Kultura
I OVE GODINE PRIDRUŽILE SE OBJE MUZEJSKE KUĆE

Đakovčani kroz Noć muzeja uživo i virtualno
Objavljeno 28. siječnja, 2022.

ĐAKOVO - Programi za sve ukuse i dobne skupine, mogao bi biti sažetak đakovačke ponude u Noći muzeja kojoj su se i ove godine pridružile obje muzejske kuće u gradu - Muzej Đakovštine i Spomen-muzej biskupa Strossmayera. Muzej Đakovštine program je dijelom orgnaizirao uživo, dijelom online, a Spomen-muzej potpuno virtualno.


Muzej Đakovštine premijerno je prikazao virtualnu izložbu "Novi Perkovci- Krčavina"- izbor iz trenutno postavljene arheološke izložbe, a koja se može pogledati i uživo. Priređen je i autorski video arheologinje Jelene Boras "Prostor Đakovštine u 16. stoljeću", dok je za najmlađe priređen uživo nastup dječjeg zbora "Librići", a, tradicionalno, u suradnji s Foto-kino klubom Đakovo pripremljeni su filmovi "Prvi uspon đakovačkih planinara na Triglav 1979.“, te film "Ižimača"- cijeđenje jabukovog mošta na drevnoj napravi koju okreću konji u Beravcima.

Profesorice Dubravka Scharmitzer, Mirjana Klepo i Tamara Jakšić održale su uživo s učenicima Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo radionicu "Tradicija je opet In", a za sve one koji joj nisu mogli nazočiti postavljen je video s uputama kako izraditi vunene gombice (bombice, cofleke, pompone, kićanke...) koje su izrađivale učenice. Također, mogao se razgledati i stalni postav Muzeja, a kada se predstavila i novoizabrana ravnateljica Marina Božić.

Spomen-muzej biskupa Strossmayera virtualno je priredio program Drevna ljepotica našeg grada – katedrala sv. Petra u Đakovu, a u tehnici grattage, djelo iz radionice djece skupine Ljubav Dječjeg vrtića Sunčev sjaj-Nazaret. Virtualna je i izložba portreta hrvatskih književnika ak. slikarice Marije Adrić Soldo iz Đakova gdje svaki portret prati prigodna rečenica, stih, izvadak iz redaka portretiranog književnika. Đakovački kolekcionar Valentin Markovčić izložio je predmete vezane uz biskupa Strossmayera i đakovačku katedralu. Virtualno je održan i koncert Klape Sv. lija iz Osijeka. S.Župan

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U OSJEČKIM MUZEJIMA

Predstavljanja, izložbe, ali i predavanje o povijesti piva

U SKLOPU 29. FESTIVALA GLUMCA U VINKOVCIMA

Enesu Kiševiću nagrada “Ivo Gregurević”

U OSJEČKOM ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Nastupit će Golden Strings Orchestra

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GO MATICE HRVATSKE U BELOM MANASTIRU

Miro Gavran: Želimo bolje umrežiti ogranke i predstaviti ono što rade

2

PAVAO PAVLIČIĆ DOBIO NAGRADU “ANTO GARDAŠ”

Velika mi je čast što sam nagrađen baš za ovu knjigu

3

ZAGREB BOOK FESTIVAL ODRŽAVA SE OD 23. DO 28. SVIBNJA

Kakav je odnos ljudi prema okolišu