Osijek
TJEDAN ZNANOSTI NA FFOS-U

Otvoren dijalog među kolegama i prema javnosti
Objavljeno 14. veljače, 2022.
Poanta je Tjedna znanosti afirmirati znanost, ali i Filozofski fakultet kao mjesto izvrsnosti

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od 7. do 11. veljače održan je Tjedan znanosti u sklopu čega je javnosti predstavljen znanstveno-istraživački potencijal te institucije. Zainteresirani su mogli poslušati mnoge atraktivne teme ili ih pratiti u izravnom prijenosu preko interneta. Poanta je bila afirmirati znanost, ali i fakultet kao mjesto izvrsnosti.Kako nam je objasnila prodekanica za znanost, projekte i međunarodnu suradnju, doc. dr. sc. Stephanie Jug, nakana organizatora Tjedna znanosti bila je pokazati čime se sve bave predavači i istraživači zaposleni na Filozofskom fakultetu.

- Tjedan znanosti bio je okrenut ne samo javnosti nego i nama koji smo zaposleni na Fakultetu, otvarajući mogućnost i priliku da upoznamo koji su to interesi naših kolega. Željeli smo na ovaj način jedni druge bolje upoznati i otvoriti dijalog. Mi smo jedan od velikih fakulteta u smislu da pokrivamo brojna znanstvena područja. Aktualne teme kojima se bave naši kolege su brojne, od vršnjačkog nasilja do poteškoća ljudi s rastućim problemom demencije. Posebno sam ponosna što smo u programu imali svojevrsni doktorski forum ili doktorsku rundu, gdje su doktorandi u procesu nastanka svog doktorskog rada predstavljali ono što rade, imajući mogućnost pitati svoje kolege za mišljenje. Formalni je odnos između doktoranda i mentora ostao i dalje netaknut, mi smo ovdje ponudili neformalnu mogućnost da doktorand preispituje to što radi te da si eventualno dade neku novu perspektivu vezano za svoju tezu. Imali smo tri takva susreta na ovogodišnjem Tjednu znanosti - istaknula je docentica Jug.

U trenutku kada se u javnosti i još više na društvenim mrežama problematizira čak i znanost kao takva, čemu je često povod trenutna epidemijska kriza, svaki govor koji razumno govori o tome što je to znanosti, čime se ona bavi i koje su joj metode, ciljevi i mogućnosti, jest bitan. S time se slaže i naša sugovornica.

Filozofski fakultet u Osijeku u svome sastavu ima osam odsjeka (za hrvatski jezik i književnost, povijest, informacijske znanosti, engleski jezik i književnost, njemački jezik i književnost, pedagogiju, filozofiju i psihologiju) i tri katedre (za mađarski jezik i književnost, zajedničke sadržaje i sociologiju) te studij povijesti umjetnosti.

Tijekom Tjedna znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku bile su predstavljane teme kao što su "Esekerski rječnik ili kako su nekoć govorili Esekeri", "Kultura vršnjačkog nasilja u suvremenoj književnosti", "Izgradnja demencijski prijateljskih narodnih knjižnica", "Koliko je pozitivno Vaše mentalno zdravlje?", "Što mislite o tome? Raspravom u nastavi do poticanja kritičkog mišljenja" te "Kreativno pisanje kao metoda feminističke pedagogije".Draško Celing
KNJIŽNICE DOSTUPNE I DEMENTNIM OSOBAMA
Izgradnja demencijski prijateljskih narodnih knjižnica projekt je čiji je cilj istražiti teorijske i praktične pretpostavke za izgradnju postojećih knjižnica kao kulturnih ustanova u kojima se osobe s Alzheimerovom bolesti osjećaju dobrodošlo i uključeno. Tu su bitna dva tematska područja. Prvo se bavi edukacijom i senzibilizacijom javnosti o bolesti demencije, a drugo ima za cilj uključiti oboljele od Alhzeimerove bolesti u društveni život zajednice prilagodbom knjižničnih usluga njihovim potrebama i interesima.

O toj su temi na Tjednu znanosti izlagale prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković i prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog, obje s Odsjeka za informacijske znanosti.

Možda ste propustili...

OSCON OKUPIO STUDENTE I MLADE LIJEČNIKE

Pod povećalom plastična i rekonstrukcijska kirurgija

STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”