Regija
PLAN OPĆINE CRNAC

Polivalentni centar za udruge, starački dom za nemoćne
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Vrijedan oko 9 milijuna kuna, Polivalentni centar imat će i malu sportsku dvoranu za potrebe škole i građana
CRNAC



Općina Crnac pokrenula je dva velika i višestruko korisna projekta. Naime, u tekućoj godini počinje gradnja Polivalentnog centra te Centra za starije i nemoćne odnosno, pučki rečeno, staračkog doma. Ukupna vrijednost Polivalentnog centra iznosi devet milijuna kuna, a izdana je i građevinska dozvola, a o čemu se konkretno radi načelnik Mato Damjan kaže:



- Ovaj projekt planiramo nominirati za mjeru 7.4.1. za što uskoro očekujemo raspisivanje natječaja i nadam se da će sve dobro proći i da ćemo uskoro krenuti i u izgradnju. Polivalentni centar bit će mjesto u koje će se smjestiti naše udruge koje doista nemaju adekvatan prostor za rad. Budući da će biti smješten u školskom dvorištu, u sklopu centra bit će izgrađena i mala sportska dvorana za potrebe i škole i mještana. Ovo je vrijedan projekt i nadam se kako će sve proteći u najboljem mogućem redu te da će Centar uskoro krasiti našu općinu – kaže općinski načelnik Mato Damjan.

Općina Crnac ima velik broj osoba starije dobi, stoga se općinska uprava već niz godina različitim projektima brine o toj populaciji. Nakon pokretanja vlastitog projekta za pomoć starim osobama, prvi su se na širem orahovačkom području, a među prvima i u županiji, prijavili i krenuli u nacionalni program "Zaželi" te ovih dana zaključuju drugu fazu toga programa i već su dokumentacijski spremni za treću. Nova priča o pomoći starima i nemoćnima je pokretanje projekta izgradnje Centra za stare i nemoćne, odnosno staračkog doma.

- Centar za stare i nemoćne bit će smješten u naselju Crnac, i to u Radićevoj ulici. Projektna dokumentacija već je pripremljena i već je ovog tjedna dostavljena za izdavanje građevinske dozvole, koju očekujem za nekih dvadesetak dana. Ovaj projekt planiramo prijaviti na jedan od fondova Europske unije, a trenutačno ne mogu govoriti o punoj vrijednosti projekta jer nije dovršen troškovnik, ali zasigurno je riječ o višemilijunskom iznosu i visokovrijednoj, korisnoj investiciji za našu općinu. U tom Centru smjestit ćemo naše stare osobe, bit će njima lakše, to više što su u svom selu, a, naravno, otvaranjem centra omogućit ćemo i nova zapošljavanja, što je također jako važno za ovako malu općinu. Maksimalno se trudimo projektirati i stvarati ideje za one objekte, uređenja i gradnje koji su doista potrebni u našoj općini, i to za sve dobi i generacije jer vidimo kako svagdje opada broj stanovnika, posebno na ruralnom području, pa mi činimo sve da svoje zadržimo te po mogućnosti i privučemo nove obitelji u našu općinu – kaže Damjan.

Naglašava kako uza sve navedene projekte Općina ulaže u sve segmente razvoja društva, pa će tako za rad u području kulture i religije u ovoj godini izdvojiti 171 tisuću kuna, za školstvo 193 tisuće te za sport 206 tisuća kuna. Tu je još 600 tisuća za dječji vrtić, za vatrogastvo i civilnu zaštitu 183 tisuće te 841 tisuću kuna za socijalnu zaštitu.

- U taj segment socijalne zaštite pripadaju javni radovi koji su u planu i ove godine te pomoć u kući. Naime, upravo nam ove godine završava druga faza projekta "Zaželi", pa smo uložili u pripremu i treće faze te samo čekamo raspisivanje natječaja za tu fazu. Riječ je o projektu koji je doista ostavio traga i koji se pokazuje kao pun pogodak u našoj općini, njime su zaposlene žene srednje dobi, neke koje do sada nikada i nigdje nisu radile, a ponajviše je to značilo starim osobama koje su sa zaposlenicama postale prijatelji, ma zapravo kao dio obitelji.



Vladimir Grgurić
Zdravstvu 30.000 kuna, najviše Hitnoj
Općina će ove godine uložiti 30 tisuća kuna u razvoj zdravstva, što se ponajviše odnosi na izdvajanje za rad Hitne pomoći.

- Veći dio tih sredstava ide za rad Hitne pomoći, ali mi u zdravstvo svake godine ulažemo, obnovili smo prilaz ambulanti, pomogli pri otvaranju ljekarne u Crncu i uvijek smo tu jer zdravlje nam je svima najvažnije, a posebno se danas moramo zaštititi u ovo nesretno pandemijsko vrijeme - rekao je Damjan.

Najčitanije iz rubrike