Novosti
VIŠE OSOBA NA BOLNIČKOM LIJEČENJU ZBOG COVID-A

Mjere ostaju do kraja veljače ako se ne smanji broj zaraženih
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Testiranje učenika državu će stajati 70 milijuna kuna * Fuchs: Cilj je vratiti djecu u škole

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u četvrtak da će, ako ne dođe do promjene situacije u vezi pandemije koronavirusa, epidemiološke mjere biti produljene do kraja veljače.



"Stožer će do kraja siječnja revidirati odluke o ograničenju okupljanja, javnom prijevozu, radu trgovina, korištenju zaštitnih maski i prelaska preko graničnih prijelaza te će se primjena odluka, ako ne dođe do značajnije promjene epidemiološke situacije, produljiti do kraja veljače", rekao je Božinović na sjednici Vlade. S obzirom na mnoštvo upita, Božinović je naglasio da se za pacijente i njihovu pratnju prilikom prijma u bolnice ili domove zdravlja nije ništa promijenilo. "Svi oni koji dosad nisu trebali predočiti COVID potvrdu ne moraju ni nakon nove odluke", rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je zabilježeno 10.500 novozaraženih PCR testiranjem, a brzim antigenskim testiranjem još 6375 novozaraženih, no broj pozitivnih manji je za 3,5 posto u usporedbi s ukupnim brojem pozitivnih prije tjedan dana. "U razdoblju od 21. do 27. siječnja broj pozitivnih PCR testova pokazuje lagani trend pada, a broj pozitivnih antigenskih testova lagani uzlazni trend", kaže Beroš. Također je na bolničkom liječenju 2006 osoba, što je 30 više nego u srijedu, dok je na respiratoru 185 osoba, što je sedam manje nego dan prije. Ministar zdravstva ocijenio je kako se posljednjih dana bilježi lagani porast hospitaliziranih, koji ipak ne prati dinamiku ranijeg rasta novozaraženih. ‘‘Opće je poznato da se omikron brzo širi i u pravilu ne izaziva teške kliničke slike, ali Hrvatska nije dovoljno procijepljena zemlja, što posebno ugrožava starije necijepljene građane. Zato su takve osobe najčešće hospitalizirane. Zbog toga teze o namjernom zaražavanju virusom nisu prihvatljive", poručio je Beroš.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs novinarima je u četvrtak rekao da je cilj nove mjere Ministarstva znanosti i obrazovanja ukidanje samoizolacije za učenike kako bi se nastava u najvećoj mogućoj mjeri odvijala u učionicama. "Mjera je osmišljena da bismo vratili što više djece u škole kako bi djeca bila što manje izvan učionice i na online nastavi", rekao je ministar Fuchs. To bi značilo da sva djeca koja imaju simptome, odnosno koja su pozitivna na brzom antigenskom testu ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu, objasnio je ministar. "Radi se praktički o ukidanju samoizolacije za učenike. To nije epidemiološka mjera sprječavanja širenja zaraze nego ukidanja samoizolacije u školama", istaknuo je Fuchs.

Ministarstvo će školama odnosno ravnateljima dati upute o načinu samog testiranja, rekao je ministar, dodavši da će se mjera početi provoditi onoga trenutka "kad budemo imali raspoloživu količinu testova koja se može distribuirati", s obzirom na to da je riječ o nabavi oko tri milijuna testova. Škole će roditelje opskrbiti testovima, a oni će djecu testirati u ponedjeljak prije nego što idu u školu i prema potrebi, ako se pojavi slučaj zaraze u razredu. Na pitanje na koji se način može kontrolirati hoće li roditelji doista testirati djecu, ministar je odgovorio da ne postoji način, ali da vjeruje u roditelje. "To je u interesu djece. Svima mora biti interes da djeca idu u školu", istaknuo je, dodavši da je bilo slučajeva kada su roditelji slali djecu u školu pod temperaturom, "ali to je na njihovu sramotu". "Mislim da će se najveći broj roditelja odgovorno ponašati", naglasio je.

Prema procjenama Ministarstva, provedba mjere mogla bi stajati ukupno oko 70 milijuna kuna, a sami testovi, čija će nabava ići preko sustava robnih rezervi, do 20 milijuna kuna.

U Hrvatskoj je u 24 sata zbog koronavirusa umrlo 59 osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. U ovom trenutku u zemlji je 67.376 oboljelih od COVID-19, od kojih je 2006 pacijenata na bolničkom liječenju te njih 185 na respiratoru. U samoizolaciji je 44.766 osoba. Zaključno s 26. siječnja cijepljenje je završeno za 64,71 posto odraslog stanovništva.


Dijana Pavlović
opasno
NAMJERNO ZARAŽAVANJE NEPRIHVATLJIVO

2006

osoba trenutno je na bolničkom liječenju zbog koronavirusa, što je 30 više nego u srijedu

59

osoba je u 24 sata umrlo zbog koronavirusa

64,71

posto odraslog stanovništva potpuno je cijepljeno

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati