiguran je ukupan iznos od 9 milijuna kuna, uzgajivačima tovne junadi 5 milijuna kuna, uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele 3 milijuna kuna, uzgajivačima krmača 5 milijuna kuna te proizvođačima tovnih svinja 5 milijuna kuna. Također, za potporu u sektoru ovčarstva i kozarstva osigurana su 2 milijuna kuna, sektoru konjogojstva 600 tisuća kuna, a za potporu za proizvodnju konzumnih jaja predviđeno je milijun kuna te još toliko za proizvodnju mesa peradi. Ukupna vrijednost Programa potpore sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja prouzročenih pandemijom COVID-19 iznosi 5,9 milijuna kuna, pri čemu je za gubitke zbog prisilnog zamrzavanja mesa peradi i pada prodaje svježeg mesa peradi osigurano 3,9 milijuna kuna, a za gubitke zbog teškoća u plasmanu jaja A klase 2 milijuna kuna."


Cilj programa je, dodaju, pružanje pomoći primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva i peradarstva koji nisu ostvarili potporu na temelju natječaja iz prosinca 2021., a zbog usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti izazvanih pandemijom COVID-19 suočili su se s dugotrajnim i velikim poslovnim teškoćama zbog ukupnih tržišnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time i padom cijena te konačno padom prodaje. Do sada je od kraja prošle godine preko Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu isplaćeno 139,3 milijuna kuna, a preko Programa potpore sektoru peradarstva isplaćeno je više od 14 milijuna kuna pomoći za gubitke zbog prisilnog zamrzavanja mesa peradi i teškoća u plasmanu jaja A klase.Z.Rupčić

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike