Regija
„JEDVA ČEKAM DA POKLADE DOĐU“ - OD 17. VELJAČE DO 1. OŽUJKA

Županjci će uživati u bogatom programu 55. Šokačkog sijela
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Sve je uživo, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, koncert će održati i Zvonko Bogdan

Županja je već danima u znaku priprema za početak najznačajnije i najstarije manifestacije tradicijske kulture županjskog kraja – 55. Šokačkog sijela, koje će pod nazivom „Jedva čekam da poklade dođu“ trajati od 17. veljače do 1. ožujka. Organizatori su, doznajemo od Damira Bačića, predsjednika Komisije za djelatnost iz područja kulture, program prilagodili situaciji i aktualnim epidemiološkim mjerama. Županjci će i ovaj put pokazati sve ono najbolje i najljepše s čime se stoljećima ponose i diče, bogatstvo tradicije, običaja i narodnog stvaralaštva, raskoš narodne nošnje,  i nadaleko poznatu gostoljubivost…

 
U subotu, 19. veljače, na Trgu kralja Tomislava bit će otvoren dvodnevni sajam „Zlatne niti“ u organizaciji TZ-a grada Županje. U 19 sati u dvorani Mladost bit će održana Večer tradicijskih pjevačkih skupina „Nek se pjeva, nek se čuje“.  A sutradan će veseli jahači pjesmom i topotom konja ulicama grada najaviti početak Sijela.

U ponedjeljak, 21. veljače, u prostorijama Hrvatskog radija Županja bit će Sijelo pučkih pisaca, a u četvrtak, 24. veljače na programu je Šokački cušpajz.
Otvorenje 55. Šokačkog sijela bit će u petak, 25. veljače, u 19 sati u dvorani kina Mladost. U sklopu programa bit će upriličen i izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji koja će ponijeti laskavu titulu „Šokački cvit 2022.“. Ulaz u dvoranu bit će moguć uz predočenje EU digitalne Covid potvrde, potvrde o preboljenju Covid-19 unazad 6 mjeseci ili potvrde o negativnom brzom antigenskom testu ne starijem od 48 sati. Obavezno je sjedenje i nošenje zaštitne maske tijekom trajanja programa i boravka u dvorani.

Ove će godine biti samo jedna folklorna večer, i to u subotu, 26. veljače, kada će cjelovečernji plesni koncert održati Folklorni ansambl SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba.
Dvije se folklorne večeri, zbog velikog broja sudionika, odgođaju za proljetni ili ljetni period.  Iz istog će razloga izostati i tradicionalna pokladna povorka.


Županjci će u nedjelju, 27. veljače moći uživati u koncertu Zvonka Bogdana, a dan kasnije u Večeri uz tamburu, uz nastup Tamburaškog orkestra Umjetničke akademije u Osijeku. Ovogodišnje Sijelo završava tradicionalnom Seljačkom zabavom, ali ovaj put, zbog situacije s koronavirusom, samo za članove KUD-a Tomislav, u njihovim prostorijama.

 

U okviru 55. Šokačkog sijela bit će upriličena i višednevna radionica tradicijskih glazbala, GAK će izvesti kazališnu predstavu „Ivica i Marica u začaranoj šumi“, a bit će prikazano i umijeće ručnog bojenja tekstila. Neće izostati ni Malo literarno sijelo, bit će otvorena izložba Likovne udruge Čepin i održana radionica „Bušarice, otkrij svoje lice“.


Zabavni program manifestacije, koji se trebao održati u velikom šatoru na parkiralištu iza Hrvatskog radija Županja, odgađa se za lipanj. Tada će nastupiti Najbolji hrvatski tamburaši, te Gibonni i Petar Grašo čiji su nastupi sufinancirani s iznosom po 25.000 kuna, putem natječaja „Jer svirati se mora 2“ Hrvatske glazbene unije.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana