Novosti
VEĆI ZMN, NOVA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM

Sabor izglasao Zakon o socijalnoj skrbi
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Uz ustrajne kritike oporbe, Hrvatski sabor donio je Zakon o socijalnoj skrbi, dio paketa od sedam zakona kojim se reformira sustav socijalne skrbi. Oporba ocjenjuje da reforma sustava neće uspjeti, a Vladu proziva za neprepoznavanje stvarnih potreba korisnika. Zakon je podržalo 76 zastupnika, 39 je protiv, uz jedan suzdržan glas. Reforma na ovoj zakonskoj podlozi ne može biti uspješna, ljude koji rade u struci silno ćete opteretiti, kazao je Davorko Vidović (HS). "‘Silovali‘ ste zakon kojim se ide u centralizaciju sustava", poručila je Sabina Glasovac (SDP), "na paket reformskih zakona dignuli su se svi, struka, akademska zajednica, korisnici", dodaje Urša Gamulin Raukar (ZLB). Ona upozorava na teške uvjete u kojima rade socijalni radnici.

Nada Murganić (HDZ) uzvraća da ne može razumjeti toliko kritika na zakon koji daje toliko benefita građanima. "Zakon je dobar, okrenut smanjenju siromaštva, njime su neke naknade povećane, prema osobama s invaliditetom učinjen je znatan iskorak, a to je ukidanje cenzusa", ističe. Zakonom se povećava zajamčena minimalna naknada (ZMN) i ukida cenzus od 4000 kuna za osobne invalidnine, pa će osobe s invaliditetom moći primati invalidninu i raditi. Povećava se i naknada za osobe s invaliditetom s 1500 na 1750 kuna, a ZMN s 800 na 1000 kuna za radno sposobnog samca. Zaposli li se korisnik naknade neprekidno najmanje šest mjeseci, pravo na naknadu mu ne prestaje, nego se u prva tri mjeseca rada umanjuje za 50 %. Vlasništvo osobnog vozila više nije zapreka za priznavanje prava na ZMN ako njegova vrijednost ne prelazi 20.000 kuna. Novi zakon širi krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja.

Sabor je izmijenio Zakon o udomiteljstvu te odbio prijedloge lijeve oporbe da u krug onih koji mogu udomljavati uđu i formalni i neformalni životni partneri. Donio je i zakone koji uređuju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti. Za paket tih zakona u dvije je godine predviđeno 1,2 milijarde kuna više. H



Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

Najčitanije iz rubrike