Regija
GERŠTMAJEROVI VINOGRADI

Zbog promjene klime posadit će nove sorte loze
Objavljeno 21. veljače, 2022.
Nove sorte otpornije su na razne bolesti, a što će u konačnici značiti i manje tretiranja
ZMAJEVACKlimatske promjene, poskupljenje repromaterijala, ali i želja za proširenjem asortimana, osnovni su razlog zbog kojega će, najvjerojatnije već na proljeće iduće godine, vinogradi poznate baranjske vinarske obitelji Gerštmajer biti obogaćeni nekim novim sortama grožđa.I nadalje će, doduše, u njihovim vinogradima prevladavati graševina, a sadašnjih osam sorti grožđa proširit će za dvije-tri nove.

- U ovom trenutku imamo 13 hektara vinograda, ali su neki od njih stari i po 80 godina. Približno tri hektara već smo isjekli, učinit ćemo to isto s još određenom površinom, tako da ostanemo na desetak hektara mladih vinograda, u kojima će biti i neke nove sorte grožđa - kaže Ivan Gerštmajer Zelember, treća generacija obitelji Gerštmajer, koji se, krenuvši očevim i djedovim stopama, bavi vinogradarstvom i vinarstvom, inače predsjednik Udruge vinogradara Baranje. Nastavlja kako su klimatske promjene, koje sa sobom nose češće napade raznih kukaca, gljivičnih oboljenja i slično, pa samim tim i veći broj tretiranja skupim preparatima, jedan od osnovnih razloga odluke o sadnji novih sorti. Jedna od novih za koju su se odlučili jest Solaris, s kojom se mladi Gerštmajer susreo u vrijeme studiranja, kada je boravio na jednom njemačkom institutu, a bila mu je i tema diplomskog rada.

- Ona je u svijetu, točnije u Njemačkoj, poznata već više od 30 godina. U sebi ima gene rezistentnih sorti otpornijih na bolesti. Koliko znam, u Baranji je neki vinogradari već imaju, ali je riječ o samo dvadesetak trsova. U planu je i sadnja Celardis blanca i Cabernet cortisa, sorti čija je sadnja u Hrvatskoj dopuštena. Solaris je najsličniji graševini, dolazi nešto ranije, ali bez obzira na to ima dovoljne količine šećera. Sigurno je da ćemo zadržati sorte koje smo i dosad imali - tvrdi.

Uz proširenje asortimana, u obitelji Geštmajer razmišljaju i o nešto intenzivnijem bavljenju turizmom. Dosad su imali samo karakterističnu enološku i gastronomsku ponudu.

- Planiramo otvoriti malo smještajnih kapaciteta i srediti podrum, najvjerojatnije već ove godine. Baranja je kao turistička destinacija već prepoznata u cijeloj Hrvatskoj i šire. Moramo samo nastaviti u tom smjeru i većih problema ne bi smjelo biti - kaže Gerštmajer. Zadovoljan je prošlogodišnjom prodajom vina, koja je, već tradicionalno, opala tijekom siječnja i veljače, ali već u ožujku očekuju više dolazaka i veću potražnju.Ivica Getto
planirane sorte
SOLARIS,

CELARDIS BLANC,

CABERNET CORTIS

Udruzi u planu Festival mladih vina
Ivan Gerštmajer Zelember aktivan je član i predsjednik Udruge vinogradara Baranje, koja nikada ne sjedi prekriženih ruku. Već sada razmišljaju o Vinatlonu, novoj baranjskoj vinskoj manifestaciji, prvi put organiziranoj prošle godine. ‘’Kako sada stvari stoje, Vinatlon ćemo organizirati u lipnju, odmah nakon Wine and Walka. To je logičnije jer je rujan rezerviran za Vinski maraton. Od novina izdvajam budući Festival mladih vina. Prema trenutačnim planovima, novi bi festival trebao biti održan u listopadu ili studenome. Sve više razmišljamo i o organizaciji ocjenjivanja vina. Ono će najvjerojatnije biti u sklopu Vinatlona, a vidjet ćemo hoće li biti međunarodno ili samo na razini Hrvatske’’, ističe Gerštmajer.

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja