Novosti
POČAST ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

Borba protiv umanjenja i negiranja zločina u Drugom svjetskom ratu
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Izaslanstvo Vlade predvođeno potpredsjednikom Borisom Miloševićem i ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek odalo je u četvrtak na zagrebačkom Mirogoju počast žrtvama holokausta. Milošević je istaknuo kako je tema holokausta i danas aktualna jer postoje brojni pokušaji njegova umanjenja ili negiranja. "To je globalni problem, ali i u Hrvatskoj. Prije samo tjedan dana Skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom je pozvala sve države, nevladine organizacije i IT kompanije da donesu i uključe se aktivno u borbu protiv umanjenja ili negiranja holokausta", rekao je Milošević.

Obilježavanje žrtava holokausta određeno je na 27. siječnja jer je to datum oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitz, ali pritom ne možemo zaobići ni Hrvatsku jer se i ovdje događao holokaust u logorima Jasenovac, Slana, Jadovno i kod Gospića, dodao je. "Stoga je važno da njegujemo sjećanje, to više što je Hrvatska članica Međunarodnog saveza sjećanja na holokaust (IHRA), tu se okuplja tridesetak država. Sljedeće godine Hrvatska predsjeda IHRA-om, međunarodnim savezom gdje ćemo se posvetiti upravo borbi protiv umanjenja i negiranja zločina u Drugom svjetskom ratu", najavio je Milošević.

Na pitanje novinara o tome da predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus i dalje čeka sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem o zabrani ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i drugim temama, koji je bio obećan najesen, Milošević kaže da će se sastanak dogoditi."Kraus ima legitimna očekivanja da o toj temi razgovaramo, i u svjetlu predsjedanja IHRA-om sigurno ćemo o toj temi razgovarati, ali ne samo o tome nego i o tome kako poboljšati stvari u obrazovanju", kazao je Milošević. Na podsjećanje da je prošlo šest mjeseci od najave sastanka i pitanja zašto to tako dugo traje, Milošević odgovara da premijer Plenković želi sastanak. "Trebamo razgovarati o najboljem načinu da postignemo ono što svi želimo, da smanjimo negativne pojave u društvu, negiranje zločina u Drugom svjetskom ratu nad Srbina, Židovima, Romima, antifašistima, dakle razgovore ćemo sigurno nastaviti. To je tema koja i mene zanima i koju ću i ja gurati", rekao je Milošević. H
KRAUS: NE ODUSTAJEM OD ZABRANE
Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, u četvrtak je upitao u kakvoj to državi živimo kada saborski odbor raspravlja o uređenju groblja hrvatske vojske od 1941. do 1945., i to uz podršku Ministarstva branitelja. U izjavi novinarima napomenuo je da je 1952. počela devastacija židovskog groblja jer nije bilo nasljednika koji su za svoje umrle mogli plaćati najam za grobno mjesto. "Takva stvar se nije dogodila nigdje u Europi, pa ni u nacističkoj Njemačkoj", kazao je. Na pitanje vjeruje li još u održavanje sastanka s premijerom ili izglasavanje zakona o zabrani ustaškog pozdrava ZDS, kazao je kako vjeruje sve manje, ali da od toga nije odustao.

Najčitanije iz rubrike