Regija
SUSJEDNE OPĆINE POVEZUJU SE ZA DOBRO SVIH

Babina Greda, Ivankovo i Cerna grade turističku priču
Objavljeno 15. veljače, 2022.
Zajednički će raditi Projektno-tehničku dokumentaciju uređenja korita Biđa i Bosuta
CERNA



I općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji velike nade polažu u razvoj turizma, stavljanje u funkciju postojećih resursa i osmišljavanje novih sadržaja radi pozicioniranja na turističkoj karti Hrvatske i privlačenja što većeg broja gostiju.



Svjesni brojnih prednosti udruživanja i provedbe zajedničkih projekata, što nosi veće financijske mogućnosti i kvalitetniji istup na turističko tržište, susjedne općine Babina Greda, Cerna i Ivankovo odlučile su zajednički krenuti u izradu Projektno-tehničke dokumentacije uređenja korita Biđa i Bosuta. Cilj je turistički se što više otvoriti i dokazati da je i ovaj kutak Slavonije itekako poželjan za posjete, da se ondje ima što vidjeti, doživjeti i okusiti. Umrežavanjem bi se, uvjeren je načelnik Babine Grede Josip Krnić, na tom području mogla razviti dobra i prepoznatljiva turistička priča.

O tome je na inicijalnom radnom sastanku u Cerni razgovarao s načelnikom te općine Josipom Štorekom na kojemu je istaknuto kako se projektom uređenja korita navedenih rijeka želi povezati Cernu, Babinu Gredu, Kladavac, Prkovce i Šiškovce pješačkim, biciklističkim i poučnim šumskim stazama, a ujedno pridonijeti i valorizaciji šuma i rijeka. Zajedničkim nastupom triju susjednih općina prema EU fondovima namjera je OPG-ovima, ugostiteljima i iznajmljivačima smještaja pružiti nove mogućnosti i omogućiti dodatnu prezentaciju i prodaju njihovih usluga.

– Svaka od naših triju općina, Cerna, Babina Greda i Ivankovo, ima i svoje posebnosti, prepoznatljive manifestacije tradicijske kulture i one moraju biti turistički brend gdje ćemo potencijalnim gostima, koje želimo privući u što većem broju, nuditi doživljajni turizam – kazao je Štorek. Cerna se, primjerice, zbog nekoliko rijeka i brojnih mostova koje ih spajaju može promovirati kao "mala Venecija".

Radi što kvalitetnije ponude i što bolje promocije različitosti koje svako mjesto nudi, lokalni su čelnici prepoznali važnost udruživanja i povezivanja, a vjeruju da će na ruti dugoj oko 60 kilometara uz korita rijeka koja planiraju urediti posjetiteljima biti pružena mogućnost uživanja u aktivnom odmoru i brojnim drugim sadržajima. U planu je i postavljanje platoa za roštilj, klupa i stolova, sadržaja za djecu te uređenje sportsko-rekreativne infrastrukture za sve stanovnike i posjetitelje koja se može kontinuirano obogaćivati i nadograđivati. Namjera je i uređenje off road i triatlon staze za rekreativce i za trening u prirodi. Bit će postavljena i turistička signalizacija i interaktivne informativne ploče.

Kao vrijedan prirodni resurs Krnić ističe Kladavac, naselje koje se prostire uz šumu između Babine Grede i Prkovaca, u svrhu kreiranja infrastrukture za izletište i aktivni odmor u prirodi.

- Općina Babina Greda u projektiranju je biciklističke i konjičke staze do Kladavca, tako da nam se ova ideja potpuno uklapa u naše planove. Iako je ona još uvijek u povojima, nadamo se da ćemo zajednički ostvariti turističku povezanost naših općina – zaključuje.



Marija Lešić Omerović
OSIGURATI SMJEŠTAJ
Općinski načelnici razvoju turizma pridaju sve veće značenje i svjesni su toga da treba dodatno upotpunjavati sadržaje, obogaćivati ponudu i tražiti dodatne izvore prihoda. Turisti bi trebali osjetiti i doživjeti Slavoniju, uživati u gastronomskoj ponudi, uz gostoljubive domaćine koji će im prikazati tradicionalni način života i posebnosti toga kraja. Smatraju da se trebaju orijentirati na izletnički vikend-turizam i tranzitni turizam. I zato se mora poraditi na otvaranju smještajnih kapaciteta. U Babinoj Gredi ih, primjerice, trenutačno nema, a cilj je, napominje Krnić, osigurati dovoljan broj ležajeva da mogu smjestiti autobus gostiju. Općina će stoga poticati OPG-ove da urede i registriraju sobe za prihvat gostiju iznosom do 25 tisuća kuna po smještajnoj jedinici.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike